Mini Panetone Božićni kolač

Panetone, slatki Božićni hleb, je nastao kao plod ljubavi

Najpopularniji slatki hleb panetone, koji je neizostavan na Božićnoj trpezi je nastao kao plod ljubavi milanskog plemića i zanosne pekarke

Panetone za prosidbu

Panetone je, kao i većina italijanskih jela, plod ljubavi. Naime, milanski plemić Ughetto degli Atellanieto se igrom sudbine zaljubio u siromašnu lokalnu pekarku. Jednog dana je puštao svoje sokolove pod smokvom, ispred pekare gde je radila devojka po imenu Adalgisa. Plemić je spazio mladu pekarku zanosne lepote i ljubav je rođena. Zavoleo je Adalgisu i sve što ona radi. Ubrzo je prodao sokolove i počeo je da se bavi pekarstvom.

Panetone Božić Italija

Božić bez panetonea je nemoguće zamisliti

Pod naletom inspiracije izmislio je recept za za poseban svečani hleb od najfinijeg brašna i jaja, koji će obogatiti kandiranim voćem. Kombinacija kiselog testa i suvog grožđa bila je božanstvena i svi su poželeli da probaju taj novi slatki hleb. Nedugo potom, zatražio je ruku od Adalgisinog oca, starog pekara, a venčanje im je priredio Ludovico Sforca, a među zvanicama se načao čak i Leonardo da Vinci.
I, da, živeli su dugo i srećno.

Mini Panetone Božić

Mini Panetoni

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 60 min odmora

SASTOJCI ZA 5 KOMADA

250 g mekog putera plus za rad
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
125 g suvog grožđa
1 mahuna vanile
170 g šećera
1 prstohvat soli
½ limuna (rendana kora)
½ pomorandže (rendana kora)
50 g kandiranog limuna
50 g kandirane pomorandže
6 jaja
100 ml mleka
30 ml ruma

Podmažite 5 konzervi ili vatrostalih posuda u obliku tegli (oko 500 ml svaka) sa malo putera ili obložite papirom za pečenje.
Pomešajte brašno, kvasac, suvo grožđe, pulpu vanile, šećer, so, koru limuna i pomorandže, seckani kandirani limun i pomorandžu u posudi za mešanje.
Dodajte puter, jaja, mleko i rum, pa umesite glatko testo.
Podelite na pet jednakih delova i rasporedite testo u pripremljene konzerve i pokrijte.
Ostavite na sobnoj temperaturi oko 60 minuta.
Pecite panetončine u zagrejanoj rerni na 160°C 35-40 minuta. Po potrebi prekrijte aluminijumskom folijom.
Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade, pa poslužite.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ / recept: NATALIA D'AGOSTINI

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije