Restoran Fortunato
19.12.2024 Restoran

Restoran Fortunato: Kultna gastronomska rimska priča sada i u Beogradu

U srcu Rima, nekoliko koraka od Panteona, restoran Da Fortunato nosi unutar svojih zidova dugu porodičnu tradiciju gostoprimstva, strasti i profesionalizma u veštini ugostiteljstva.

1950. godine Fortunato Baldassari je iz malog mestašceta Terracina došao u italijansku prestonicu i gradio svoju karijeru u prestižnim objektima poput Il Circolo della Caccia, La Taverna Flavia i Ai Tre Scalini i dao svoj doprinos epohi Dolce Vita i Rimu tog vremena. Sopstveni restoran je otvorio u januaru 1975. godine i od tada je sinonim za visokokvalitetnu italijansku kuhinju.

Restoran Fortunato, kultna gastronomska rimska priča od 1975. godine

Kao neko ko je imao sreću da poseti restoran u Rimu, obradovao sam se (i priznajem, iznenadio) kada je Beograd postao bogatiji za gastronomski doživljaj alla Fortunato.

U prefinjenom enterijeru beogradskog restorana koji potpisuje studio Fiori, vratićete se u neka lepša vremena, kada su muškarci oblačili odela za posebne prilike, dame blistale u zanosnim kreacijama, noseći porodični nakit, a deca znala da se ponašaju za stolom. Naravno, dodatni užitak će biti jela koja odišu toplinom i poštovanjem viševekovne tradicije.

Fortunato

Foto: Da Fortunato/Privatna arhiva

A na meniju dobro poznati klasici u kojima su vrhunski sastojci sve, a umeće chefa se ogleda u tome da ih pripremi uz striktno poštovanje recepture i posloži sa ljubavlju. Već na početku, tradicionalni starteri, ili antipasti, vam nagoveštavaju svu raskoš ukusa.

Bilo da je u pitanju vitello tonnato, carpaccio di manzo ili burrata iz Apulije, cvetovi tikvice, a kad im je sezona i artičoke alla Romana.


Kad smo već kod artičoka, da napomenem da su u sezoni od marta do maja, kao i u novembru i decembru, kada su doduše malo manje aromatične, ali svakako vredne vaših nepca. Od samih početaka rimskog restorana Fortunato je poznat i po ponudi ribe i plodova mora, te i u Beogradu možemo uživati u kalamarima, tuni, dimljenom lososu i hobotnici.

Restoran Fortunato vinom vas vodi kroz Italiju

Priznajem primi piatti su meni najomiljeniji, a kad probate njihovu originalnu karbonaru sa guanciale slaninom i pecorinom, razumećete moj izbor. Isto je i sa njokima u raguu, rižotom sa porcini gljivama i crnim tartufima, a favorit su ovog puta ravioli sa rikotom i spanaćem uz buratu.


Ako su primi jela Šopen i Čajkovski, secondi su, po snazi, Betoven i Vagner. File u sosu od zelenog bibera, grilovani fillet mignon sa sotiranom cikorijom, tagliata sa ruzmarinom i firentinski T-bone stek su delicije od govedine, a teleće scaloppine u sosu od limuna i saltimbocca su opravdano ponos rimske kuhinje. Ponuda ribljih secondi jela zavisi od nabavke, ali uživaćete bilo da se radi o rombu, oradi, brancinu ili o giganti škampima, a pri tome su cene više nego pristojne.

Kao što se da zaključiti iz napisanog, u restoranu Fortunato su na prvom mestu sveži i pažljivo odabrani sastojci od kojih se prave jednostavna jela, a uz koje će vam prijati izuzetan izbor etiketa vina iz svih regija Italije.

Fortunato

Foto: Da Fortunato/Privatna arhiva

A slatko? Ništa drugo nisam očekivao već klasike poput panna cotte, zuppe inglese, semifredda al torrone sa nugat parfeom i tiramissu, koji u njihovoj verziji, ima aromu limončela. To što je Fortunato otvoren u Beogradu, ne znači da ne treba da otputujete do Rima, ali da bi jeli kao Rimljanin ne morate plaćati taksu za prelazak granice. Dovoljno će biti samo da rezervišete sto.

AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Restoran Fortunato/Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije