Tradicionala 2025: Izbor za najbolje restorane sa tradicionalnim jelima Srbije
Ne smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj jošKad krenete od centra Aranđelovca prema Bukulji, za desetak minuta vožnje dolazite do restorana Lovački Raj. Na nadmorskoj visini od nepunih 400 metara, sav od drveta, ovaj restoran radi od avgusta 2007. godine.
Svi oni koji tokom čitave godine uglavnom mirišu asfalt i izduvne gasove, kada se nađu u šumskom okruženju, bivaju opijeni. Mirisima drveća, planinskog cveća i svežeg vazduha. A i ptice cvrkuću.
Restoran Lovački Raj je jedinstvena priča porodice Đurđević. Vlada je glava porodice, njegova supruga Ljiljana je glava i srce kuhinje, a sin Nenad, lovac kao i otac je tu da pripomogne da ovaj restoran i bukvalno bude raj za sve ljubitelje jela od divljači.
View this post on Instagram
Postoje brojni mitovi koji prate meso od divljači i koji su doveli do toga da velika većina ljudi ne želi ni da pomisli da ga konzumira. Prva predrasuda je da je žilavo, a druga da je prejako i po ukusu i mirisu. Istina je da meso divljači ima intenzivniji ukus, ali zar svi predivni doživljaji nisu intenzivni. No, šalu na stranu, pravilnom pripremom se od divljači dobija vrhunsko jelo i meso od jelena ili divlje svinje ima ogroman potencijal da postane delikates. Zato smo i došli u ovaj restoran jer je Ljiljana, ili tetka Ljilja, kako vole da je zovu, jedan od velemajstora pripreme divljači.
Predjelo je pravi švedski sto na lovački način. Sastoji se od mesa jelena, divlje svinje, srneće pečenice, domaće slanine od divlje svinje i zvezde tanjira: kobasice od mešanog mesa jelena, divlje svinje i srnetine. Uz to ide domaći vruć hleb iz furune, za koji Ljiljana, uz osmeh koji ne skida sa lica, tvrdi da je jedan od najboljih u kraju. Dodali bi, a možda i šire. Ako se ovo ne čini dovoljno, tu je domaći kajmak, pašteta od fazana i domaći ajvar. Slobodno dodajte i pihtije kojih se ne bi postidela ni kraljevska trpeza. I kad pogledate svu tu lepotu, zapitate se zašto se ovo zove predjelo, i kako odoleti još jednom i još jednom zalogaju.
Predjelu društvo pravi domaća rakija, ovoga puta od kruške, iz čokanja. U ovim vremenima kada je trend da rakija što više odležava, da sazreva, da ostari, svakom ozbiljnom (da ne kažem starijem) gurmanu zaiskri suza radosnica kada vidi ispred sebe mladu rakiju. Ne znate da li je lepša dok sunčevi zraci prolaze kroz nju, ili dok osetite njenu blagost i živahnost u ustima. Ili, kada vas ugreje taman koliko treba, kada sklizne niz grlo.
Dok odlaze zadnji zalogaji paštete sa kajmakom i ajvarom odozgo, razmišljamo o nastavku ovog lovačkog putovanja kroz šume Srbije. Fazan je osnova za čorbu koju obavezno morate probati jer leči sve bolove, bilo fizičke ili one što nam pritiskaju dušu. Sledeći na redu je gulaš od divljači, a o njemu Ljiljana priča:
– Vi ne možete divljač pripremiti na brzinu. Ona zahteva strpljenje, trud i ljubav. Pa, gulaš se samo kuva oko 4 sata, a koliko je vremena potrebno za predpripremu. Meso stoji prvo na ledu, pa u pacu, a zatim se odvaja krtina od kostiju. Mi nemamo nijedno jelo koje služimo sa kostima. Nije lako, ali jedino tako gost dobija pravo uživanje – kaže ova vredna žena koja ne staje, i nastavlja:
View this post on Instagram
– Nema odmora za mene. Moj sin je dobro rekao kada ga je jedan gost pitao kada ja odmaram, a on je rekao, samo kada spavam (smeh).
Dok na sto stiže gulaš od divljači, srneći uštipak i srnetina ispod sača, u pratnji domaćeg vina, prisećamo se Ljiljaninog učešća u serijalu RTS-a „Kuhinja moga kraja“. I da sve ne ostane na učešću, već i da pobedi, pobrinula se Ljiljana.
– Pobedila sam sa jelenskim šniclama u lovačkom sosu od sušenih vrganja. I moram vam reći gosti najviše uživaju u tom specijalitetu. U šniclama i u gulašu – kaže ova vredna žena, kojoj je 17 godina prošlo kao tren, i dodaje:
View this post on Instagram
– Kao da je juče bilo kad smo otvorili restoran. I mislim da je bolje što nisam svesna kako je vreme proletelo. Srećna sam i zadovoljna. Stari gosti su ostali, a oni su doveli nove, pa su novi doveli svoje prijatelje i tako, širi se priča o našem Lovačkom Raju.
Kad smo kod jelenskih šnicli, važno je napomenuti da za određene specijalitete je obavezna rezervacija porudžbine. Dovoljno je samo pozvati restoran i pored šnicli, na posebnom repertoaru je i sač sa mesom divljači, šnicle od divlje svinje u sosu, a nesvakidašnji doživljaj je divlje prase na ražnju.
Nastavak priče čitajte u magazinu CafeBar & Restoran
Restoran Tchaikovsky, nekada Kafana Moskva, mesto prepuno živopisnih priča, koraka znamenitih ličnosti i stvaralaštva, nalazi se u samom srcu Beogr...
pročitaj jošNe smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj jošSvako ko je bar jednom imao prilike da pročita magazin Cafe Bar & Restoran, zna da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji....
pročitaj još