
Kako izgleda steakhouse enterijer koji spaja Pariz i Njujork
Enterijer steakhouse restorana La Tête d'Or u Njujorku, kreirao je Rockwell Group - studio čiji je osnivač David Rockwell, a koji može poslužiti ka...
pročitaj jošRestoran Miya nastao je kao rezultat inovativnog koncepta studija BAAL Design (@baaldesign), pod rukovodstvom arhitekte Alekse Babića, a enterijer odiše egzotikom, toplinom i savremenim duhom.
Enterijer ovog prostora oblikovan je bez ijednog oštrog ugla, sa glatkim, talasastim linijama koje dočaravaju osećaj sklada i pokreta. Pod prekriven mozaikom od desetina hiljada komadića mermera, umetnički detalji i ručno izrađeni elementi zajedno definišu novi nivo dizajna u domaćoj ugostiteljskoj sceni.
Miya nije samo omaž Mediteranu, u njenom enterijeru prepliću se uticaji popularnih destinacija poput Balija, Mikonosa i Dubaija. Taj spoj kultura poslužio je kao osnova za kreiranje prostora koji odiše egzotikom, toplinom i savremenim duhom.
Prostor restorana zamišljen je bez klasičnih pravih uglova. Umesto njih dominiraju mekane, zaobljene forme koje doprinose osećaju skulpturalnosti. Ovakav pristup iziskivao je vrhunsku preciznost u izradi i primenu naprednih parametarskih modela, što je omogućilo izradu jedinstvenih elemenata, od obloga i šanka do karakterističnih stolova i stubova.
Raspored unutar restorana osmišljen je tako da lako odgovori na različite potrebe, bilo da je u pitanju doručak, popodnevno druženje ili večernje posluženje. Različite visine stolova, više tipova sedenja i modularnost nameštaja omogućavaju jednostavnu transformaciju ambijenta.
U realizaciji enterijera spajaju se zanatska veština i moderna tehnologija. Podna površina, inspirisana radovima Carla Scarpe, sastavljena je od više od 60.000 mermernih komadića, dok su drugi detalji izvedeni kombinovanjem 3D kamena, ručno obrađenog drveta, patiniranih metala i drugih nesvakidašnjih materijala. Umetnički pečat daju skulpturalni elementi, unikatna ogledala i specijalno izrađeni separei sa biljnim akcentima.
Posebna pažnja posvećena je svetlu, dizajnirani su različiti svetlosni scenariji koji omogućavaju stvaranje raznih atmosfera u zavisnosti od doba dana i prilike. Akustika prostora osmišljena je tako da podrži kako intimne večere, tako i življe događaje.
Iako na prvi pogled vizuelno dominantan, projekat je nastao na temelju pažljivo planirane funkcionalnosti – tek nakon određivanja tokova kretanja i organizacije prostora, dizajniran je izgled enterijera i pažljivo birani materijali kako bi se postigla savršena celina u boji i teksturi.
Svaki detalj u Miyi promišljeno je uklopljen u celinu, bez suvišnih elemenata. Kroz sinergiju zanatskog umeća i umetničkog izraza, stvoren je prostor koji odiše originalnošću i ostavlja upečatljiv utisak na svakog posetioca.
Kako kažu iz restorana, želja im je bila da svaki trenutak pretvore u beg ka primorju. Potrudili su se da jelovnik donese sve ono što Mediteran pruža i po čemu je poznat. Jela su fuzija ukusa koja donose more, sunce i večno leto.
Inspiraciju su crpili iz Grčke, Italije, Španije i Maroka, a našem oku i nepcu je zapao sharing menu koji od srca preporučujemo pogotovo za veća društva.
Jelovnik “za deljenje” se sastoji od desetak jela, a sastoji se od začinjenog junećeg bifteka na hrskavom čipsu od tapioke, zatim sledi kremasta burata sa mariniranom šparglom i zucchini tikvicom uz yuzu dresing i mladu salatu.
Ćuretinu služe tanko sečenu hladno dimljenu sa konkase paradajzom i bosiljkom u aromatičnom ulju dok tatar od brancina prati hrskavi komorač, dresing od citrusa i korijander.
Piadina je sa raguom od sporo kuvane jagnjetine, teletine i svinjetine, zapečena sa bešamel sosom i parmezanom, dok stek od karfiloja nakon grilovanja služe na kremi od leblebija sa čimičuri sosom.
Karfiol pripremaju i u tempuri sa dustom od kalamata maslina i aioli sosom, a karpaćo od bifteka prati mizuna salata, parmezan i sicilijanski kapari.
Kakav bi to Mediteran i Bliski istok bio bez patlidžana, a u restoranu Miya ga pripremaju na hrskavo, od paniranih slajseva sa musom od kremastog sira i za kraj tu su zapečeni vrganji sa bešamel sosom i parmezanom na podlozi od pire krompira.
Ovog vikenda beogradska Dobračina 29a postaje mesto koje se ne preskače. Fresca Cellar i KISSA10 udružuju snage, a u goste stiže i čuveni beogradsk...
pročitaj jošFresca Dorćol je nova stanica na beogradskoj mapi ukusa koja spaja italijanski senzibilnost, lokalne namirnice i moderan pristup svakodnevnom hedon...
pročitaj jošNa pizzama Denisa Lovatela ćete otkriti očaravajuće pejzaže. Tu je Intenzivna zima, sa fondijem i prženim prazilukom, zatim Miris livade, ukusima d...
pročitaj još
Izbegavati Beograd na Vodi.