
Zašto je stilski uređen toalet u restoranu sigurna investicija za dobar utisak?
U savremenom ugostiteljstvu, svaki detalj pravi razliku. Toalet u restoranu više nije samo funkcionalan prostor, već produžena pažnja koja se posve...
pročitaj jošRestoran Miya nastao je kao rezultat inovativnog koncepta studija BAAL Design (@baaldesign), pod rukovodstvom arhitekte Alekse Babića, a enterijer odiše egzotikom, toplinom i savremenim duhom.
Enterijer ovog prostora oblikovan je bez ijednog oštrog ugla, sa glatkim, talasastim linijama koje dočaravaju osećaj sklada i pokreta. Pod prekriven mozaikom od desetina hiljada komadića mermera, umetnički detalji i ručno izrađeni elementi zajedno definišu novi nivo dizajna u domaćoj ugostiteljskoj sceni.
Miya nije samo omaž Mediteranu, u njenom enterijeru prepliću se uticaji popularnih destinacija poput Balija, Mikonosa i Dubaija. Taj spoj kultura poslužio je kao osnova za kreiranje prostora koji odiše egzotikom, toplinom i savremenim duhom.
Prostor restorana zamišljen je bez klasičnih pravih uglova. Umesto njih dominiraju mekane, zaobljene forme koje doprinose osećaju skulpturalnosti. Ovakav pristup iziskivao je vrhunsku preciznost u izradi i primenu naprednih parametarskih modela, što je omogućilo izradu jedinstvenih elemenata, od obloga i šanka do karakterističnih stolova i stubova.
Raspored unutar restorana osmišljen je tako da lako odgovori na različite potrebe, bilo da je u pitanju doručak, popodnevno druženje ili večernje posluženje. Različite visine stolova, više tipova sedenja i modularnost nameštaja omogućavaju jednostavnu transformaciju ambijenta.
U realizaciji enterijera spajaju se zanatska veština i moderna tehnologija. Podna površina, inspirisana radovima Carla Scarpe, sastavljena je od više od 60.000 mermernih komadića, dok su drugi detalji izvedeni kombinovanjem 3D kamena, ručno obrađenog drveta, patiniranih metala i drugih nesvakidašnjih materijala. Umetnički pečat daju skulpturalni elementi, unikatna ogledala i specijalno izrađeni separei sa biljnim akcentima.
Posebna pažnja posvećena je svetlu, dizajnirani su različiti svetlosni scenariji koji omogućavaju stvaranje raznih atmosfera u zavisnosti od doba dana i prilike. Akustika prostora osmišljena je tako da podrži kako intimne večere, tako i življe događaje.
Iako na prvi pogled vizuelno dominantan, projekat je nastao na temelju pažljivo planirane funkcionalnosti – tek nakon određivanja tokova kretanja i organizacije prostora, dizajniran je izgled enterijera i pažljivo birani materijali kako bi se postigla savršena celina u boji i teksturi.
Svaki detalj u Miyi promišljeno je uklopljen u celinu, bez suvišnih elemenata. Kroz sinergiju zanatskog umeća i umetničkog izraza, stvoren je prostor koji odiše originalnošću i ostavlja upečatljiv utisak na svakog posetioca.
Kako kažu iz restorana, želja im je bila da svaki trenutak pretvore u beg ka primorju. Potrudili su se da jelovnik donese sve ono što Mediteran pruža i po čemu je poznat. Jela su fuzija ukusa koja donose more, sunce i večno leto.
Inspiraciju su crpili iz Grčke, Italije, Španije i Maroka, a našem oku i nepcu je zapao sharing menu koji od srca preporučujemo pogotovo za veća društva.
Jelovnik “za deljenje” se sastoji od desetak jela, a sastoji se od začinjenog junećeg bifteka na hrskavom čipsu od tapioke, zatim sledi kremasta burata sa mariniranom šparglom i zucchini tikvicom uz yuzu dresing i mladu salatu.
Ćuretinu služe tanko sečenu hladno dimljenu sa konkase paradajzom i bosiljkom u aromatičnom ulju dok tatar od brancina prati hrskavi komorač, dresing od citrusa i korijander.
Piadina je sa raguom od sporo kuvane jagnjetine, teletine i svinjetine, zapečena sa bešamel sosom i parmezanom, dok stek od karfiloja nakon grilovanja služe na kremi od leblebija sa čimičuri sosom.
Karfiol pripremaju i u tempuri sa dustom od kalamata maslina i aioli sosom, a karpaćo od bifteka prati mizuna salata, parmezan i sicilijanski kapari.
Kakav bi to Mediteran i Bliski istok bio bez patlidžana, a u restoranu Miya ga pripremaju na hrskavo, od paniranih slajseva sa musom od kremastog sira i za kraj tu su zapečeni vrganji sa bešamel sosom i parmezanom na podlozi od pire krompira.
Eleven Madison Park, restoran sa tri Michelinove zvezdice i jedan od najuticajnijih restorana na globalnoj sceni, najavio je značajnu promenu u pos...
pročitaj jošSa velikim ponosom i uzbuđenjem objavljujemo da se Pizzeria Pietra iz Beograda ponovo našla na svetskoj gastronomskoj mapi, osvojivši 26. mesto na ...
pročitaj jošNa pizzama Denisa Lovatela ćete otkriti očaravajuće pejzaže. Tu je Intenzivna zima, sa fondijem i prženim prazilukom, zatim Miris livade, ukusima d...
pročitaj još
Izbegavati Beograd na Vodi.