
Ovog leta 10.000 sezonaca iz Srbije radilo je u Hrvatskoj
U Srbiji postoje dve privredne oblasti koje svrstavamo u sezonske. Na prvom mestu je ugostiteljstvo, na drugom građevina. Ugostitelji su u potrazi ...
pročitaj jošSezonski rad u Hrvatskoj je i dalje najprivlačniji našim ugostiteljskim radnicima. Sezona za izvoz domaće radne snage je počela već u aprilu i to za konobare, kuvare i druge radnike u ugostiteljstvu i turizmu.
Kako za Blic kaže Miloš Turinski iz Infostuda, najveće baze za pronalaženje posla, Crna Gora je prve oglase za ugostiteljske radnike raspisala još u januaru. Za Crnom Gorom su usledili oglasi iz Slovenije i Hrvatske, pa je, već kao po običaju, veliki broj radnika iz Srbije stigao na Jadran, jer su pripreme za novu letnju sezonu u punom jeku.
„Sezonski rad u Hrvatskoj je trend kojem smo svedoci već godina i on samo pojačava problem sa kvalitetnom radnom snagom u Srbiji. Sama Srbija se zbog velikog deficita bori sa pronalaženjem radnika u ugostiteljstvu i svake godine on dostigne vrhunac preko leta, kada je špic turističke sezone na Jadranu“, kaže Turinski.
Po broju angažovanih radnika iz Srbije na sezonskim poslovima u ovom sektoru Hrvatska je na mestu broj jedan, a potom slede Slovenija i Crna.
„Hrvatska je najprivlačnija zbog plate koju mogu zaraditi. ječ je o velikom, čistom novcu jer su im pretežno plaćeni i smještaj i neki obrok u danu. S druge strane, na hrvatskom primorju zaista se puno radi, često bez dana odmora u nedelji, ali naši ljudi su svesni da se nakon leta mogu vratiti s visokom zaradom. U Sloveniji i Crnoj Gori zarade za te poslove nešto su manje, ali su i dalje ipak na solidnom nivou“, objašnjava Miloš Turinski.
Turinski je za Blic rekao i kako konobari angažovani u nekom od letovališta u Hrvatskoj mogu mesečno zaraditi od 1.500 do 2.000 evra, dok su plate izuzetno traženih kuvara do 3.000 evra mesečno. Pomoćni radnici u kuhinji su plaćeni od 800 do 1.000 evra.
„Pored ugostiteljskih, u Hrvatskoj su vrlo traženi radnici i za ostale poslove u turizmu, pa čistačice i sobarice mogu zaraditi po 1.000 eura mesečno. Ta plata se daje i hostesama koje rade na promociji raznih restorana i drugih ugostiteljskih objekata“, kaže Turinski.
U samom srcu Batajnice, pizzeria Da Luca je nezaobilazna adresa za sve istinske ljubitelje dobrog zalogaja. Iako po imenu asocira na italijansku k...
pročitaj jošOvog vikenda beogradska Dobračina 29a postaje mesto koje se ne preskače. Fresca Cellar i KISSA10 udružuju snage, a u goste stiže i čuveni beogradsk...
pročitaj jošU svetu ugostiteljstva, gde konkurencija raste iz dana u dan, uspeh restorana ne zavisi samo od kvaliteta hrane. Potrebni su ljudi, procesi i strat...
pročitaj još