sezonski rad kuvari kuhinja
04.05.2024 Restoran

Sezonski rad u Hrvatskoj je i dalje najpoželjniji za ugostiteljske radnike iz Srbije

Sezonski rad u Hrvatskoj je i dalje najprivlačniji našim ugostiteljskim radnicima.  Sezona za izvoz domaće radne snage je počela već u aprilu i to za konobare, kuvare i druge radnike u ugostiteljstvu i turizmu.

Sezonski rad u Hrvatskoj  je najplaćeniji

Kako za Blic kaže Miloš Turinski iz Infostuda, najveće baze za pronalaženje posla, Crna Gora je prve oglase za ugostiteljske radnike raspisala još u januaru. Za Crnom Gorom su usledili oglasi iz Slovenije i Hrvatske, pa je, već kao po običaju, veliki broj radnika iz Srbije stigao na Jadran, jer su pripreme za novu letnju sezonu u punom jeku.
„Sezonski rad u Hrvatskoj je trend kojem smo svedoci već godina i on samo pojačava problem sa kvalitetnom radnom snagom u Srbiji. Sama Srbija se zbog velikog deficita bori sa pronalaženjem radnika u ugostiteljstvu i svake godine on dostigne vrhunac preko leta, kada je špic turističke sezone na Jadranu“,  kaže Turinski.

šef kuvar kuhinja

Jadran je obećano more za Srbe

Po broju angažovanih radnika iz Srbije na sezonskim poslovima u ovom sektoru Hrvatska je na mestu broj jedan, a potom slede Slovenija i Crna.
„Hrvatska je najprivlačnija zbog plate koju mogu zaraditi. ječ je o velikom, čistom novcu jer su im pretežno plaćeni i smještaj i neki obrok u danu. S druge strane, na hrvatskom primorju zaista se puno radi, često bez dana odmora u nedelji, ali naši ljudi su svesni da se nakon leta mogu vratiti s visokom zaradom. U Sloveniji i Crnoj Gori zarade za te poslove nešto su manje, ali su i dalje ipak na solidnom nivou“, objašnjava Miloš Turinski.

Kuvarima u Hrvatskoj plata se kreće i do 3.000 evra

Turinski je za Blic rekao i kako konobari angažovani u nekom od letovališta u Hrvatskoj mogu mesečno zaraditi od 1.500 do 2.000 evra, dok su plate izuzetno traženih kuvara do 3.000 evra mesečno. Pomoćni radnici u kuhinji su plaćeni od 800 do 1.000 evra.
„Pored ugostiteljskih, u Hrvatskoj su vrlo traženi radnici i za ostale poslove u turizmu, pa čistačice i sobarice mogu zaraditi po 1.000 eura mesečno. Ta plata se daje i hostesama koje rade na promociji raznih restorana i drugih ugostiteljskih objekata“, kaže Turinski.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: BLIC

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije