
Roštilj je katastrofa za burgere! Tvrdi slavni chef David Chang
Slavni chef David Chang je na svom podkastu izjavio da je burger zadnja stvar koju bismo trebali stavljati na roštilj. "Roštilj pretvara sočan bur...
pročitaj jošSrpski kuvari zarađuju mesečno oko 3 prosečne plate u Srbiji, a chefovi čak do pet prosečnih plata
Televizija N1 ovih je dana objavila zanimljivu priču o kuvarima i konobarima iz Srbije i Republike Srpske, koji su brojnošću počeli dominirati među ugostiteljskim osobljem u Istri. Priča počinje iskazom srpskog kuvara koji je radio u velikom pulskom restoranu sa četrdesetak zaposlenih. Kuvar tvrdi da među više od četrdeset zaposlenih nije bilo ni jednog Hrvata.
Hrvat je jedino vlasnik, dok skoro svi drugi radnici u tom restoranu dolaze iz Srbije i Republike Srpske. Priča, koju su preneli mnogi mediji sadrži konkretne podatke o zaradama. Srpski kuvari na privremenom radu u Istri zarađuju, kažu oni sami, između 1.800 i 2.500 evra, dok chefovi zarađuju preko 3.000 evra. Sigurni smo da i u ostatku jadranske obale ne može biti lošije.
Ako se uzme da je prosečna plata u Srbiji u maju po zvaničnim podacima iznosila 715 evra, to znači da prosečan kuvar na Jadranu može zaraditi oko 3 prosečne mesečne plata, dok chef može zaraditi do pet srpskih prosečnih plata.
Razlike su još veće kad je reč o ugostiteljskim radnicima iz Republike Srpske ii Makedonije. Prosečna mesečna plata u Bosni i Hercegovini iznosi naime, tek malo više od 600 evra, a prosečna mesečna plata u Makedoniji iznosi 568 evra.
Iz ovih podatka jasno se vidi zašto je Jadran odavno postao Eldorado za ugostiteljske radnike iz susednih zemalja.
Slavni chef David Chang je na svom podkastu izjavio da je burger zadnja stvar koju bismo trebali stavljati na roštilj. "Roštilj pretvara sočan bur...
pročitaj jošPizza Fest Srbija 2023 dolazi u Srbiji zahvaljujući Danijelu Zlatkoviću i Danijeli Pantić Vlahović. Pizza Fest Srbija 2023. će se održati u Beogr...
pročitaj jošDanijela Tešić je prošle godine dotakla zvezdano nebo kada je dobila prvu Michelinovu zvezdicu za sommeliera u istoriji dubaija. Ova talentovana Be...
pročitaj još