kuvari kuhinja
28.07.2023 Chef

Srpski kuvari u Hrvatskoj zarađuju oko 1.800, a chefovi i više od 3.000 evra

Srpski kuvari zarađuju mesečno oko 3 prosečne plate u Srbiji, a chefovi čak do pet prosečnih plata

Srpski kuvari su većina u hrvatskim restoranima

Televizija N1 ovih je dana objavila zanimljivu priču o kuvarima i konobarima iz Srbije i Republike Srpske, koji su brojnošću počeli dominirati među ugostiteljskim osobljem u Istri. Priča počinje iskazom srpskog kuvara koji je radio u velikom pulskom restoranu sa četrdesetak zaposlenih. Kuvar tvrdi da među više od četrdeset zaposlenih nije bilo ni jednog Hrvata.
Hrvat je jedino vlasnik, dok skoro svi drugi radnici u tom restoranu dolaze iz Srbije i Republike Srpske. Priča, koju su preneli mnogi mediji sadrži konkretne podatke o zaradama. Srpski kuvari na privremenom radu u Istri zarađuju, kažu oni sami, između 1.800 i 2.500 evra, dok chefovi zarađuju preko 3.000 evra. Sigurni smo da i u ostatku jadranske obale ne može biti lošije.

šef kuvar kuhinja

Srpski kuvari su traženi jer su kvalitetni, a jeftiniji od hrvatskih

Ako se uzme da je prosečna plata u Srbiji u maju po zvaničnim podacima iznosila 715 evra, to znači da prosečan kuvar na Jadranu može zaraditi oko 3 prosečne mesečne plata, dok chef može zaraditi do pet srpskih prosečnih plata.
Razlike su još veće kad je reč o ugostiteljskim radnicima iz Republike Srpske ii Makedonije. Prosečna mesečna plata u Bosni i Hercegovini iznosi naime, tek malo više od 600 evra, a prosečna mesečna plata u Makedoniji iznosi 568 evra.
Iz ovih podatka jasno se vidi zašto je Jadran odavno postao Eldorado za ugostiteljske radnike iz susednih zemalja.

PROČITAJTE JOŠ! Intervju sa chefom Milošem Mirjanićem koji je radio kod chefa Gordona Remzija, a sada vodi kuhinju prestižnog restorana u Dubaiu

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: N1

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije