1 Matoni glavna
02.08.2022 Drink

Udruženje barmena Srbije na MATTONI GRAND DRINK 2022 takmičenju

Drugu godinu za redom takmičari “Udruženja barmena Srbije” uspevaju da sjajnim recepturama probiju put ka svetskoj sceni. Tako je bilo i na Svetskom prvenstvu u pravljenju bezalkoholnih koktela u organizaciji najvećeg evropskog distributera i proizvođača bezalkoholnih napitaka

„Standardi se svake godine povećavaju za par lestvica na više“

“Mattoni Grand Drink 2022” svetsko takmičenje, koje je postalo sastavni deo pratećih sadržaja širom sveta poznatog Filmskog festivala u Karlovim Varima, verovatno je i najznačajnije takmičenja barmena takve vrste u svetu.

6 Matoni Damir Miladin

“Našem malom timu bila je velika čast pojaviti se i učestvovati u konkurenciji najboljih barmena, pobednika nacionalih tamičenja i predstavnika svojih zemlja. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim našim kolegama iz CBA (Udruženje Barmena Češke), predsedniku udruženja Alešu Svojanovskom, kao i direkoru ‘Mattoni Grand Drink 2022’, gospodinu Miroslavu Černiku ali i svim ostalim članovima CBA koji su na visoko profesionalan i kvalitetan način, uloživši ogromnu energiju, znanje i trud, organizovali i veoma uspešno realizovali ovako veliki i značajan projekat. Takođe, veliko hvala kompaniji ‘Mattoni’ koja je kao dobar domaćin, na najbolji mogući način omogućila da se ovako nešto dogodi, sa konstatacijom koja je definitivno stav svih učesnika da se svake godine standardi povećavaju za par lestvica na više, tako da sa radošću očekujemo sledeću godinu. Gospodin Ondrej Postranski, direktor marketinga kompanije ‘Matonni 1873’, u saradnji sa njegovim kvalitetnim timom, dobro zna šta treba raditi i u kom pravcu ovaj značajan događaj u svetu bartendinga treba da ide”, istakao je Damir Miladin, predsednik “Udruženja Barmena Srbije” i dodao:

Bronza za Zorana Budimirovića

“Kao IBA sudija imao sam tu čast da sudim na ovom takmičenju i mogu da zaključim da kompletno takmičenje svojim standardima nezaustavljivo progresivno napreduje svake godine, što rezultuje sve kvalitetnijim recepturama koktela, samim tim i boljim ukusom kao i zanimljivijim i atraktivnijim dekoracijama.”
Učešće takmičara Zorana Budimirovića, koji je predstavljao “Udruženje Barmena Srbije” i bar u kome radi “Bar Central”, bilo je veoma zapaženo i za pobedu su presudile nijanse. Nadomak osvajanja neke od nagrada, može se reći da je bitno učestvovati, dobro se pripremiti za sledeću godinu i zanemariti manje pehove koji su pratili naš tim. Zoran je u kategoriji “dizajn koktela” od strane posebnog žirija zauzeo veoma dobro treće mesto.

Mattoni u istoriji i danas

Mattoni je definitivno jedan od najvećih prirodnih bogatstava Češke i praktično je postao sinonim za mineralnu vodu. Ime je dobio po milanskom trgovcu citrusima čiji je potomak postavio temelje brenda, pre skoro 150 godina.
Mattoni je ikonični brend koji je inherentno povezan sa motivom orla od 1873. Nastaje na dubini od 125 do 230 metara u netaknutoj prirodi u blizini Karlovih Vari na granici Krušnih i Dupovskih planina. Od prošle godine ponosni je partner Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, jedne od najprestižnijih manifestacija. Mattoni takođe ima dugogodišnje partnerstvo sa “Svetskom Asocijacijom Barmena” i organizator je “Mattoni Grand Drink”, multinacionalnog takmičenja barmena.

Udruženje Barmena Češke Republike

Udruženje okuplja profesionalne barmene u Češkoj. Glavna misija CBA je razmena informacija i iskustava u ovoj oblasti među članovima. CBA nastoji da promoviše i plasira prave tehnologije pripreme pića u barovima, kafićima i drugim objektima. Takođe, organizator je mnogih takmičenja uključujući i “Mattoni Grand Drink”.

2 Matoni Stefan

THE 5 ELEMENTS

Stefan Haneder iz Austrije osvojio je prvo mesto i postao svetski šampion u mešanju bezalkoholnog Mattoni Grand Drink koktela. Pobednički koktel nosi naziv “The 5 Elements”.

SASTOJCI:
Mattoni Grand Sparkling 10 cl
Bezalkoholni Caribbean rum Rick 4 cl
Pasterizovano belance 15 g
Mix of chilli and saffron 0,2 g
Supasawa 1,5 cl
Monin apple pie flavoured syrup 1,5 cl

PRIPREMA: Sve sastojke osim Mattonija sipajte u šejker sa ledom i dobro promućkajte. Sipajte smešu kroz cediljku u čašu sa ledom, dopunite Mattoni gaziranom vodom i ukrasite.

5 Matoni Zoran Budimirović

SHERPAS TEA

Naš predstavnik Zoran Budimirović se predstavio koktelom “Sherpas Tea”
SASTOJCI:
40 ml Seedlip Garden 108
20 ml Paragon Timur Berry
30 ml Kombuchou GT’S Organic & Raw Multi-Green
10 ml 1883 Basil syrup
100 ml Mattoni sparkling water
Garnish: Edible flowers, caramel decoration, red pepper

2 Matoni šerpas čaj

Zoran je rekao nešto više o inspiraciji za koktel: “Kada pomislimo da je život težak, treba da se setimo Serpasa i njihovog života na Himalajima. Izvor njihove energije koja im pomaže da budu na krovu sveta često se upravo nalazi u ovom čaju. Ukus graška sa engleskog podneblja pomešan sa biberom i bosiljkom, prati kombucha koja u sebi ima fine note spiruline.”

AUTOR: MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: MATTONI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije