Dunja Lukić za portal
22.04.2024 Chef

Pastry chef Dunja Lukić: ,,Žene uspešno probijaju nametnute barijere i ograničenja“

Pastry chef restorana Faro Dunja Lukić je nakon završenog fakulteta u Moskvi, odlučila da poslastičarstvo bude njena profesija. Uspešno je završila renomiranu školu chefa Alexandera Kislitsyna, a po povratku u Srbiju je radila u nekoliko objekata. Srpska gastronomska scena ju je u svoj svojoj raskoši upoznala kroz kreacije u restoranu Just A Maestro. Sa ovom mladom i uspešnom ženom smo razgovarali na temu položaja žena u našoj restoranskoj sceni.

Dunja Lukić: „Pol više nije merilo stručnosti“

Dunja je optimistična zbog promena koje se dešavaju poslednjih godina jer, kako kaže, položaj žena se drastično promeno nabolje.
„To je posledica toga što su žene odvažnije krenule da probijaju nametnute barijere i ograničenja, a muškarci su to i te kako podržali i ohrabrili. Svest ljudi iz posla se promenila i više nije nikakvo čudo da žena može biti podjednako fenomenalan profesionalac, kao i muškarac i da pol više nije merilo stručnosti.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dunja Lukic (@quince22)

Dunja Lukić: „Uvek sam imala potporu muških kolega“

Dunja Lukić se školovala u Rusiji i otkriva da tokom školovanja nije bila diskriminisana.
„Štaviše, pored sebe sam imala divne muške kolege koji su bili tu da pomognu i da budu potpora. I dalje to osećam na svom radnom mestu, ali i u svim prethodnim sistemima u kojima sam radila.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dunja Lukic (@quince22)

Dunja Lukić: „Autoritet se prirodno stvara“

Kada smo upitali Dunju Lukić da li ima problema sa uspostavljanjem autoriteta, nasmejala se i rekla da to nikada nije bio problem.
„Naprotiv, imam osećaj da se on prirodno stvara. Smatram da se autoritet stiče pre svega poštovanjem, posvećenošću, stručnošću i profesionalizmom. Lider mora da deli znanje, da bude predan, siguran u sebe i u svoje znanje i pre svega da komunicira. Autoritet treba da bude inspiracija i primer ljudima oko sebe. Smatram da je neophodno da se napravi prostor za još veću vidljivost žena, da one postoje i da su podjednako fenomenalne i stručne. Ključno je da talenat, stručnost, strast i ljubav prema poslu nema nikakve veze sa polom i da je to pravac kojim treba da idemo“.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: IVAN ZUPANAC I INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije