Odgovor na pitanje: Šta natera chefa da napusti udobnost svoje kuhinje i krene u nepoznato? daje nam chef Kristijan Marenić, u svom autorskom tekstu.
Zašto vrhunski kuvari, oni koji stvaraju kulinarska remek-dela, tako često napuštaju svoje kuhinje i kreću u nove poslovne avanture? Je li to samo još jedan zanos u njihovom dinamičnom životu ili postoji nešto dublje? Sećate li se onog čarobnog ukusa koji ste doživeli u svom omiljenom restoranu, a onda, iznenada, chef koji je stvarao te omiljene ukuse iznenada ode.
Šta to motiviše, da ne kažem tera, chefa da napusti udobnost svoje kuhinje i krene u nepoznato? Verujte mi, napustiti udobnost nije nimalo lako niti prijatno, štaviše, vrlo je slično razvodu braka. Pa, zašto onda to chefovi rade? Je li to želja za novim izazovima, neslaganjem s vlasnikom ili jednostavno potreba za promenom radi dobrobiti sopstvenog mentalnog stanja?
Jedan inostrani magazin nedavno je objavio tekst u kojem, između ostalog, izdvajaju neverovatnu količinu ružnih reči za chefa koji je napustio određeni restoran. U celom tekstu nisam naišao ni na jednu reč niti izrečeno mišljenje koje bi ispričalo koji su razlozi za napuštanje restorana. Ovo vam prepokazuje i razloge što, zapravo, prava istina oko odlaska chefova nikada nije ni crna, niti bela. Kao i kod prekidanja bilo koje druge vrste odnosa, postoje dve istine koje se prepliću u sivoj zoni. Zato sam odlučio, nakon dužeg promišljanja, da pokušam objasniti razloge i motivaciju koji stoje iza ovakvih odluka chefova.
Chef je dirigent u kuhinji, je l’ tako? A svaka kuhinja je njegov orkestar, a svako jelo simfonija. No, zašto chefovi tako često „menjaju orkestre“? Uloga chefova u restoranima su neupitne, a njihove odluke direktno utiču na naše kulinarsko iskustvo. On je odgovorna osoba i često prvi savetnik i desna ruka vlasniku ili menadžeru. Zato je važno za svaki restoran razumeti razloge zbog kojih chefovi (pre)često menjaju svoje radno mesto.
Chefovi su često umetnici u kuhinji, a svaki restoran predstavlja novo platno za izražavanje njihove kreativnosti. Želja za stvaranjem novih jelovnika, eksperimentisanjem sa novim ukusima, korišćenje modernih tehnika te razvijanje ličnog kulinarskog stila često ih motiviše na promene, pogotovo ako se osećaju kao da im „ruke vezane“ u sadašnjem restoranu. Chefovi nisu disciplinovani vojnici koji bespogovorno izvršavaju naređenja. To su kreativci koje najčešće upravljaju unutrašnji porivi i koji daju najbolje kada svoju viziju ne možete svesti u uske okvire kuhinje kojom upravljaju.
Ponekad, chefovi osete da su dostigli maksimum u trenutnom restoranu i da žele preuzeti veću odgovornost ili raditi u restoranu sa višim renomeom. Promena posla može biti način da se popnu na karijernoj lestvici i steknu novo iskustvo. Mnogi chefovi imaju viziju o restoranu koji će biti potpuno njihov, gde će moći slobodno eksperimentisati i stvarati jela koja odražavaju njihovu jedinstvenu osobnost, a za to je potrebna investitor koji to može i želi projicirati.
Chefovi su u suštini večiti putnici i istraživači. Želja za upoznavanjem novih kultura i kuhinja može ih podstaći da napuste svoju konfornu zonu i prihvate nove izazove. Putovanja pružaju chefovima priliku da upoznaju nove kulture, sastojke i kulinarske tradicije. Ono što nauče mogu lako biti neiscrpna inspiracija za stvaranje inovativnih jela i jelovnika kada se vrate u svoju bazu. Kroz putovanja, chefovi mogu naučiti nove tehnike kuvanja, otvoriti nove kombinacije ukusa i proširiti sopstvene kulinarske horizonte.
Ponekad, chefovi napuštaju poslove iz ličnih razloga, bilo da je to želja za promenom okruženja, blizina porodici, ili jednostavno potreba za životnom promenom. Kuhinjski posao je fizički i emocionalno zahtevan. Dugotrajna izloženost stresu, radnim satima i visokim očekivanjima može dovesti do iscrpljenosti i rizika po zdravlje. Mnogi chefovi i stručnjaci u ugostiteljstvu vremenom shvate da žele pronaći balans između posla i privatnog života.
Neslaganja s vlasnikom ili menadžmentom oko vizije restorana, budžeta, kvaliteta ili marketinga nisu retka i mogu dovesti do toga da chef napusti restoran. Konflikti između chefova i vlasnika ili menadžera restorana čest su razlog za promene posla. Chefovi nisu vojni komandanti, već umetnici i vizionari. Kada se njihove ideje ne cene ili kada ne mogu da ih sprovedu zbog loše komunikacije, neslaganja ili drugačijih prioriteta, često dolazi do raskida saradnje.
Učestali konflikti u kuhinji dovode do povećane želje za pokretanjem sopstvenog biznisa. Nebrojeno puta chefovi sa bogatim iskustvom kreću u samostalne kulinarske avanture. Otvaranje sopstvenog restorana san je mnogih iskusnih chefova jer im to omogućava slobodu, jedinstvenu viziju i kulinarsko iskustvo.
Chefovi su umetnici, inovatori i vizionari. Njihova strast prema hrani i želja za stvaranjem prepoznatljivih kulinarskih iskustava nas inspirišu. Iako često menjaju svoje radno mesto, njihovi razlozi su razumljivi i duboko povezani sa samom suštinom gastronomije – stalna potraga za novim izazovima. Razumeti razloge zašto chefovi napuštaju poslove znači razumeti i samu srž njihove profesije. Promena posla nije beg, već prilika da chef pronađe novu inspiraciju i podići kulinarsko iskustvo na viši nivo.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.