Pretraga
Trend 10.11.2025

Nakon skoro dve decenije, Óscar García zatvara čuveni Baluarte i vraća se korenima

Nataša Stevanović
Oscar Garcia Baluarte
Izvor: Instagram/@baluartesoria

Jedan od najcenjenijih šefova španske gastronomije, Óscar García, zatvara vrata svog legendarnog restorana Baluarte, nakon 18 godina tokom kojih je ovaj lokal postao simbol za haute cuisine i culinary excellence. Umesto u urbanoj atmosferi španski chef svoj novi početak vidi u prirodi; tačnije u srcu planina Sorije, u svom rodnom mestu Vinuesa, gde Óscar García pokreće novi restoran Baluarte Quintanarejo.

Óscar García zatvara Baluarte i vraća se korenima

Novi Baluarte Quintanarejo neće biti nastavak dosadašnje Michelin priče, već povratak jednostavnosti i tradiciji.

– To je bila teška, ali duboko promišljena odluka. Želim da se vratim mestu koje me čini srećnim, da kuvam onako kako osećam, iskreno i bez pritiska – izjavio je García, poznat po svojoj strasti prema pečurkama, tartufima i lokalnim namirnicama, pa dodao: Ne želim više ritual, već emociju. Biće to tradicionalna gostionica u kojoj ljudi mogu da jedu, piju i povežu se kroz hranu.

Restoran Óscara Garcíe će biti smešten u planinskom okruženju Sorije, sa menijem zasnovanim na lokalnim sastojcima: tartufima, gljivama, divljači i biljkama iz obližnjih šuma. To je kuhinja koja odiše mirisima chefovog detinjstva, dočarava svu lepotu sezone i obilje prirode…

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Baluarte (@baluartesoria)

Zašto je Óscar García zatvorio restoran Baluarte?

Zatvaranje Baluartea ponovo je pokrenulo raspravu o tome koliko je fine dining danas održiv. U savremenoj visokoj gastronomiji brojni šefovi suočavaju se sa rastućim pritiskom: finansijskim, fizičkim i psihološkim. Važno je naglasiti da više od 70% restorana ne uspe da opstane prvih pet godina po otvaranju, a mnogi profesionalci biraju da napuste luksuzne metropole i pređu u manja mesta, bliže prirodi i realnim uslovima rada.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Baluarte (@baluartesoria)

Sličan put pre Garcíe odabrao je i Francisco Montes, koji je 2024. sa Patriciom Merom otvorio restoran Texu, obnovio tradicionalnu seosku gostionicu i time uspeo da pojmu „autentično“ da novi smisao.

Da li se fine dining koncept menja?

Za Garcíu, ovo nije samo promena lokacije već pravi zaokret u ličnoj filozofiji kuvanja:

– Vraćam se kuvanju iz emocije, bez komplikacija. Svako jelo treba da priča priču o mestu, o zemlji, o ljudima – objašnjava chef Óscar García bez oklevanja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Baluarte (@baluartesoria)

Njegova odluka simbolizuje širu promenu u svetu moderne gastronomije: povratak prirodi, održivosti i po meri čoveka. Dok se uspeh danas meri popularnošću, García bira mir i smisao.

Baluarte zatvaranje
Screenshot baluarte.info

Zato ova priča nosi važnu lekciju i domaće ugostitelje – ponekad je najveći luksuz u jednostavnosti. Povratak lokalnim namirnicama, manjem obimu i ličnom kontaktu sa gostom može biti način da se ugostiteljstvo u Srbiji ponovo poveže sa svojom suštinom: ljubavlju prema hrani, ljudima i korenima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.