Dobrodošli na prvi street food štand sa Michelinovom zvezdicom
Da li možete da zamislite Michelin, takos i kiosk u jednoj rečenici? Donedavno svakako ne, ali kiosk koji prodaje takose u Meksiko Sitiju se može p...
pročitaj jošČast svakome, ali gastronomski svet sa najvećim nestrpljenjem očekuje svako novo izdanje Michelinovog vodiča za Francuske. Iako je objavljivanje zakazano za 6. mart u Tuluzu, glavna vest je već procurila u javnost.
Agencija AFP je objavila da je veliki svetski chef Gaj Savoj, nakon 21. godine, izgubio treću zvezdicu u svom pariškom restoranu. Treću zvezdicu je izgubio i restoran šefa Kristofera Kutonsua u La Rošelu.
“Ovo su izuzetni restorani, pa možete zamisliti da su to odluke koje se pažljivo razmatraju, potkrepljene brojnim posetama naših inspektora tokom cele godine“, izjavio je Gvendal Poulenec. U novom izdanju vodiča, osim ova dva, degradirano je i nekoliko restorana sa dve zvezdice.
View this post on Instagram
Gubitak zvezdice ozbiljna je stvar, a pogotovo kada se radi o trećoj zvezdici. To je vrhovni status i kada restoran izgubi treću zvezdicu, on biva degradiran i u ostalim uticajnim vodičima i klasifikacija. Nije potrebno trošiti reči koliko je to opasno za biznis i daljnju karijeru šefa. Ovde bi podsetili koliko je trajala borba chefa Marka Vejrata, o kojoj ćete čitati u novom broju magazina Cafe Bar & Restoran, nakon što mu Michelin skinuo treću zvezdicu. Vejrat je čak pokrenuo i sudski spor koji je, ipak, Michelin dobio.
Još drastičniji primer je chef Bernard Loizje koji je izvršio samoubistvu uoči objave Michelinovog vodiča za 2003. godinu. Le Figaro je objavio da će mu oduzeti treću zvezdicu, a da sve bude još tragičnije, novine su imale pogrešnu informaciju.
Chef Savoj se nakon ove najave gubitka zvezdice poneo vrlo sportski i rekao da je spreman da se bori za njen povratak u idućem izdanju Michelina.
“Do sada sam imao samo najbolje trenutke u karijeri. Večeras mislim na svoj tim, sutra ću s njima razgovarati. Izgubili smo utakmicu ove godine, ali ćemo je ponovno dobiti sledeće godine“, izjavio je Savoj za AFP.
View this post on Instagram
Chef Kristofer Kutonsu je tri godine imao tri zvezdice i svestan uticaja objave o degradaciji restorana, urednik Michelinovog vodiča se sastao sa Kutonsuom, a sa Savojem je razgovora putem telefona. Prema Michelinovim pravilima, svaki šef koji gubi zvezdicu ima pravo na sastanak uživo na kojem direktno od urednika dobija objašnjenje ocena inspektora.
„Gubitak zvezdice je cunami koji može prouzrokovati otpuštanja, rezanje troškova, a opasno je i za Michelin, jer nikad ne znate kako će chefovi reagovati“, objasnio je za AFP Frank Pinaj Rabarust, poznati kritičar Michelina i osnivač bloga Atabula.
Chef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošU septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj još