
Joca Tabor, Priče iz kafane: Kafana pod lozom čuva stara jela od zaborava
Kafana pod lozom - lepo ime za jednu kafanu, što bi znalci rekli „Pogođeno ime!“ Ponekad dobro ime ume da pogodi više asocijacija od silnih rečenic...
pročitaj jošIzašao je novi broj magazina Cafe Bar & Restoran, a pred vama je samo delić sadržaja koji smo pripremili.
Prvi zapisi o nacionalnoj kuhinji se vezuju za dinastiju Nemanjića, a tipična srpska trpeza je do 17. veka bila vrlo oskudna: repa, zelje, grašak i bob. Prve uticaje na našu kuhinju je izvršila Vizantija, a prava gastronomska revolucija nastaje dolaskom krompira, pasulja i paprike kojima se kasnije pridružio paradajz. Čorba je stigla sa Turcima, štrudla i gulaš sa Austrougarima, rinflajš i supa su nam ostali od Nemaca, a đuveč i podvarak su došli sa Istoka. I svo to bogatstvo mora da se sačuva. Iz tog razloga nam je neizmerno drago što je akcija našeg magazina za Izbor najboljih restorana tradicionalne kuhinje naišla na tako dobar odziv u restoranima širom naše zemlje. Uz zahvalnost svima, u ovom broju objavljujemo još 24 restorana koji su ušli u konkurenciju za ovaj izbor.
View this post on Instagram
Jedan od čuvara tradicije je i chef Dalibor Ratkov, koji u svom restoranu Post Posti priprema jela isključivo na vodi i ulju. Posetili smo restoran Langouste u kojem je chef Marko Đerić preuzeo glavnu ulogu u kuhinji. Bili smo na otvaranju nove Pietre na Novom Beogradu, a zatim smo zavirili šta to, na vatri, pripremaju Boban Almažan i Miloš Ristić na Fruškoj gori.
View this post on Instagram
Ukuse Indije smo isprobali u restoranu Spice, a čari vojvođanske kuhinje nam je otkrio chef Oskar Kovač sa Salaša Kovač 1920.
Vrsni pizzaiolo Zoran Arsić nam je ispričao kako nastaju pizze u Infernu, a sommelier Marko Marjanović je dao stručnu analizu celokupne vinske scene. Ljubaznošću kulinarskog genija, chefa Massima Botture, upoznajemo vas sa njegovim novim projektom. A drugi genijalac, chef Heston Blumenthal, otkriva kako je došao na ideju da pripremi twist na italijanski klasik.
Da nije svima san Michelinova zvezdica svedoči i primer restorana Draga di Lovrana, čiji vlasnik želi da je vrati i ponovo kuva za svoju dušu. A za kraj naš prijatelj, kolumnista i tragač za dušom, Jovan Hadži Mrđenović donosi priču o vinariji Todorović.
Kafana pod lozom - lepo ime za jednu kafanu, što bi znalci rekli „Pogođeno ime!“ Ponekad dobro ime ume da pogodi više asocijacija od silnih rečenic...
pročitaj jošSvaki novi projekat koji izađe iz kuhinje chefa Vanje Puškara i tima koji je okupljen pod kapom projekta New Balkan Cuisine izaziva pažnju profesio...
pročitaj jošJedan od najstarijih gradova na Balkanu, Niš, nezamisliv je bez bogatog kulturnog i gastronomskog nasleđa. Niške kafane su pravo mesto ako želite d...
pročitaj još