Naslovna CB&R068 front
08.05.2024 Restoran

Predstavljamo: Magazin Cafe Bar & Restoran za maj i jun

Izašao je novi broj magazina Cafe Bar & Restoran, a pred vama je samo delić sadržaja koji smo pripremili.

Cafe Bar & Restoran predstavlja bisere srpske gastronomije

Prvi zapisi o nacionalnoj kuhinji se vezuju za dinastiju Nemanjića, a tipična srpska trpeza je do 17. veka bila vrlo oskudna: repa, zelje, grašak i bob. Prve uticaje na našu kuhinju je izvršila Vizantija, a prava gastronomska revolucija nastaje dolaskom krompira, pasulja i paprike kojima se kasnije pridružio paradajz. Čorba je stigla sa Turcima, štrudla i gulaš sa Austrougarima, rinflajš i supa su nam ostali od Nemaca, a đuveč i podvarak su došli sa Istoka. I svo to bogatstvo mora da se sačuva. Iz tog razloga nam je neizmerno drago što je akcija našeg magazina za Izbor najboljih restorana tradicionalne kuhinje naišla na tako dobar odziv u restoranima širom naše zemlje. Uz zahvalnost svima, u ovom broju objavljujemo još 24 restorana koji su ušli u konkurenciju za ovaj izbor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Post Posti (@post_posti_zlatibor)

Chef Dalibor Ratkov u restoranu Post Posti priprema jela isključivo na vodi i ulju

Jedan od čuvara tradicije je i chef Dalibor Ratkov, koji u svom restoranu Post Posti priprema jela isključivo na vodi i ulju. Posetili smo restoran Langouste u kojem je chef Marko Đerić preuzeo glavnu ulogu u kuhinji. Bili smo na otvaranju nove Pietre na Novom Beogradu, a zatim smo zavirili šta to, na vatri, pripremaju Boban Almažan i Miloš Ristić na Fruškoj gori.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salaš Kovač 1920 (@salaskovac1920)

Čari vojvođanske kuhinje nam je otkrio chef Oskar Kovač

Ukuse Indije smo isprobali u restoranu Spice, a čari vojvođanske kuhinje nam je otkrio chef Oskar Kovač sa Salaša Kovač 1920.
Vrsni pizzaiolo Zoran Arsić nam je ispričao kako nastaju pizze u Infernu, a sommelier Marko Marjanović je dao stručnu analizu celokupne vinske scene. Ljubaznošću kulinarskog genija, chefa Massima Botture, upoznajemo vas sa njegovim novim projektom. A drugi genijalac, chef Heston Blumenthal, otkriva kako je došao na ideju da pripremi twist na italijanski klasik.

Naslovna CB&R068 umanjena

Da nije svima san Michelinova zvezdica svedoči i primer restorana Draga di Lovrana, čiji vlasnik želi da je vrati i ponovo kuva za svoju dušu. A za kraj naš prijatelj, kolumnista i tragač za dušom, Jovan Hadži Mrđenović donosi priču o vinariji Todorović.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije