
Rasveta, ključni element uspešnog restoranskog ambijenta
Rasveta u restoranu igra ključnu ulogu u stvaranju posebnosti atmosfere restorana, jednako koliko hrana i usluga. Pažljiv odabir rasvetnih tela i n...
pročitaj jošTermin ‘gourmet’ je osvojio svoje mesto u svakodnevnom rečniku restoranske i fine dining industrije. Za one koji još nisu potpuno upućeni u značenje ovog pojma, vreme je da razjasnimo – gourmet nije samo sinonim za gurmanski obrok, već označava mnogo dublji koncept koji obuhvata strast prema vrhunskoj hrani i piću.
Poreklo reči ‘gourmet’ potiče iz Francuske, gde je nekada predstavljala stručnjaka za vino. Ipak, s vremenom je njeno značenje evoluiralo da označi osobu sa izvanrednim ukusom za rafiniranu hranu. U Engleskoj, gourmet se koristi za nekoga ko hrani pristupa s velikom pažnjom, vodeći se parolom: „Živim da bih jeo, a ne jedem da bih živeo.” U kontrastu sa gurmanom, koji ceni i kvantitet uz kvalitet, gourmet preferira prefinjenost i eleganciju u svakom zalogaju.
Povratak sporom uživanju hrane, poznat kao slow food pokret, nalazi svog glavnog zastupnika upravo u gourmet kulturi. U svetu gde brzina i jednostavnost često prevazilaze kvalitet, gourmet predstavlja suprotnost – potragu za savršenim sastojcima, pažljivo pripremljenim jelima i dubokim uživanjem u svakom zalogaju.
Primeri poput gourmet kafe, koja je više od običnog napitka, ili specijalizovanih prodavnica s egzotičnim namirnicama, postali su simbol ove filozofije.
U ugostiteljstvu, gourmet označava vrhunske restorane, sofisticirane kuhinje, ali i ljude koji su spremni da istražuju najudaljenije delove sveta u potrazi za jedinstvenim gastronomskim iskustvima. Za takve pojedince, hrana je više od osnovne potrebe – to je umetnost i strast.
Slične teme:
OVO bistro je postao sinonim za gourmet brunch
Thyme je svetski street food projekat na balkanski način
Moka mus je boja za 2025. godinu i savršeno spaja smeđe tonove kafe i čokolade. Međutim, kada bi je pretočili u jestivi oblik, to bi svakako bila n...
pročitaj jošBeppino Occelli mlekara je nastala 1976. godine sa ciljem da uspostavi plodonosnu vezu čoveka i prirode, između sireva Beppino Occeli, regije Langh...
pročitaj još