
Kolika je cena vrhunskog zadovoljstva u restoranima sa Michelinovom zvezdicom?
Od svog pokretanja Michelinov vodič je ostao najprestižniji svetski sistem ocenjivanja restorana. Restorani širom sveta koji nose od 1 do 3 zvezdic...
pročitaj jošDa li sam verovao da će MasterChef Srbija iznedriti profesionalnog kuvara? Priznajem da nisam. Ipak, drago mi je što sam pogrešio. Anamaria Babičković, drugoplasirana (i moralna pobednica publike) iz prošlogodišnjeg serijala pred završetak 2024. godine je uplovila u profesionalne vode. Naime, 20. oktobra u Subotici je otvoren restoran Thyme x Anamaria, deo projekta Thyme StreetFood, u kojem će Anamaria živeti svoj san, da ponudi svoju dušu, srce i umeće na tanjiru.
Po završetku serijala MasterChef Srbija u obraćanju javnosti si naglašavala da je to takmičenje bilo prekrekretnica u životu. Zanima me, kada si se prijavljivala da li je negde u podsvesti bilo da ćeš završiti u profesionalnim vodama?
– Apsolutno DA (osmeh)! Iz jednog jedinog razloga, jer sam se srcem i dušom pronalazila u ovome, to sam i predstavila javnosti. Sa ili bez MasterChef-a svoj plan bih ostvarila, ali svakako da je televizijska pažnja doprinela brzini ostarivanja mog plana.
View this post on Instagram
Ocena chefa Branka Kisića u finalu je izazvala lavinu komentara u medijima, čak su se restorani pod njegovim vođstvom našli na udaru nezadovoljnih gledalaca. Ti si pozvala sve da prekinu sa davanjem negativnih recenzija, ali mene zanima koliko te je ta sedmica u finalu očvrsnula kao osobu? Kao i celo takmičenje?
– Nisam znala da imam snagu koju sam pokazala. Neverovatan projekat, sa mnogo segmenata koji nisu kuvanje. Ponosna sam na sebe, šta sam prošla, kako sam se izborila sa svim što nosi ovaj show. Presrećna sam! Što se tiče famozne sedmice, nisam je doživela strašno, već sam se potrudila da pretvorim to u nešto više. Poštujem svačije mišljenje i uvek ću saslušati, ali sa tim sam naučila da držim do sebe i svog rada. Veliko hvala za sedmicu jer mi je mnogo donela (osmeh).
Kako je došlo do saradnje sa ekipom iz Thyme StreetFood-a i da li ti je chef Nenad Atanasković to predložio? Ujedno me zanima tvoje mišljenje o konceptima restorana chefova Filipa Ćirića i Branka Kisića i da li bi mogla sebe da vidiš u tim sistemima?
– Do saradnje sa momcima iz Thyme-a je došlo sasvim spontano, bez ikakvog plana. Nakon takmičenja, sa mojom ekipom iz MasterChef-a sam otišla u pomenuti restoran i oduševila se, jer su mi pogodili žicu. Nenad mi je pružio podršku nakon finala, jer sam ga pitala za pomoć oko projekta koji mi je bio u planu. Seli smo, porazgovarali, kockice su se poklopile i desio se mali dragulj u mojoj Subotici. Nisam posetila još uvek restorane Filipa Ćirića i Branka Kisića, ali sam upoznata sa konceptima koje neguju – sjajno sve izgleda ali lično sebe ne vidim u tome. Iz mog ugla, iako sam mlada, volim sagledati i lepu i onu drugu stranu posla. Smatram da takav koncept shodno mojim vizijama koje imam ne bih mogla da to budem JA, a to je nešto što ne želim da radim u tom slučaju.
View this post on Instagram
Verujem da ti je ekipa iz Beograda puno pomogla, ali voleo bih da podeliš tvoje utiske tokom rađanja restorana? Šta ti je predstavljalo najveći problem, jer siguran sam da ti se otvorio potpuno novi svet koji nimalo ne liči na tvoju kućnu kuhinju?
– More osećanja je i dan danas u meni – sreća, ushićenost, strah, nedoumice, strepnja, izazovi iz dana u dan… Međutim, imam jasan cilj i idem ka njemu. Kuhinja kod kuće i u restoranu jasno je da ne liče, jer ne mogu da izuzmem segmente vođenja biznisa. Generalno, nove stvari koje sam morala da savladam za vrlo kratak i rekla bih ograničeni rok, mnogo informacija, neiskustvo, to je umelo da me omete, ali samo podrška, podrška i podrška, znam da mogu SVE. Volim svoj dom i svoju kuhinju u kojoj carujem i kada sam u njoj znam da radim nešto lepo za sebe i za svoje najbliže ljude, a to me ispunjava u potpunosti.
Šta ti je prolazilo kroz glavu tokom svečanog otvaranja, a šta noć posle? Jel’ se isplatila sva muka?
– Najiskrenije, tih dana mi je bilo mnogo teško, samo suze… No, mesec i po dana kasnije, opet sam pomerila sopstvene granice i vidim da idem u dobrom i kvalitetnom smeru.
Meni je sličan Thyme objektu na Brdu, rekao bih. Kakve su prve reakcije Subotičana na Thyme x Anamaria?
– Subotičani su sjajno prihvatili novi restoran, nova jela, drugačiju uslugu, ceo koncept i samo ću im reći HVALA! Međutim, ne smem izostaviti ljude sa strane, mnogo Novosađana i Beograđana je posetilo restoran te bih rekla da se dobar glas daleko čuje.
View this post on Instagram
Angažovala si i chefa kuhinje, mladog Andreja Tasevskog. Kako je došlo do te saradnje i da li to znači da tebe nećemo viđati u kuhinji?
– Andreja je talentovan mladi kuvar sa velikim ambicijama i baš takvog čoveka sam tražila, te su mi pomogli momci iz Beograda, gde je daleko veća konkurencija. Naravno da ćete me viđati u kuhinji, to je moj poziv koji sam birala i koji želim da objedinim sa svojom strukom ekonomiste.
Koji će biti princip kada su nova jela u pitanju? Hoćeš li ih menjati sezonski kao izvorni Thyme i da li je već sada u ponudi neko tvoje jelo?
– Veliku slobodu i odgovornost ima šef kuhinje koji učestvuje u kreiranju novih jela sa svojim timom. Želimo maksimalno da koristimo sezonske namirnice, lokalne dobavljače i svemu što nam je ovde dostupno. Kokos iz finala Masterchefa je na meniju od samog početka, jer kako bez njega (smeh).
Kristina Radosavljević nikada nije želela sebe da ističe u prvi plan, već njen rad, kao što je to slučaj i sa ovom kreacijom od lešnika, kafe i mar...
pročitaj jošKristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj jošRestoran Gordona Remzija u Londonu ostao je bez više od 2.000 funti tokom jedne sedmice. Naime, gotovo 500 figura maneki-neko mačaka nestalo je iz ...
pročitaj još