Piatakia otvorila vrata restorana i na Novom Beogradu
Piatakia, ime koje već dobro poznato posetiocima splava na Dorćolskom keju i taverne u Zemunu, odnedavno je i mesto grčkih mirisa i ukusa na Novom ...
pročitaj jošŠakšuka je autohtono jelo marokanske i tuniske kuhinje, rasprostanjeno širom afričkog kontinenta i Bliskog istoka. Ovaj recept možete koristiti bilo kada i u raznim prilikama, uz doradu ili manju izmenu osnovnog recepta. Ukusom nalik satarašu i bećar paprikašu, šakšuka je mnogima omiljen letnji obrok.
Executive chef Tara Stevens vodi kuhinju luksuznog boutique hotela u srcu Marakeša – El Fenn, koji se našao na Condé Nast Traveler Zlatnoj listi za 2024. Njena kuhinja je živopisna, koloritna, uz pregršt sezonskih namirnica i začina. Naročito prepoznatljivih lokalnih aroma – ružine vodice, ukiseljenog limuna i harise.
View this post on Instagram
Chef Tara Stevens se bez oklevanja odlučila da sa nama podeli recept za pripremu jela koje se smatra istočnomediteranskim gastronomskim nasleđem – shakshouka.
SASTOJCI (za 2 osobe)
Donosimo vam recept za veganski doručak bez jaja – kajgana od tofu sira
Propržite na laganoj vatri ljutu tucanu papriku, mleveni kim i usitnjen beli luk, toliko da luk omekša.
Dodajte paradajz i lagano dinstajte 15-20 minuta ili dok sos ne postane gust i sjajan. Začinite po ukusu.
Napravite kašikom četiri udubljenja na površini sosa, a zatim u njih razbijte jaja, jedno po jedno.
Smanjite toplotu i poklopite, pa kuvajte 4-5 minuta dok jaja ne budu kuvana.
Pospite seckanim korijanderom i mrvljenom fetom ili poslužite uz jogurt.
Jelo servirajte direktno iz tiganja u kom je pripremano, uz pita hleb za umakanje.
Stevan Pejdanovski, Head Chef restorana La Pista na Kopaoniku, odrastao je u porodici u kojoj je baka radila kao kuvarica u školskom restoranu, maj...
pročitaj jošU autorskom tekstu chef Nenad Živković upoznaje čitaoce magazina CafeBar & Restoran sa terminom reduktarijanstvo, novim pravcem u kulinarstvu, ...
pročitaj još