saksuka
17.06.2024 Chef

Koloritna šakšuka – ukusno jelo spremno za 30 minuta

Šakšuka je autohtono jelo marokanske i tuniske kuhinje, rasprostanjeno širom afričkog kontinenta i Bliskog istoka. Ovaj recept možete koristiti bilo kada i u raznim prilikama, uz doradu ili manju izmenu osnovnog recepta. Ukusom nalik satarašu i bećar paprikašu, šakšuka je mnogima omiljen letnji obrok.

Tara Stevens El Fenn

Executive chef Tara Stevens vodi kuhinju luksuznog boutique hotela u srcu Marakeša – El Fenn, koji se našao na Condé Nast Traveler Zlatnoj listi za 2024. Njena kuhinja je živopisna, koloritna, uz pregršt sezonskih namirnica i začina. Naročito prepoznatljivih lokalnih aroma – ružine vodice, ukiseljenog limuna i harise.

Chef Tara Stevens se bez oklevanja odlučila da sa nama podeli recept za pripremu jela koje se smatra istočnomediteranskim gastronomskim nasleđem – shakshouka.

Shakshuka

Šakšuka by chef Tara Stevens

SASTOJCI (za 2 osobe)

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašikica pahuljica čilija
  • 1 kašikica kima
  • 3 čena belog luka
  • 800 g svežeg seckanog paradajza
  • 4 jajeta
  • šaka svežeg korijandera
  • so, biber
  • feta sir ili jogurt
  • pita hleb

Donosimo vam recept za veganski doručak bez jaja – kajgana od tofu sira

Propržite na laganoj vatri ljutu tucanu papriku, mleveni kim i usitnjen beli luk, toliko da luk omekša.
Dodajte paradajz i lagano dinstajte 15-20 minuta ili dok sos ne postane gust i sjajan. Začinite po ukusu.
Napravite kašikom četiri udubljenja na površini sosa, a zatim u njih razbijte jaja, jedno po jedno.
Smanjite toplotu i poklopite, pa kuvajte 4-5 minuta dok jaja ne budu kuvana.
Pospite seckanim korijanderom i mrvljenom fetom ili poslužite uz jogurt.
Jelo servirajte direktno iz tiganja u kom je pripremano, uz pita hleb za umakanje.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: FREEPIK / EL FENN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije