
Chef Grant Achatz: Kako je Alinea promenila lice fine dininga
U restoranskoj industriji ime Chef Grant Achatz odavno je sinonim za inovaciju i stratešku hrabrost. Njegov restoran Alinea u Čikagu ne samo da je ...
pročitaj jošLa dame de Pic ili Anne-Sophie Pic je Francuskinja i kuvar sa najviše Michelinovih zvezdica na svetu. Njen stil karakteriše delikatna elegancija ukusa i ženstvenost prikazana na tanjiru. Baš poput krušaka koje su se okupale u Crème de cassis i kremu od kafe.
Ovaj desert predstavlja spoj čvrste i zrnaste teksture koja dolazi od kruške, ukroćene kuvanjem sa redukcijom i sirupom. U pitanju su poširane kruške okupane u Crème de cassis i gorkoj aromatičnosti kafe, za čiju pripremu Anne-Sophie Pic deli recept sa čitaocima našeg magazina. Pored uspešno sačuvanog izgleda voća, ona mu daje savremeni ukus.
SASTOJCI (za 4 osobe)
ZA KREM OD KAFE
Ovo je voćni tart kojem nećete odoleti
Prethodno macerirajte kafu u mleku preko noći. Procedite. Umutite žumanca sa jajetom i šećerom u činiji. Sipajte u tankom mlazu u proceđeno mleko i dobro promešajte. Zagrejte smesu na laganoj vatri dok se ne zgusne poput krema. Potopite želatin u hladnu vodu na nekoliko minuta, ocedite i dodajte u pripremljen krem, pa dobro sjedinite. Procedite kroz fino sito, dodajte pastis, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi, oko sat vremena. Umutite sastojke ponovo, uz dodavanje usitnjenog omekšalog putera. Sjedinjenu smesu sipajte u 4 kalupa kružnog oblika i ostavite u frižideru najmanje 2 sata.
ZA POŠIRANE KRUŠKE I KREM
U šerpi prokuvajte 1 litar vode sa šećerom, mahunom vanile presečenom na pola i Crème de cassis. Kruške oljuštite, prepolovite po dužini, grubo izdubite i umočite u sirup. Kuvajte ih 20 minuta. Sklonite šerpu sa vatre, ocedite kruške, pa sirup reducirajte u koncentrovani sirup.
Iskoristite bundevu na najlepši način. Pripremite muskatni tiramisu!
ZA PLOČICE OD VANILE
Zagrejte rernu na 200°C. Sjedinite omekšali puter i šećer u prahu sa semenkama ostruganim sa mahune vanile. Zatim dodajte belanca i brašno. Smesu rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje formirajući pločice. Pecite u zagrejanoj rerni 6 minuta. Nakon pečenja, odmah uklonite pločice sa papira za pečenje i položite ih na oklagiju, kako bi dobile potreban oblik.
Eros koji budi sva čula – recept mladog chefa Uroša Ercegovića
KOMPLETIRANJE
Stavite krem od kafe na sredinu tanjira, izdubite sredinu kašikom i stavite kruške na vrh. Nežno zalijte sirupom i poslužite uz pločicu od vanile.
Kuvari iz regiona se po treći put takmiče u modernizaciji tradicionalnih jela: gastro takmičenje „Challenge Rekonstrukcija“. U žiriju gastro zvezde...
pročitaj jošTermin "od njuške do repa" je nastao krajem devedesetih godina, a prvi ga je upotrebio chef Fergus Henderson, koji je u istoimenoj knjizi propagira...
pročitaj jošVrste soli imaju presudnu ulogu u kreiranju ukusa i teksture jela. Bilo da ste profesionalni kuvar, HoReCa dobavljač ili pasionirani uživalac dobro...
pročitaj još