Pripremite poširane kruške kao chef Anne-Sophie Pic i uverite se zašto je ova dama kuvar sa najviše Michelinovih zvezdica
La dame de Pic ili Anne-Sophie Pic je Francuskinja i kuvar sa najviše Michelinovih zvezdica na svetu. Njen stil karakteriše delikatna elegancija ukusa i ženstvenost prikazana na tanjiru. Baš poput krušaka koje su se okupale u Crème de cassis i kremu od kafe.
Poširane kruške sa vanilom, Crème de cassis i kremom od kafe je oličenje ženskog dodira kuvarskog stvaralaštva chefa Anne-Sophie Pic
Ovaj desert predstavlja spoj čvrste i zrnaste teksture koja dolazi od kruške, ukroćene kuvanjem sa redukcijom i sirupom. U pitanju su poširane kruške okupane u Crème de cassis i gorkoj aromatičnosti kafe, za čiju pripremu Anne-Sophie Pic deli recept sa čitaocima našeg magazina. Pored uspešno sačuvanog izgleda voća, ona mu daje savremeni ukus.
Poširane kruške sa vanilom – Anne Sophie Pic
Poširane kruške sa vanilom, Crème de cassis i kremom od kafe
Prethodno macerirajte kafu u mleku preko noći. Procedite. Umutite žumanca sa jajetom i šećerom u činiji. Sipajte u tankom mlazu u proceđeno mleko i dobro promešajte. Zagrejte smesu na laganoj vatri dok se ne zgusne poput krema. Potopite želatin u hladnu vodu na nekoliko minuta, ocedite i dodajte u pripremljen krem, pa dobro sjedinite. Procedite kroz fino sito, dodajte pastis, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi, oko sat vremena. Umutite sastojke ponovo, uz dodavanje usitnjenog omekšalog putera. Sjedinjenu smesu sipajte u 4 kalupa kružnog oblika i ostavite u frižideru najmanje 2 sata.
ZA POŠIRANE KRUŠKE I KREM
4 kruške
150 g Crème de cassis
150 g šećera
1 mahuna vanile
U šerpi prokuvajte 1 litar vode sa šećerom, mahunom vanile presečenom na pola i Crème de cassis. Kruške oljuštite, prepolovite po dužini, grubo izdubite i umočite u sirup. Kuvajte ih 20 minuta. Sklonite šerpu sa vatre, ocedite kruške, pa sirup reducirajte u koncentrovani sirup.
Zagrejte rernu na 200°C. Sjedinite omekšali puter i šećer u prahu sa semenkama ostruganim sa mahune vanile. Zatim dodajte belanca i brašno. Smesu rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje formirajući pločice. Pecite u zagrejanoj rerni 6 minuta. Nakon pečenja, odmah uklonite pločice sa papira za pečenje i položite ih na oklagiju, kako bi dobile potreban oblik.
KOMPLETIRANJE
Stavite krem od kafe na sredinu tanjira, izdubite sredinu kašikom i stavite kruške na vrh. Nežno zalijte sirupom i poslužite uz pločicu od vanile.