Jaja Benedikt u kroasanu
02.02.2024 Chef

Vrhunski kuvar Chris Prow ovako pravi jaja Benedikt

Svojevremeno, još dok je radio u Han’s Bar & Grillu luksuznog hotela 11 Cadogan Gardens, chef Chris Prow je ponosno isticao da je hrana koju nudi zaista neponovljiva i jedinstvena. Posluživanje Benedikt jaja u kroasanu daje izvesnu radost životu i luksuz nečemu što se uglavnom smatra jednostavnom hranom.

Chef Chris Prow

Chef Chris Prow

Odlučili smo da proverimo tvrdnje chefa Chrisa Prowa i zamolili ga da sa našim čitaocima podeli recept za pripremu jaja Benedikt.

SASTOJCI (za 1 osobu)
ZA KROASAN 

  • 2 jajeta
  • serano šunka
  • pršuta
  • kvalitetan kroasan

ZA HOLANDEZ SOS

  • 125 g putera
  • 2 žumanceta
  • kašika alkoholnog sirćeta
  • kašika soka od limuna
  • prstohvat kajenske paprike

PROČITAJ JOŠ! Najbolji vafli sa maskarpone kremom 

Jaja Benedikt - Cadogan Gardens

Jaja Benedikt – 11 Cadogan Gardens

ZA KROASAN
U malu šerpu sipajte vodu za nešto više od trećine, zagrejte do ključanja. Dodajte sirće i smanjite temperaturu, toliko da voda krčka. U malu činiju razbijte jaja, posebno, jedno po jedno. Kašikom zamešajte vodu, tako da napravite vir, pa u vodu lagano dodajte jaje. Kuvajte na umerenoj temperaturi 2-3 minuta. Izvadite šupljikavom kašikom i ocedite na kuhinjskom papiru. Isecite kroasan na pola, tostirajte ga, stavite šunku i lagano zagrejte u rerni, vodeći računa da kroasan ne zagori. Na kraju, stavite dva poširana jajeta i pokapajte kremastim holandskim sosom, pa preklopite drugom polovinom kroasana.

PROČITAJ JOŠ! Fonio Brunch – doručkujte kada vi to hoćete

ZA SOS
Otopite 125 g putera u malom tiganju i uklonite bele masnoće sa površine tj. pročistite puter. Ostavite na toplom mestu. U emajliranu ili staklenu činiju pogodnu za kuvanje na pari stavite 2 žumanceta, ½ kašičice belog vina ili sirćeta, prstohvat soli i malo ledene vode. Mutite par minuta, pa kuvajte na pari, iznad posude u kojoj voda jedva da ključa, i mutite dok masa ne postane bleda i gusta, 3-5 minuta. Sklonite sa pare i postepeno dodajte otopljeni puter, malo po malo uz neprestano mešanje, dok se sve ne sjedini. Ako smesa postane previše gusta, dodajte malo vode. Začinite sokom od limuna i kajenskom paprikom. Čuvajte na toplom do upotrebe.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: 11 CADOGAN GARDENS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije