
Battery je brend koji pokreće dan kada ti odlučiš: Dan kreće sad!
Adnan Kovačević je svoju profesionalnu karijeru započeo 2018. godine u kompaniji Coca-Cola HBC, na poziciji marketing specijaliste, gde je stekao s...
pročitaj jošSerbian Barrels Series No.8 je jedinstveni hibrid koji spaja kraft umeće Dogma i oragnsko grožđe Vinarije Bikicki. Spajanje piva i vina, ili popularno, Hybrid Wine-Beer Sour stil je jedan od najzanimljivijih trendova u savremenom zanatskom pivarstvu. Radi se o eksperimentu koji kombinuje fermentacione tehnike i sastojke oba pića, stvarajući kompleksne, kiselo-osvežavajuće napitke koji često izmiču tradicionalnim kategorijama.
Serbian Barrels Series kraft pivare Dogma je serija „barrel aged“ piva koja je jedinstvena po tome što su za odležavanje piva koristili isključivo burad srpskih destilerija i vinarija. Do sada su skuvali sedam različitih piva, a prvi je bio Imperial Stout sa kardamonom i kakao zrnima, da bi usledilo Saison pivo koje je odležavalo u vinskim buradima na bobičastom voću. Broj četiri je takođe Saison pivo, ali je ono odležavalo u vinskim buradima u kojima je prethodno čuvano belo i crveno vino. Imperial Coffe Stout je vrlo jako pivo sa dominantnom aromom kafe, a šesto po redu je bilo takođe jako crno pivo sa suvim šljivama koje je nazvano Imperial Prune Stout. Odnedavno, ova porodica je bogatija za još jedno pivo – Imperial Sour sa Merlot grožđem, koje je napravljeno u kolaboraciji sa vinarijom Bikicki.
– Izuzetno nam je drago da smo udružili snage sa najinovativnijom srpskom vinarijom Bikicki, koja je izgradila imidž u Srbiji i svetu i postala poznata po svojim ‘low intervention’ organskim vinima – rekli su iz pivare Dogma.
Pivo je kuvano 16. januara 2023. i fermentisalo je do 9. februara, a zatim je prebačeno u hrastovu burad. Dodato je 600 kilograma svežeg Merlota, a maceracija je trajala 14 dana, a potom je još mesec dana sazrevala u vinskim buradima. Pivo je flaširano početkom novembra uz selekcionisani kvasac za refermentaciju.
– Odranije mi je poznato da se ovo radi u svetu prirodnog vinarstva i hteo sam to da uradim, ali su me kolege iz Dogme preduhitrile i sami predložili saradnju. Finalni proizvod je baš lep, uz napomenu da je osnovu dalo Sour pivo, vrsta koja je kod nas skoro, pa nepoznata. Naravno, za boju i ukus je zaslužno naše, organski uzgajano grožđe – rekao nam je Đorđe Bikicki.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Na aromi ovog piva jačine 9,5% ABV dominira srpski Merlot, a upečatljiv vinski karakter ovog sour piva u kombinaciji sa svežim grožđem, kao i zbog gaziranosti i mutnoće mnoge će podsetiti na penušava i pet-nat piva. Na ustima je puno, voćno, robustno i blago balzamično sa odlično izbalansiranim kiselinama i taninima, dok završnicu opet obeležava zrelo voće. Voda, grožđe, ječmeni slad, pšenični slad, pšenične pahuljice, glukoza, hmelj, kvasac.
U ovom stilu kombinuje se slad sa grožđanim sokom, moštom ili čak vinifikovanim vinom. Rezultat je fermentisano piće koje nosi karakteristike oba sveta – voćnost, kiselost i tanine vina, uz složenost i karbonizaciju piva. Pravi se tako što se grožđe ili mošt dodaje tokom fermentacije piva, a najčešće sorte su Chardonnay, Riesling, Syrah i Pinot Noir. Za sour base se koriste berliner weisse, gose ili wild ale, znači već prirodno kisela vina.
Arome ovih piva su voćne, vinske i vrlo često cvetne, a sve zavisi od sorte grožđa. Ukus je balans kiselosti iz piva i tanina i voćnosti iz vina, dok je tekstura elegantnija i “tanja” od klasičnih sour piva.
Hotel Radisson Old Mill Beograd je tokom vikenda za nama bio mesto održavanja Prvog Belgrade Cocktail Festa i epicentar zabave, vrhunskih koktela i...
pročitaj jošLimončelo je liker od limuna koji se uglavnom proizvodi oko Sorentinskog poluostrva i na obali Amalfija. Originalni limončelo se pravi isključivo o...
pročitaj jošČitaocima magazina CafeBar & Restoran bartender Zoran Budimirović poklanja recept sjajno izbalansiranog koktela Brankoni, čiji ključni sastojak...
pročitaj još