Pržite, deglazirajte, marinirajte… Kuvajte sa pivom
Gorčina hmelja oplemenjuje jelo, ječmeni slad dodaje slatkoću, a kvasac u pšeničnim pivima dodaje, naročito testu, lagani kvasni ukus. Kuvajte sa ...
pročitaj jošU zemljama, poput Belgije, Nemačke, Austrije, Češke, većina restorana, pored vinske, imaju i pivsku kartu, a tokom obroka može se piti do četiri različite vrste piva, nikako više.
Važi sledeći redosled: premium lager, nakon toga lagano visoko prevrelo pivo, zatim pivo kiselkastog ili voćnog ukusa, a na kraju tamno pivo sa izraženom sladnom aromom. Kiselkasto ili voćno pivo možete uspešno zameniti pivskom mešavinom sa dodatkom limunade, pomorandže ili voćnog sirupa.
kao APERITIV
svetla, visoko prevrela / suva / piva plzenskog tipa ili gorča ale piva, kao i pivske mešavine
PREDJELO OD JAJA
lager ili trapist pivo
PREDJELA OD SIRA, MARINIRANE I DIMLJENE RIBE
kiselkasta piva (npr. belgijsko lambic ili crveni ale)
TATARSKI BIFTEK
lagano pivo
ŠPARGLE (same ili s jajima)
lager pivo
LOSOS
najbolje mu odgovara visokoprevrelo pivo dortmunskog tipa, zbog njegove „suvoće” i osvežavajućih svojstava koja pojačavaju ukus ribe
SUPA
uz supu se ne pije pivo, ali ako je supa pripremljena s pivom – tada se pije isto pivo
GULAŠ, PASULJ I KARI
jače tamno pivo
RIBLJA JELA (kiselkasta)
pilsner i pšenična
BELA RIBA
gorče plzensko pivo
DIMLJENA RIBA
rauchbier i svetla piva
ŠKOLJKE I RAKOVI
stout i porter piva
PILETINA, SVINJETINA, JUNETINA
lager piva
ROŠTILJ, RAŽANJ
nešto manje prevrela piva sa izraženijim sladnim ukusom (za gurmane idu i dimljena, porter ili stout piva)
DIVLJAČ
crna piva
JAGNJETINA, OVČETINA
crna piva
SALATE
sladno pivo
SVEŽI NEDOZRELI SIR
lagana svetla piva
JAKI SIREVI
jaka i piva sa umerenom količinom hmelja
DESERT SA SVEŽIM VOĆEM
pšenična i belgijska piva
KOLAČI OD SUVOG VOĆA, PUDINZI I KREME
dvostruko sladna piva, jaki porter ili slatki stout
ČOKOLADNI DESERTI
crna piva
KAO DIŽESTIV
diskretno slatkasta piva, dvostruko sladna piva, ječmena piva i škotski ale
PICE I SENDVIČI
umereno gorka piva, piva sa manje hmelja i piva sa 3,5% alkohola
Najstarije vino koje je ikada pronađeno u tečnom obliku je crvenkasto-braon i, sasvim moguće, punog tela. Crvenkasto je braon boje zbog hemijskih...
pročitaj jošU razgovoru sa Markom Simićem, brend menadžerom kompanije Carlsberg Srbija, saznali smo brojne zanimljive pojedinosti vezane za ovaj popularni bren...
pročitaj jošArmanjak je najstarija eu-de-vie (voda života) na bazi vina, proizveden na jugozapadu Francuske, sa više od 700 godina istorije. Armanjak svoj nazi...
pročitaj još