
Finlandia vodka predstavlja novu energičnu kampanju za novu generaciju
Premium brend pića Finlandia vodka lansirao je novu globalnu kampanju, osmišljenu da uspostavi vezu sa punoletnom publikom u Srbiji, oslanjajući se...
pročitaj jošU filmu Casino Royale Vesper Lynd pita Jamesa Bonda da li je koktel nazvao po njoj jer “ostavlja gorak ukus u ustima”
Još jedan od slavnih filmskih citata koji su postali deo popularne kulture svakako je izjava legendarnog agenta 007 Jamesa Bonda koji od barmena traži martini i upozorava ga da ga želi “protresenog, a ne promešanog”. Piće na bazi votke javlja se već u prvom romanu Iana Fleminga “Casino Royale” iz 1953. godine i Fleming se smatra izvornim autorom koktela, a tu slavnu rečenicu je prvi put na filmskom platnu izrekao Sean Connery, 1964. godine u “Goldfingeru“.
Naziv Vesper Martini piće je dobilo po liku atraktivne Vesper Lynd, dvostrukog agenta, koja u romanu sarađuje sa Bondom. U filmu “Casino Royale” Vesper pita Bonda je li koktel nazvao po njoj jer “ostavlja gorak ukus u ustima”, na što joj Bond odgovara da ga je tako nazvao jer “jednom kad ga probaš, ne želiš piti ništa drugo”.
Za čitaoce magazina Cafe Bar & Restoran pripremili smo dva recepta, originalni, kao i varijaciju sa infuziranim džinom.
SASTOJCI:
* 50 ml džina
* 20 ml votke
* 10 ml belog vermuta
* led
* korica limuna
PRIPREMA:
Stavite sve sastojke u šejker, dodajte led i šejkirajte 10 do 15 sekundi. U široku čašu za martini dva puta procedite koktel. Koricu limuna zavrnite kako bi se oslobodila esencijalna ulja i poprskala čašu. Stavite koricu u čašu i poslužite.
SASTOJCI:
* 50 ml džina infuziranog timijanom i limunovom koricom
* 20 ml votke
* 10 ml belog vermuta
* led
* 4 kapi ružine vodice
* korica limuna
PRIPREMA:
Infuzirajte džin sa nekoliko svežih grančica timijana i dve do tri korice limuna, te ostavite da stoji oko pola sata na sobnoj temperaturi. Džin, zatim, procedite i stavite u frižider. Kada ste spremni da pravite koktel, stavite sve sastojke u šejker, dodajte led do polovine i mešajte 30 do 35 sekundi tako da koktelu padne temperatura ispod nule. Procedite sve sastojke u dobro ohlađenu coupe čašu. Piće se poslužuje u hladnoj čaši, ali bez leda. Na koktel stavite kapi ružine vodice. Pošpricajte koricom limuna koju možete iskoristiti i za dekoraciju.
Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora Vinarije Tikveš, dobio je nagradu za životno delo, dok je Vinarija Tikveš dobila nagradu za najbolju ...
pročitaj jošSerbian Barrels Series No.8 je jedinstveni hibrid koji spaja kraft umeće Dogma i oragnsko grožđe Vinarije Bikicki. Spajanje piva i vina, ili popula...
pročitaj jošSamba kafa svoj kvalitet zasniva na pažljivo odabranim prvoklasnim sortama kafe, a radi se o blendu 90% Arabike i 10% Robuste. Sve je počelo sponta...
pročitaj još