
Kimči, carsko meso ili bibimbap? Seoulgrade Korean BBQ restoran ima sve
Mladi restoran sa ukusnom korejskom hranom pod imenom Seoulgrade Korean BBQ odnedavno radi u srpskoj prestonici. Pored senzacionalne svinjske potrb...
pročitaj jošGochujang je tradicionalna korejska pasta od crvenog čilija poznata po svojoj jedinstvenoj kombinaciji slatkih, ljutih i slanih ukusa. Tokom fermentacije, skrobovi u pirinču se pretvaraju u šećere, doprinoseći bogatom, složenom ukusu paste. Fermentacija takođe razvija korisne probiotike, čineći gochujang ne samo ukusnim već i zdravim.
Po čemu se korejski gochujang razlikuje od ostalih čili pasta? Gochujang je sladak, začinjen, voćan, pikantan, umami i možete ga jesti takvog kakav jeste, u umacima ili na tostu. Na fotografiji je haute cuisine jelo, koje je osmislio belgijski chef Tim Bouri (Tim Boury), a čine ga: plavi jastog, ukiseljeni limun, kasava, fava i gochujang.
– U korejskoj kuhinji osnova začinjavanja su tri fermentisana proizvoda, a to su: gochujang, pasta od fermentisanog pasulja i soja sos – kaže Su Skot, autor knjige Pocha: Simple Korean Food from the Streets of Seoul.
To ne znači da pastu od crvenog čilija treba koristiti isključivo kao začin. Gochujang možete jesti sa prženim pirinčem ili namazanog na tost, recimo. Ili ga umešati u umake, poput humusa, da im podignete ukus ili ga dodati u supe i variva, na primer.
– Takođe, prilično je slan, ali ima dosta dubine – dodaje Skot.
Gochujang je sladak, začinjen, voćan, pikantan, za razliku od bilo čega drugog. Takođe, kada se skuva u masti, ukus omekšava.
U svetu kuvarstva, male promene prave veliku razliku. Začini su jedna od tih malih stvari. Tamo gde tradicionalna jela imaju svoj poznat ritam i st...
pročitaj jošIzvorna Cezar salata je zamišljena kao finger food tako što bi se celi listovi zelene salate rolali i umakali u dresing, a zatim jeli. To je bar bi...
pročitaj još