
Top 10 Srbija Traveler’s Choice, prema recenzijama i ocenama korisnika
Traveler's Choice nagrade su vrlo cenjene u turističkoj industriji, jer predstavljaju odraz mišljenja stvarnih putnika, a ne samo profesionalnih kr...
pročitaj jošTermin ‘gourmet’ je osvojio svoje mesto u svakodnevnom rečniku restoranske i fine dining industrije. Za one koji još nisu potpuno upućeni u značenje ovog pojma, vreme je da razjasnimo – gourmet nije samo sinonim za gurmanski obrok, već označava mnogo dublji koncept koji obuhvata strast prema vrhunskoj hrani i piću.
Poreklo reči ‘gourmet’ potiče iz Francuske, gde je nekada predstavljala stručnjaka za vino. Ipak, s vremenom je njeno značenje evoluiralo da označi osobu sa izvanrednim ukusom za rafiniranu hranu. U Engleskoj, gourmet se koristi za nekoga ko hrani pristupa s velikom pažnjom, vodeći se parolom: „Živim da bih jeo, a ne jedem da bih živeo.” U kontrastu sa gurmanom, koji ceni i kvantitet uz kvalitet, gourmet preferira prefinjenost i eleganciju u svakom zalogaju.
Povratak sporom uživanju hrane, poznat kao slow food pokret, nalazi svog glavnog zastupnika upravo u gourmet kulturi. U svetu gde brzina i jednostavnost često prevazilaze kvalitet, gourmet predstavlja suprotnost – potragu za savršenim sastojcima, pažljivo pripremljenim jelima i dubokim uživanjem u svakom zalogaju.
Primeri poput gourmet kafe, koja je više od običnog napitka, ili specijalizovanih prodavnica s egzotičnim namirnicama, postali su simbol ove filozofije.
U ugostiteljstvu, gourmet označava vrhunske restorane, sofisticirane kuhinje, ali i ljude koji su spremni da istražuju najudaljenije delove sveta u potrazi za jedinstvenim gastronomskim iskustvima. Za takve pojedince, hrana je više od osnovne potrebe – to je umetnost i strast.
Slične teme:
OVO bistro je postao sinonim za gourmet brunch
Thyme je svetski street food projekat na balkanski način
Kristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj jošCiao paradajz pelat je pasterizovani proizvod dobijen od zdravih i zrelih plodova celog oljuštenog paradajza, prerađenog u kratkom roku kako bi se ...
pročitaj jošKompanija Vandemoortele više od 100 godina spada u vodeće u Evropi za proizvodnju prehrambenih proizvoda – smrznutih pekarskih proizvoda, čokoladne...
pročitaj još