
Zornića kuća, domaćinsko iskustvo sa 4 zvezdice nadomak Beograda
Zornića kuća, bajkovito seosko domaćinstvo koje raste i razvija se punih 20 godina, nalazi se na samo 30 km od Beograda i 5 km od Ibarske magistral...
pročitaj jošTermin ‘gourmet’ je osvojio svoje mesto u svakodnevnom rečniku restoranske i fine dining industrije. Za one koji još nisu potpuno upućeni u značenje ovog pojma, vreme je da razjasnimo – gourmet nije samo sinonim za gurmanski obrok, već označava mnogo dublji koncept koji obuhvata strast prema vrhunskoj hrani i piću.
Poreklo reči ‘gourmet’ potiče iz Francuske, gde je nekada predstavljala stručnjaka za vino. Ipak, s vremenom je njeno značenje evoluiralo da označi osobu sa izvanrednim ukusom za rafiniranu hranu. U Engleskoj, gourmet se koristi za nekoga ko hrani pristupa s velikom pažnjom, vodeći se parolom: „Živim da bih jeo, a ne jedem da bih živeo.” U kontrastu sa gurmanom, koji ceni i kvantitet uz kvalitet, gourmet preferira prefinjenost i eleganciju u svakom zalogaju.
Povratak sporom uživanju hrane, poznat kao slow food pokret, nalazi svog glavnog zastupnika upravo u gourmet kulturi. U svetu gde brzina i jednostavnost često prevazilaze kvalitet, gourmet predstavlja suprotnost – potragu za savršenim sastojcima, pažljivo pripremljenim jelima i dubokim uživanjem u svakom zalogaju.
Primeri poput gourmet kafe, koja je više od običnog napitka, ili specijalizovanih prodavnica s egzotičnim namirnicama, postali su simbol ove filozofije.
U ugostiteljstvu, gourmet označava vrhunske restorane, sofisticirane kuhinje, ali i ljude koji su spremni da istražuju najudaljenije delove sveta u potrazi za jedinstvenim gastronomskim iskustvima. Za takve pojedince, hrana je više od osnovne potrebe – to je umetnost i strast.
Slične teme:
OVO bistro je postao sinonim za gourmet brunch
Thyme je svetski street food projekat na balkanski način
Beppino Occelli mlekara je nastala 1976. godine sa ciljem da uspostavi plodonosnu vezu čoveka i prirode, između sireva Beppino Occeli, regije Langh...
pročitaj još