
U čemu je razlika: Osteria, trattoria i pesceria?
Tip vašeg restorana određuje se na osnovu usluge, lokacije, kuhinje, ali on zavisi i od cenovnika, enterijera i atmosfere. Kroz serijal postova koj...
pročitaj jošTermin ‘gourmet’ je osvojio svoje mesto u svakodnevnom rečniku restoranske i fine dining industrije. Za one koji još nisu potpuno upućeni u značenje ovog pojma, vreme je da razjasnimo – gourmet nije samo sinonim za gurmanski obrok, već označava mnogo dublji koncept koji obuhvata strast prema vrhunskoj hrani i piću.
Poreklo reči ‘gourmet’ potiče iz Francuske, gde je nekada predstavljala stručnjaka za vino. Ipak, s vremenom je njeno značenje evoluiralo da označi osobu sa izvanrednim ukusom za rafiniranu hranu. U Engleskoj, gourmet se koristi za nekoga ko hrani pristupa s velikom pažnjom, vodeći se parolom: „Živim da bih jeo, a ne jedem da bih živeo.” U kontrastu sa gurmanom, koji ceni i kvantitet uz kvalitet, gourmet preferira prefinjenost i eleganciju u svakom zalogaju.
Povratak sporom uživanju hrane, poznat kao slow food pokret, nalazi svog glavnog zastupnika upravo u gourmet kulturi. U svetu gde brzina i jednostavnost često prevazilaze kvalitet, gourmet predstavlja suprotnost – potragu za savršenim sastojcima, pažljivo pripremljenim jelima i dubokim uživanjem u svakom zalogaju.
Primeri poput gourmet kafe, koja je više od običnog napitka, ili specijalizovanih prodavnica s egzotičnim namirnicama, postali su simbol ove filozofije.
U ugostiteljstvu, gourmet označava vrhunske restorane, sofisticirane kuhinje, ali i ljude koji su spremni da istražuju najudaljenije delove sveta u potrazi za jedinstvenim gastronomskim iskustvima. Za takve pojedince, hrana je više od osnovne potrebe – to je umetnost i strast.
Slične teme:
OVO bistro je postao sinonim za gourmet brunch
Thyme je svetski street food projekat na balkanski način
U svetu kuvarstva, male promene prave veliku razliku. Začini su jedna od tih malih stvari. Tamo gde tradicionalna jela imaju svoj poznat ritam i st...
pročitaj jošIzvorna Cezar salata je zamišljena kao finger food tako što bi se celi listovi zelene salate rolali i umakali u dresing, a zatim jeli. To je bar bi...
pročitaj jošKada temperatura poraste, a vikend okupljanja ne mogu bez roštilja, vreme je da začini preuzmu glavnu ulogu. Ništa ne osvežava bolje od snažnog, pi...
pročitaj još