
Novi restoran Dragoljub, mesto koje slavi kafanu kao instituciju
Kafana je kroz istoriju bila više od prostora za obedovanje; bila je mesto susreta pesnika i trgovaca, mesto gde su se donosile važne odluke i gde ...
pročitaj jošVečeras, 31. oktobra u 20 časova biće emitovana druga epizoda novog serijala New Balkan Cuisine koja je posvećena medu.
Serijal New Balkan Cuisine se bavi gastronomijom i namirnicama Srbije i balkanskog regiona. Osmišljen je kao dokumentarni „road movie” koji prati kuvarski kolektiv New Balkan Cuisine na čijem čelu se nalazi chef Vanja Puškar, zajedno sa Blankom Zolak i Branislavom Krstićem. Kroz svaku epizodu se istražuju lokalni proizvodi, njihova istorija i kontekst kroz putovanja i razgovore sa stručnjacima i proizvođačima. Rezultat istraživanja je bolje razumevanje tradicije i lokalnog gastronomskog nasleđa koje omogućava inspiraciju za nastanak novih jela i načina pripreme.
Tema druge epizode New Balkan Cuisine serijala je med. Epizoda je snimana na jedinstvenom lokacijama u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj, a kroz razgovor sa posvećenim proizvođačima saznaje se više o ulozi koju med ima u našoj tradiciji i kulturu. Od urbanih sredina poput Beograda, pa sve do ruralnih vrleti Makedonije ulazi se u svet medonosnih pčela, saznaje se kako se med proizvodi, sakuplja, vrca, ali i kakav je prenosnik ukusa. I još važnije, koliko nam prostora ostavlja za kreativnost i inovaciju kada su autohtone namirnice sa naših prostora u pitanju.
Emitovanje epizode je zakazano za utorak 31. oktobar u 20h na Agelast YT kanalu
Beppino Occelli mlekara je nastala 1976. godine sa ciljem da uspostavi plodonosnu vezu čoveka i prirode, između sireva Beppino Occeli, regije Langh...
pročitaj još