Tradicionala 2025: Izbor našeg magazina za najbolje restorane sa tradicionalnim jelima
Čitaoci B2B magazina i portala Cafe Bar & Restoran znaju da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji. Da predstavljamo inost...
pročitaj jošKako bi se privukla pažnja ljubitelja ekskluzivnih gastronomskih iskustava u restoranima širom Srbije, pored internacionalnih jela vredno je istaći luksuzne ukuse srpske kuhinje. Nacionalna srpska kuhinja obiluje specifičnim sastojcima, bogatim ukusima i ne tako jednostavnim tehnikama pripreme.
Iako srpska gastronomija temelji svoje korene u jednostavnosti i tradiciji, neka jela dostižu status prestiža, posebno u renomiranim restoranima i ekskluzivnim gastro lokalima. U nastavku saznajte šta je najskuplji specijalitet srpske kuhinje.
Mangulica, autohtona sorta svinje koja se uzgaja u Srbiji, predstavlja pravu deliciju. Zahvaljujući posebnoj ishrani i sporom rastu, dragoceno meso mangulice se ističe specifičnim, bogatim ukusom i visokom koncentracijom Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, a sadrži i visoke koncentracije prirodnih antioksidanata potrebnih našim telima. Upravo su ove karakteristike mesa mangulice ono čime se ova pasmina svinja izdvaja kao zdravija alternativa klasičnoj svinjetini.
Pečenje od mangulice je samo po sebi ekskluzivitet jer je u pitanju proizvod premium kvaliteta. Zato, pečenje od mangulice u restoranima dolazi do izražaja kroz selekciju pažljivo biranih komada mesa, poput buta ili rebaraca, koji zahtevaju dugotrajnu i pažljivu pripremu.
Cena ovog specijaliteta kreće se od 2500 do 4000 dinara po kilogramu, dok u prestižnim restoranima pečenje od mangulice može značajno premašiti tu cifru, usled potražnje i ekskluzivnosti samog lokala.
View this post on Instagram
Pečenje od mangulice nije samo obrok – ono je simbol srpske gastronomske baštine, savršeno za one koji traže autentičan, raskošan doživljaj na tanjiru.
I druga jela srpske nacionalne kuhinje mogu uneti luksuznu dimenziju u ponude restorana, omogućavajući gostima jedinstveno gastronomsko iskustvo koje nadmašuje očekivanja redovne ponude, što ih čini atraktivnim za restorane koji teže ka prestižu i ekskluzivnosti.
Plata sa sirevima je sjajan izbor za svečane prilike, intimne večere, ali i opuštene zakuske sa prijateljima. Kombinacija raznolikih sireva, voća, ...
pročitaj jošHoReCa 2025 anketa koju tradicionalno sprovodi B2B magazin Cafe Bar & Restoran predstavlja ključni alata za sagledavanje situacije i zbivanja n...
pročitaj jošXavier Thuret je rođen na porodičnoj farmi blizu grada Mo, nedaleko od Pariza, gde je od malih nogu pomagao roditeljima u proizvodnji sira. Radeći ...
pročitaj još