Svetski dan ljute hrane: pripremamo ulje sa ljutom papričicom
Svetski dan ljute hrane se slavi svakog 16. januara.
Svetski dan ljute hrane se slavi već gotovo dva veka
Povodom međunarodnog dana ljute i začinjene hrane koja je veoma popularna u našoj zemlji, odlučili smo da podelimo recept za pikantno ulje sa ljutim papričicama.
Ovo ulje se može koristiti kao začinili dodatak raznim jelima kako bi im dalo ljutinu i pikantnost. Evo jednostavnog recepta za pripremu ljutog ulja, a ljutinu ćete odrediti sami, jer sve zavisi od ljutine papričice, kao i količine.
Ulje od ljute papričice za Svetski dan ljute hrane
SASTOJCI: * 1 šolja tucane ljute paprike (koristitite različite vrste u zavisnosti od stepena željene ljutine) * 400 ml ulja (najbolje je koristiti neutralno ulje poput suncokretovog) * 4 čena belog luka * 1 komadić svežeg đumbira
PRIPREMA:
Ogulite i sitno naseckajte beli luk i đumbir. U dubljoj posudi, zagrejte ulje na srednjoj vatri. Nikako ne sme da dostigne temperaturu dimljena, već da bude lagano zagrejano.
Dodajte tucanu ljutu papriku, beli luk i đumbir. Neka se prži u ulju 3 do 5 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite ulje da se ohladi na sobnu temperaturu.
Kad se ulje ohladi, koristite fino sito ili gazu kako biste filtrirali ulje i odstranili komadiće paprike, belog luka i đumbira, ako ih ne želite prilikom začinjavanja jela.
Prebacite filtrirano ulje (ili sa komadićima) u sterilisanu teglu i čuvajte ga na sobnoj temperaturi, dalje od svetlosti.