
I Stevan Sremac je sedeo pod lipom niške kafane Marger, koja sada ponovo radi
Niš je bogatiji za još jedan, dobro poznati, ugostiteljski objekat. Naime, nakon nekoliko godina pauze usled pandemije korona virusa, ponovo radi š...
pročitaj jošPopularna stranica za gastronomiju, TasteAtlas je objavila tradicionalnu godišnju listu najboljih kuhinja i jela sveta. Lista je, kako navode na stranici, nastala na temelju 477.287 ocene za 15.478 jela i namirnica iz njihove baze. Prvi put otkako se pravi ova lista, na tronu se našla Grčka, druga kuhinja je italijanska, koja je prethodnih godina uglavnom pobeđivala, dok je treća meksička kuhinja.
Srbija je zauzela visoko 15. mesto što je najbolji plasman za našu kuhinju otkako TasteAtlas objavljuje ove liste. Za sve one koji žele da posete Srbiju preporučuje se da probaju:
View this post on Instagram
Odličnom plasmanu naše kuhinje su doprineli i slatko od ruže, perkelt, bela čorba, sarma, burek sa sirom, pasulj i pljeskavica sa prosečnom ocenom od 4.4, kao i mućkalica, urnebes, gomboce i krofne sa ocenom 4.3. Zanimljivo da je jedan od delikatesa živa pljeskavica u valjevskoj kafani Kod Bore ocenjena sa 2.9, ali smo gotovo sigurni da je ocenjivači nisu ni probali, te da ih je naziv “živa” ponukao da je loše ocene.
Što se tiče najbolje ocenjenih namirnica najbolje je prošla malina iz Arilja (4.7), na drugom mestu je bačkopetrovački kulen (4.6), dok treće mesto dele užička pršuta i futoški kupus (4.5).
Nakon toga sledi pirotska peglana kobasica (4.4), sremski kulen i miročki sir (po 4.3), a zlatarski i sjenički sir, kao i pirotski kačkavalj su malo slabije plasirani sa prosečnom ocenom od 4.0. Ispod ocene četiri su se našli magareći sir (3.8) i (neshvatljivo) naš ponos čvarci i kiseli kupus sa prosečnom ocenom od 3.7.
Kada su regioni u pitanju najbolje ocenjena je Kampanija u Italiji, a južna i jugoistočna Srbija kao region je zauzela sjajno 17. mesto, a u Top 100 je uspeo da plasira još samo Zlatibor na 46. mestu. Interesantan je podatak da smo loše prošli kada su gradovi sa najboljom hranom u pitanju jer se na listu od 100 gradova plasirao samo Beograd i to na 68. mestu, a dodaćemo da su prva tri mesta zauzeli Napulj, Milano i Bolonja.
Što se tiče najboljih namirnica u kategoriji sireva nema nijednog našeg među 100, ali smo zato odlično prošli u kategoriji najboljih sušenih mesnih delikatesa, pa je tako bačkopetrovački kulen zauzeo visoko deveto mesto, užička pršuta je na broju 22, a odličan plasman su ostvarili pirotska peglana kobasica (37.) i sremski kulen (61.)
Sve u svemu, uvek je problematično raspravljati o ukusima, i sigurno smo, po nama, mogli proći bolje, ali mogli smo i gore. No, možemo biti zadovoljni jer nas svet polako, ali sigurno otkriva i nije nemoguće da se Srbija jednog dana nađe među top 5 gastronomskih destinacija sveta.
1. Grčka
2. Italija
3. Meksiko
4. Španija
5. Portugalija
6. Turska
7. Indonezija
8. Francuska
9. Japan
10. Kina
11. Poljska
12. Indija
13. SAD
14. Peru
15. Srbija
1. Viljamovka 4.3
2. Dunjevača 4.2
3. Vino tamjanika 4.0
4. Šljivovica 3.9
5. Vino Prokupac 3.9
6. Komovica 3.4
7. Vino crna tamjanika
U kategoriji najboljih tradicionalnih restorana u Srbiji sa maksimalnom ocenom 5 je ocenjen “Muzej slatka – Kuća Cvetića” u Kraljevu koji predstavlja jedinstven spoj gastronomije i heritologija, interprentiranih kroz porodično nasleđe koje kao i brend datira od 1908. godine. Na drugom mestu, sa ocenom 4.9, našla se legendarna pekara Ljupče zbog preukusnom bureka koji ima brojne verne goste koji svakog jutra u redovima strpljivo čekaju na parče tradicionalnog specijaliteta. Jedna druga buregdžinica, Burek plus, ili kako je Novosađani popularno zovu Kod Makedonca dobila je ocenu 4.8, a zatim sledi veći broj restorana sa istom prosečnom ocenom. To su Vinska kuća Kovačević u Irigu, šabački Mali Balkan, zlatiborska kafana Ljubiš, zatim restoran Ćiribu Ćiriba iz Beograda, vršački Dinar, Kafana kod Mira u Bogutovcu, kao i novopazarske mantije Aguševića.
Kristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj jošKompanija Vandemoortele više od 100 godina spada u vodeće u Evropi za proizvodnju prehrambenih proizvoda – smrznutih pekarskih proizvoda, čokoladne...
pročitaj jošCiao paradajz pelat je pasterizovani proizvod dobijen od zdravih i zrelih plodova celog oljuštenog paradajza, prerađenog u kratkom roku kako bi se ...
pročitaj još