
Pure by Monin: Voda sa ukusom, bez dodatog šećera i kalorija
Koliko puta ste odlučili da popijete više vode, ali vas je brzo obeshrabrila njena „dosadna“ nota? Iako svi znamo koliko je važno ostati hidriran, ...
pročitaj jošNajbolji kuvari iz Srbije i regiona po drugi put se takmiče u rekonstrukciji i modernizaciji tradicionalnih jela. Posle takmičenja za najbolju modernu sarmu, na red je došao rinflajš, jelo koje je sinonim za nedeljni ručak u Vojvodini.
Šefovi kuhinja poznatih restorana i hotela, voditelji poplarnih kulinarskih emisija, zaljubljenici u kuhinju iz celog regiona odazvali su se pozivu novosadskog kuvara i kreativca Srđana Jerinkića koji je pokrenuo gastro takmičenje i festival „Challenge Rekonstrukcija“.
Ovo je prvo i jedino takmičenje kuvara koje u fokusu ima inovaciju tradicionalnih jela.
U januaru ove godine skoro 30 chefova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije prijavilo se na „Sarma Challenge“ takmičenje, a trenutno je u toku izazov – „Rinflajš Challenge“. Recepti prijavljenih takmičara mogu se pratiti onlajn, na sajtu i Instagram stranici „Challenge Rekonstrukcija“.
Stručni žiri će online odabrati četvoro finalista, a nadmetanje najboljih biće organizovano uživo, 17. maja, na drugom Gastronomskom festivalu „Challenge Rekonstrukcija“, u prostoru Mokrin house u Mokrinu.
– Na poziv da sarmi i rinflajšu, hrani na kojoj smo svi odrasli, daju svoj pečat, odazvale su se kolege iz celog regiona, chefovi koji su dokazani i na međunarodnom planu. Iako se mi svi mnogo igramo, stvarajući nove verzije hrane koju volimo, ovo okupljanje je i važno mesto za sve one koji su na razne načine uključeni u gastro industriju – kaže Srđan Jerinkić.
Da će inovacija rinflajša biti izazov za iskusne i dokazane kuvare, ukazuje i to što je prvi prijavljeni takmičar David Šimunić, chef kuhinje u hotelu Square Nine koji je pripremio rinflajš od junećeg srca, sa pilećim musom i pireom od peršuna.
Najbolju rekonstukciju rinflajša odabraće stručni žiri koji čine regionalne gastro zvezde: Tom Gretić, poznati hrvatski chef i domaćin emisije HELLS Kitchen Hrvatska, Pavle Branković Paquito, vodeći food influenser u regionu, Vladimir Kučera, pobednik „Sarma Challenge“ takmičenja, vlasnik restorana molekularne kuhinje „Delirium Silence“ u Beogradu, Zoran Ostojin, dugogodišnji ugostitelj i vlasnik restorana „Trofej“ i etno sela Tiganjica kod Zrenjanina, Jasmina Šupeljak, novinarka i influenserka i Nataša Šešić, preduzetnica i zaljubljenica u gastronomiju.
Pored takmičenja finalista, u Mokrinu će biti održana dva stručna panela chefova i ugostitelja a biće reči o tome kako tradicionalne recepte prilagoditi modernim gastronomski tehnikama ali i kakva je budućnost srpskog ugostiteljstva i da li je Michelin zvezda lako dostižan cilj ugostitelja u Srbiji ili i dalje nije.
Među učesnicima panela su neki od najpoznatijih regionalnih chefova i vlasnika restorana: Vanja Puškar, osnivač New Balkan Cuisine koncepta, Marko Đerić, šef kuhinje restorana Langouste u Beogradu i dobitnik prve Michelin zvezdice u Srbiji, Jasmina Vukašinović, vlasnica restorana Jasmin A Maslina u Novom Sadu, Nikola Šorak, predstavnik Srbije na “San Pellegrino Young Chef Competition” i sous chef Salona 1905, Anđela Risimić, mlada kuvarska zvezda i vlasnica restorana Salon 5a u Zemunu, tim Pretop, kulinarska senzacija sa Zemunske pijace, Stevan Pejdanovski, glavni šef restorana La Pista, Gorski Hotel, Kopaonik, Dragan Šljivić, vlasnik i šef kuhinje restorana „Provance“ u Banja Luci i Marko Aćimović, šef kuhinje restorana Jasmin A Maslina. Moderatori panela su novinar Robert Čoban i Bojan Stanimirović, kuvar i autor emisije „Prokuvaj sa Bokijem“ na TV Prva.
Takmičenje za najbolju rekonstruisanu sarmu donelo nam je brojne varijacije ovog tradicionalnog jela, pa smo saznali za sarmopitu, sarmuši, sarmu u ljubičastom kupusu, Wellington sarmu, sarmoli, odnosno spoj sarme i kanolija, a po tome kakvi recepti stižu za rinflajš treba očekivati eksploziju ukusa i iznenadne obrte u ovom starom vojvođanskom jelu koje zovemo jednostavno „supe, mesa i sosa“.
Challenge Rekonstrukcija Rinflajš
IG @challenge_rekonstrukcija2.0
Mokrin House, 17. maj 2025.
Vina Plantaža ostvarila su istorijski uspeh na prestižnom ocenjivanju Mundus Vini Spring Tasting 2025, osvojivši ukupno sedam zlatnih medalja, uklj...
pročitaj jošNajpoznatiji srpski sommelier i ugostitelj Vuk Vuletić od sada vodi Legat 1903, prestonički fine dining restoran koji nastavlja rad pod jednostavni...
pročitaj još