Sezonski radnici iz Srbije

Ovog leta 10.000 sezonaca iz Srbije radilo je u Hrvatskoj

U Srbiji postoje dve privredne oblasti koje svrstavamo u sezonske. Na prvom mestu je ugostiteljstvo, na drugom građevina. Ugostitelji su u potrazi za konobarima i kuvarima tokom cele godine, i već vrapci na grani znaju da traje decenijski deficit upravo na ovim pozicijama.

Sezonski radnici iz Srbije u najvećem broju odlaze u Hrvatsku

Svakog aprila, naša kvalifikovana radna snaga pakuje kofere i odlazi put primorja, te je u Srbiji još veća potreba nego što je to bila van sezone.
Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije za dnevne novine je rekla da je nemoguće tačno utvrditi brojku naših ljudi koji idu na sezonski rad u inostranstvo. Ove godine, prema njenim rečima, najviše ljudi iz Srbije otišlo je na rad u Hrvatsku.

Sezona u Hrvatskoj

Freepik/freepik

– Hrvati su izdali preko 100.000 radnih dozvola, od čega 60% za ljude iz regiona. To je oko 60.000 ljudi, a Srba tu ima sigurno bar 10.000 –  objašnjava ona, uz ogradu da je tačnu brojku teško utvrditi, jer ima dosta njih koji rade na crno.

Jevtović napominje da se radi, pre svega, o sektoru ugostiteljstva i da se ove godine plate kreću i do 4.000 evra kada su kuvari u pitanju.
– Između 1.700 i 2.000 zarađuju konobari, ali to zavisi od toga koje veštine konobar ima i da li poznaje neki jezik, recimo nemački. Sve dodatne veštine i znanja se dodatno plaćaju, dok je u Crnoj Gori to sigurno za 400 ili 500 evra manje – objašnjava Jelena Jevtović.

Još jedan razlog zašto se naši radnici više odlučuju za rad u Hrvatskoj jeste odnos poslodavca.
– U Crnoj Gori poslodavci u većini slučajeva zaposlenom odbijaju troškove dobijanja boravišne dozvole, dok u Hrvatskoj oni snose te troškove, a smeštaj i hrana su u obe države uglavnom obezbeđeni –  navodi Jevtovićeva.

ugostiteljski radnici iz srbije

Freepik/freepic.diller

Prema podacima sa portala za poslove Jooble.hr, ubedljivo je najviše oglasa za radnike u ugostiteljstvu. U trenutku pisanja ovog teksta, u glavnom piku turističke sezone, na ovoj stranici je bilo 2.040 oglasa za rad u hrvatskom ugostiteljskom sektoru.

Zarade su glavni mamac – jasni su sezonski radnici iz Srbije

Plata za perača sudova se kreće od 600 do 800, a pomoćni radnik u kuhinji može da zaradi od 700 do 1.200 evra. Šankerima se nudi plata od 1.200 do 1.600 evra, a konobari se mogu nadati zaradi od 1.300, pa do vrtoglavih 2.000 evra za mesec dana. Najmanja ponuđena plata za pizza majstora je 1.200 i kreće se do 2.000 evra, dok se hostesama nudi zarada od 900 do 1.200 evra. Ono što je zanimljivo jeste da se u velikom broju oglasa za konobara ne traži nikakvo iskustvo. Dakle potrebno je samo da radnik bude vredan i da želi da uči.

Sezonski radnici

Shutterstock

Kako Jevtović objašnjava, naši poslodavci zapošljavanjem stranaca premošćavaju nedostatak domaćih radnika. Prema informacijama iz filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u 2023. godini je izdato 52.171 dozvola za rad stranim državljanima u Srbiji. Najviše radnih dozvola izdato je državljanima Kine, Rusije i Turske. Pored ove tri zemlje radnici dolaze iz Indije, Kube, Nepala, a sa Kubacima je često problem, jer oni nakon dobijanja vize, uglavnom odlaze u zemlje Zapadne Evrope.

– U toku je izrada liste deficitarnih zanimanja, gde će biti između 100 i 150 zanimanja, koja se odnose samo na Zakon o zapošljavanju stranaca. Za zanimanja koja se nađu na toj listi, poslodavci će biti oslobođeni testa tržišta rada, dakle neće morati da dobija potvrdu Nacionalne službe za zapošljavnje da nema naših državljana koji mogu da obavljaju taj posao – pojašnjava na kraju Jelena Jevtović.

AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Freepik/KamranAydinov/freepik/freepic.diller i Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije