
Anketa: Da li ste za to da se ukine porez na bakšiš plaćen karticom?
Bakšiš i kako ga regulisati je jedna od važnijih tema u restoranskoj industriji, te smo odlučili da sprovedemo anketu kojom je obuhvaćeno 1.115 vla...
pročitaj jošBakšiš na karticu koji je uveden u Hrvatskoj ne da nije zaživeo, već su zabeleženi poražavajući rezultati.
Poreska uprava je objavila kako je od početka godine do 11. aprila zabeležila manje od jedan posto fiskalnih napojnica ostavljenih uz plaćene račune u restoranima i kafićima. Da li ovo znači da Hrvati ne ostavljaju bakšiš? Naravno da ne. U čemu je onda caka?
Projekat napojnica na kartice na koji je hrvatska Vlada bila prilično ponosna, doživeo je debakl jer, kako kažu kolege iz Hrvatske koje prate gastronomsku scenu, im je od početka godine samo u dva restorana ponuđeno da napojnicu ostave putem platne kartice.
I, kao što je većini bilo jasno na samom početku, ovaj projekat propada zato što je hrvatska Vlada odlučila tretirati bakšiš kao dohodak i opteretila ga porezom ako konobar prijavi više od 3.300 evra i uvela svaki bakšiš u fiskalizaciju, čak i onu od jednog evra. Ugostitelji na to ne žele pristati i zahtevaju da se napojnice poreski tretiraju kao poklon.
Kako pišu kolege iz Hrvatske, gosti i dalje uredno ostavljaju bakšiš u gotovini kao što su činili i pre novih pravila. Konobari taj novac nikada ne fiskalizuju nego ih jednostavno, kao i pre, zadržavaju za sebe ili ga dele sa kolegama. Nakon ovog poteza koji je, realno, unapred bio osuđen na propast, možemo očekivati tri scenarija. Prvi je da se nastavi sa ovom praksom koja neće davati rezultata, drugi je da se nađe kompromis sa ugostiteljima oko poreskog tretiranja bakšiša, ili da poreski inspektori krenu u lov na konobare i njihove „tajne pregrade“ u novčanicima.
Chef Nemanja Janković je napustio gradsku vrevu i vratio se na Taru gde sada vodi Kremna koncept, projekat u kojm centralno mesto zauzima restoran ...
pročitaj jošKada se haute couture susretne sa vrhunskom japanskom gastronomijom, rezultat je koncept koji nadilazi restoranske okvire. Saint Laurent Sushi Par...
pročitaj jošTip vašeg restorana određuje se na osnovu usluge, lokacije, kuhinje, ali on zavisi i od cenovnika, enterijera i atmosfere. Kroz serijal postova koj...
pročitaj još