
Bakšiš na karticu doživeo debakl u Hrvatskoj
Bakšiš na karticu koji je uveden u Hrvatskoj ne da nije zaživeo, već su zabeleženi poražavajući rezultati. Bakšiš na karticu prijavilo manje od je...
pročitaj jošBakšiš i kako ga regulisati je jedna od važnijih tema u restoranskoj industriji, te smo odlučili da sprovedemo anketu kojom je obuhvaćeno 1.115 vlasnika i menadžera ugostiteljskih objekata, kao i 4.586 posetilaca ugostiteljskih objekata.
Bakšiš na računu plaćen karticom se u Srbiji tretira kao cena usluge na koju se plaća 20% poreza na dodatu vrednost i pripadajući porezi i doprinosi na tu “uslugu”, iako to ona nije, već je čast za percepciju gostiju o dobro obavljenoj usluzi.
Direktor HORES-a Georgi Genov se odavno izjasnio po ovom pitanju i izneo predlog da se iznos bakšiša ne oporezuje do 10% vrednosti računa, te da se utvrdi godišnji maksimalni iznos koji ne bi bio oporezovan.
Da bismo čuli glas vlasnika i menadžera, ali i gostiju, sproveli smo anketu na temu bakšiša, a pred vama su rezultati.
Ovako su odgovarali vlasnici i menadžeri ugostiteljskih objekata
1. Da li ste za uvođenje oslobađanja od poreza na bakšiše u iznosu od 10% računa?
a) Da 84%
b) Ne 16%
2. Da li ste za uvođenje određenog iznosa bakšiša koji bi bio sastavni deo računa?
a) Da 58%
b) Ne 42%
3. Ako bi se uveo određeni iznos bakšiša, koliko bi trebao da iznosi
a) 10% od iznosa računa 85%
b) 15% od iznosa računa 9%
c) 20% od iznosa računa 6%
4. Ko treba da dobije bakšiš?
a) Osoba koja me je posluživala 24%
b) Svi zaposleni koji su tog trenutka u smeni 11%
c) Svi zaposleni koji rade u ugostiteljskom objektu 65%
5. Da li je bakšiš najbolja stimulacija za zaposlene?
a) Ne, najbolje radnike treba stimulisati na drugačiji način 89%
b) Da, svi treba da doprinesu kvalitetu usluge 11%
Kada su gosti u pitanju, iznenađenje predstavlja podatak da gosti nisu uvek sigurni u kojoj situaciji treba da ostave bakšiš, a takođe im teškoću predstavlja određivanje iznosa bakšiša. Samo oko jedne trećine ispitanika je reklo da jako dobro znaju kada treba da daju bakšiš, kao i da znaju koji će iznos ostaviti konobaru. Većina ispitanika (92%) kaže da “uvek ili često” ostavlja bakšiš u restoranima u kojima sede više od sat vremena, dok je za četvrtinu manji broj ukoliko se u lokalu zadrže oko pola sata. Kada su barovi i kafići u pitanju, manji je broj onih koji redovno ostavljaju bakšiš i on iznosi tek 25% ispitanih.
Što se tiče pitanja ko treba da dobije bakšiš, tri četvrtine gostiju smatra da je najpravednije da to bude konobar/ica koji ih je posluživao/la. 16% smatra da svi koji tog trenutka rade u smeni treba da ga podele, dok 10% bi da bakšiš podele svi zaposleni koji rade u ugostiteljskom objektu.
Sličnu statistiku daje i hvala.tips, servis za ostavljanje novčane zahvalnosti osoblju ugostiteljskih objekata. Izvršni direktor Ivan Ivanov napominje:
„Gosti su najčešće ocenili dobru uslugu (37%) i čistoću (19%) na osnovu svog izbora kada su ostavljali novčanu zahvalnost konobarima kroz servis hvala.tips„.
Ovako su odgovarali posetioci restorana
1. Koliko vam je teško da odredite u kojoj situaciji treba ostaviti bakšiš?
a) Nije, uvek znam 44%
b) Da, teško mi je da odredim 36%
c) Ne ostavljam bakšiš 20%
2. Koliko vam je lako da odredite iznos za bakšiš?
a) Da, izuzetno lako 33%
b) Ne, teško mi je da odredim 47%
c) Ne ostavljam bakšiš 20%
3. Da li ostavljate bakšiš u restoranu u kojem provedete više od sat vremena?
a) Da 92%
b) Ne 8%
4. Da li ostavljate bakšiš u restoranu u kojem provedete 30 minuta
a) Da 76%
b) Ne 24%
5. Da li ostavljate bakšiš u kafiću, kafeteriji ili baru?
a) Da 25%
b) Kako kad 44%
c) Ne 21%
6. Da li ostavljate bakšiš u street food objektima?
a) Da 12%
b) Kako kad 24%
c) Ne 64%
7. U odnosu na period od pre pet godina, da li imate osećaj da se od vas očekuje da ostavite bakšiš
a) Da, danas se više očekuje 72%
b) Ne, nisam to primetio 28%
8. Ko bi po vama trebao da dobije bakšiš?
a) Osoba koja me je posluživala 74%
b) Svi zaposleni koji su tog trenutka u smeni 16%
c) Svi zaposleni koji rade u ugostiteljskom objektu 10%
9. Koliki iznos ostavljate u restoranu kao bakšiš?
a) 20% od iznosa računa 6%
b) 15% od iznosa računa 9%
c) 10% od iznosa računa 78%
d) Ne ostavljam bakšiš 7%
10. Šta je osnovni razlog da ostavite bakšiš?
a) Usluga 77%
b) Hrana 19%
c) Trenutno raspoloženje 4%
11. Da li ste za uvođenje ostavljanja bakšiša putem platnih kartica?
a) Da 91%
b) Ne 9%
12. Da li ste za uvođenje određenog iznosa bakšiša koji bi bio sastavni deo računa?
a) Ne 88%
b) Da 12%
Nakon ovih (ne)iznenađujućih rezultata, samo se još jednom potvrdilo da je pitanje uvođenja bakšiša u regularne tokove novca, otvaranje Pandorine kutije. Izuzetno je složena situacija odrediti koliki je “pošten” iznos bakšiša koji bi trebao biti oslobođen poreza, koji nikoga u lancu: država – vlasnik – osoblje – gost ne bi oštetio, niti ugrozio.
Potrebno je mnogo energije i znanja da se legalizuje ovaj segment poslovanja, a s obzirom na to da ni druge evropske države nisu uspele do kraja da definišu instituciju bakšiša, bojim se da će dobri stari papirni novac i dalje pobeđivati u borbi sa plastikom.
Čitaoci B2B magazina i portala Cafe Bar & Restoran znaju da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji. Da predstavljamo inost...
pročitaj jošEnso restoran, koji slavi deset godina postojanja, predstavio je novi zimski meni, kojm je chef Nedeljko Jerković ponovo dokazao da je velemajstor ...
pročitaj jošOd svog pokretanja Michelinov vodič je ostao najprestižniji svetski sistem ocenjivanja restorana. Restorani širom sveta koji nose od 1 do 3 zvezdic...
pročitaj još