08.01.2023 Restoran

Washington Post: “Pravac Srbija! Restorani su fenomenalni!”

Američki list Vašington post objavio je listu inovativnih beogradskih restorana, koje bi turisti morali da posete prilikom obilaska srpske prestonice, u tekstu pod naslovom „Želite da jedete širom Evrope? Beograd bi trebao da bude na vašem radaru“.

Salon 1905 enterijer

Salon 1905

Tisa, Iva, Homa, Jam, Enso, Salon 1905 i The Square

Na listi su se našli restorani Tisa, Iva, Homa, JaM, Enso, Salon 1905 i The Square, a u nastavku teksta je nahvalio naše kuvare, za koje pišu da stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim, kao i da podstiču stvaranje novobalkanske kulinarske scene koja je u suprotnosti sa tradicionalnim srpskim kafanama.
„Činilo se da svi nešto slave. Na trpeze su dostavljene runde rakije, srpske voćne rakije. Prema rečima jednog konobara, kupci su tražili konfit od celera sa puterom od tartufa, rumom i lešnikom“, piše ovaj američki dnevni list dajući preporuku da se poseti Beograd.

Lubenica kao tuna u restoranu Enso

Plodna polja, velikodušni vinogradi i sjajni kuvari

Kako se srpska vlast menjala tokom milenijuma, Beograd je devastiran i obnavljan više od 40 puta. Sa svakim naglim prelazom, lokalni načini hrane se menjaju. Ali neke stvari opstaju: plodna polja, velikodušni vinogradi, planinsko zemljište i mirisne šume ove nekadašnje republike bivše Jugoslavije, piše u tekstu.
Ocenjuju da je za putnike opsednute restoranima pravi trenutak da posete srpsku prestonicu, s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara u odnosu na američki dolar.
List ističe i da je, krajem 2021. godine, Michelin predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu, a da je, iako Beogradu nije dodeljena nijedna zvezdica, 14 prestoničkih restorana označeno kao „preporučeni“ i da su početkom decembra prošle godine tom spisku dodata još tri.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: WASHINGTON POST

FOTO: GETTY IMAGES, SALON 1905 I ENSO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije