
Salon 1905: Nezaboravno Zero Waste putovanje kroz Srbiju
Poseta fine dining restoranu Salon 1905 je raskošan doživljaj koji će vas osvojiti u svakom detalju. Smešten u zgradi Geozavoda pruža nesvakidašnji...
pročitaj jošAmerički list Vašington post objavio je listu inovativnih beogradskih restorana, koje bi turisti morali da posete prilikom obilaska srpske prestonice, u tekstu pod naslovom „Želite da jedete širom Evrope? Beograd bi trebao da bude na vašem radaru“.
Salon 1905
Na listi su se našli restorani Tisa, Iva, Homa, JaM, Enso, Salon 1905 i The Square, a u nastavku teksta je nahvalio naše kuvare, za koje pišu da stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim, kao i da podstiču stvaranje novobalkanske kulinarske scene koja je u suprotnosti sa tradicionalnim srpskim kafanama.
„Činilo se da svi nešto slave. Na trpeze su dostavljene runde rakije, srpske voćne rakije. Prema rečima jednog konobara, kupci su tražili konfit od celera sa puterom od tartufa, rumom i lešnikom“, piše ovaj američki dnevni list dajući preporuku da se poseti Beograd.
Lubenica kao tuna u restoranu Enso
Kako se srpska vlast menjala tokom milenijuma, Beograd je devastiran i obnavljan više od 40 puta. Sa svakim naglim prelazom, lokalni načini hrane se menjaju. Ali neke stvari opstaju: plodna polja, velikodušni vinogradi, planinsko zemljište i mirisne šume ove nekadašnje republike bivše Jugoslavije, piše u tekstu.
Ocenjuju da je za putnike opsednute restoranima pravi trenutak da posete srpsku prestonicu, s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara u odnosu na američki dolar.
List ističe i da je, krajem 2021. godine, Michelin predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu, a da je, iako Beogradu nije dodeljena nijedna zvezdica, 14 prestoničkih restorana označeno kao „preporučeni“ i da su početkom decembra prošle godine tom spisku dodata još tri.
Bezglutenska ponuda u Beogradu odavno nije izuzetak, ali sada je postavila i visok standard. Sve više restorana prepoznaje potrebe gostiju koji iz ...
pročitaj jošUprkos izazovima, poput nedostatka radne snage, rastućih troškova i administrativnih prepreka, ugostiteljski sektor pokazuje prilagodljivost. Prem...
pročitaj jošOskar Kovač je sa 13 godina znao da će biti kuvar. Nakon stažiranja u Michelinovim restoranima u inostranstvu, prošle godine je sa roditeljima i br...
pročitaj još