Bakšiš aparat račun
18.04.2024 Restoran

Bakšiš na karticu doživeo debakl u Hrvatskoj

Bakšiš na karticu koji je uveden u Hrvatskoj ne da nije zaživeo, već su zabeleženi poražavajući rezultati.

Bakšiš na karticu prijavilo manje od jednog procenta konobara

Poreska uprava je objavila kako je od početka godine do 11. aprila zabeležila manje od jedan posto fiskalnih napojnica ostavljenih uz plaćene račune u restoranima i kafićima. Da li ovo znači da Hrvati ne ostavljaju bakšiš? Naravno da ne. U čemu je onda caka?
Projekat napojnica na kartice na koji je hrvatska Vlada bila prilično ponosna, doživeo je debakl jer, kako kažu kolege iz Hrvatske koje prate gastronomsku scenu, im je od početka godine samo u dva restorana ponuđeno da napojnicu ostave putem platne kartice.

Bakšiš plaćanje računa u restoranu

Ugostitelji su jasni: Bakšiš tretirati kao poklon

I, kao što je većini bilo jasno na samom početku, ovaj projekat propada zato što je hrvatska Vlada odlučila tretirati bakšiš kao dohodak i opteretila ga porezom ako konobar prijavi više od 3.300 evra i uvela svaki bakšiš u fiskalizaciju, čak i onu od jednog evra. Ugostitelji na to ne žele pristati i zahtevaju da se napojnice poreski tretiraju kao poklon.
Kako pišu kolege iz Hrvatske, gosti i dalje uredno ostavljaju bakšiš u gotovini kao što su činili i pre novih pravila. Konobari taj novac nikada ne fiskalizuju nego ih jednostavno, kao i pre, zadržavaju za sebe ili ga dele sa kolegama. Nakon ovog poteza koji je, realno, unapred bio osuđen na propast, možemo očekivati tri scenarija. Prvi je da se nastavi sa ovom praksom koja neće davati rezultata, drugi je da se nađe kompromis sa ugostiteljima oko poreskog tretiranja bakšiša, ili da poreski inspektori krenu u lov na konobare i njihove „tajne pregrade“ u novčanicima.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije