20.07.2022 Drink

Vrhunski BeanZ espreso ukusi

Svet kafe prolazi kroz važnu revoluciju poslednjih godina, koja podrazumeva podsticanje radoznalosti, istraživanje sklonosti različitim ukusima i pre svega razumevanje sveta kafe. Ova promena se naziva i „Revolucija kafe trećeg talasa“ i stavlja u prvi plan sorte, zemlje porekla, način uzgoja, prženja i pripreme kafe. Prvi talas potiče iz vremena industrijalizacije, kada je kafa postala dostupna većem broju ljudi, drugi talas donosi pojavu kafe aparata i dominaciju italijanskog espresa, a pojam trećeg talasa kao termin pojavljuje se 2002. godine i fokusira se na poseban doživljaj i iskustvo ispijanja kafe.

BeanZ premium espreso donosi mnoštvo očaravajućih aroma vrhunskih zrna sa farmi širom sveta

Kafa trećeg talasa poznata je i kao „specijalna kafa”, odnosno ona koja je proizvedena po strogim kriterijumima i ima izvrsnu aromu i ukus. Nastaje tako što se svako zrno pažljivo bira i obrađuje, a postizanju savršene šoljice kafe pristupa se kao umetnosti. Proizvode se manje, često ograničene serije kafe s jedinstvenim karakteristikama, koje dobijaju izuzetno visok broj bodova pri ocenjivanju kvaliteta. Fokus trećeg talasa je na tome da je svaki korak prilikom uzgajanja i proizvodnje kafe specijalno važan, kao i na interesovanju o njenom poreklu, o kojoj je sorti reč i na koji se način dalje priprema.
BeanZ premium espreso donosi mnoštvo očaravajućih aroma vrhunskih zrna sa farmi širom sveta, pravo u naše domove, kancelarije i kafiće. Ovom prilikom, predstavljamo vam prepoznatljive članove BeanZ porodice, ali i novu članicu Digner iz Tanzanije, koja će uskoro ponuditi kafu sa svoje plantaže.

Luiz Alberto iz Brazila

Na farmi Luiz Alberta, odakle dolazi 100% arabika zrno, briga o zemljištu je sastavni deo procesa uzgajanja kafe. Farma nazvana po njegovoj baki nalazi se na manjoj visini od globalnog proseka, što pozitivno utiče na prirodu kafe, daje joj puno telo i relativno nisku kiselost. Poslednjih godina, Luiz Alberto na svojoj farmi uzgaja posebna i nagrađivana žuta burbonska zrna, koja su postala veoma tražena širom sveta. Kod kafe Beanz sa farme Luiz Alberta, osetićete neodoljive arome tamne čokolade, slatkoću karamele i orašaste note pečenog badema.

Eduardo iz Nikaragve

Eduardo je iz Nikaragve i predstavnik je šeste generacije koja upravlja porodičnom plantažom. Uspešno gaji visokokvalitetnu arabiku u specifičnoj mikroklimi, na visini između 1100 i 1200 metara, najpogodnijoj za rast ove sofisticirane vrste. Tradiciju čuva sušenjem sveže ubranih plodova na njihovom tlu, na nikaragvanskom suncu koje razvija snažan ukus u kojem se prepoznaju nota crne čokolade i slatkoća sušenog voća.

Marija – Kolumbija

Od kada pamti, Marija iz Kolumbije živela je uz kafu. Ona je najstarija u porodici od petoro dece, ćerka starih uzgajivača kafe. Godine 1979, kada je imala 10 godina, njeni roditelji su celu ušteđevinu uložili u kupovinu farme, a ona je još kao dete istraživala useve na plantažama na kojima raste prefinjena arabika. Kako kaže Marija, farmu je otkupila od roditelja i odlučila da se osamostali. Naglašava da je to za nju „način delovanja preduzetnika, obezbeđivanje veće zaposlenosti za lokalno stanovništvo i takođe doprinos razvoju celog regiona”. Za petnaest godina koliko je u vlasništvu farme, posebno je ponosna na to što zapošljava mnogo žena i tako ih osnažuje, a i svoju ćerku uči tajnama profesije.

Digner – Tanzanija

Uzgoj kafe na njenoj farmi je, sa svega 100 stabala kafe, započeo njen pradeda 1940. godine, a danas Digner obezbeđuje egzistenciju i zaposlenje ne samo za svoju porodicu, već i za stanovnike područja u podnožju planine Kilimandžaro. Sa 5.895 metara nadmorske visine, ova planina je najviša u Africi, a njeno vulkansko tlo predstavlja najstarije područje za uzgoj arabike u Tanzaniji, na čemu je izgradilo svoj ugled. Za kafu sa ovog podneblja specifična je aroma koja sadrži dozu rustičnosti, ponekad i slatkoću crnog hleba. Kada je mlevena i osušena, u kafi se može osetiti melasa sa cvetnim prizvucima i notama voća jabuke.
Iako je oduvek bila na farmi, Digner je počela aktivnije da učestvuje u obuci, poslovanju i upravljanju farmom u svojim dvadesetim. Danas uspešno posluje na bogatom i kvalitetnom zemljištu, uz pogodne klimatske uslove za uzgoj stabala kafe, a proizvod je afričko zrno sa notama čokolade, crnog čaja i bobičastog voća.
Kao i Marija iz Kolumbije, i Digner je deo projekta „Više od šoljice”, koji se aktivno se zalaže za jednakost polova u svetu kafe. Sprovodi se u zemljama u razvoju kako bi se žene poput njih dodatno ohrabrile da se uključe u uzgajanje.

BeanZ premium kafa dostupna je u više od 100 kafića širom Srbije

Na ljubiteljima vrhunskog espresa ostaje samo da istraže ukuse BeanZ premium kafe koja je dostupna u više od 100 kafića širom Srbije. To može predstaviti odličan izgovor za istraživačko putovanje po divnim predelima naše zemlje, od Sombora pa sve do Niša. Pored kafića, posetite i sajt www.beanzcafe.co.rs i pretplatom na neki od paketa u ponudi, sa kafe aparatima ili bez njih, jednom mesečno na vašu adresu stiže paket kafe u zrnu po vašoj želji i meri, koji možete menjati u bilo kom trenutku. Otkrijte priče farmera u jedinstvenoj BeanZ kafi istaknutog karaktera.

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

IZVOR: BEANZ

FOTO: BEANZ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije