Belgrade Bar Show 2023. povezao region (FOTO)
Prošlog vikenda u prostoru „Beogradske destilerije“ i „Barrel house“ restorana, uspešno je održan drugi po redu „Belgrade Bar Show“. [caption id...
pročitaj jošBarrel House čini a la carte restoran i destilerija u specifičnom višenamenskom prostoru. Nagrađivana rakija “Branko” upravo potiče iz ove destilerije, a fini miris proizvoda upotpunjava zavodljivi miris specijaliteta šefa kuhinje.
Jedan od osnivača, Mihajlo Stevanović, priča o samom početku i idejnom konceptu:
“Na ovoj adresi nalazimo se od oktobra 2020. godine. Ideja i želja nam je bila da Beogradu predstavimo jedinstven koncept – “a la carte” restoran i destileriju jakih alkoholnih pića i sve to u jednom jedinstvenom objektu. U branši u kojoj se nalazimo veoma je teško doći do izražaja i prilike da gostima ponudimo nešto što će ih zaintrigirati, te nam se ova ideja činila ispravnom. Na prostoru od preko 1.000 m2 nalaze se restoran ‘Barrel House’, destilerija ‘Belgrade Urban Distillery’ (sa brendovima BRANKO rakija i DOBRI MOMCI džin) kao i koktel bar “Lenja Buba”. Sam naziv restorana inspirisan je destileriijom i jednim od najvažnijih segmenta u proizvodnji jakih alkohlonih pića – mestu gde u hrastovim buradima odležavaju destilati. U skladu sa tim gosti koji sede u restoranu okruženi su buradima u kojima odležava naša rakija”.
Marko Vojinović, šef kuhinje: “Potrudili smo se da uklopimo mnogo godina iskustva i znanja sa jedinstvenom energijom našeg restorana”
Gosti su u prilici da dožive autentično iskustvo – u svakom trenutku mogu saznati nešto novo i proširiti svoje znanje o proizvodnji rakije ili džina i uz to uživati u autorskim jelima iz Barrel House kuhinje koja su inspirisana tradicijom, ali predstavljena na moderan način. Možda je teško odrediti kojoj tačno vrsti kuhinje pripada jelovnik, ali činjenica je da je sastavljen nakon gomile procesa i različitih tehnika spremanja jela uz spajanje namirnica, od kojih neke, kao što su gioze, dolaze sa dalekog istoka i spajaju se sa nama poznatijim gurmanskim ukusima i tradicijom. Na primer, na meniju možete pronaći gioze koju se punjene raguom od junećih jezika.
Marko Vojinović, šef kuhinje priča o tehnikama pripreme jela:
“Potrudili smo se da uklopimo mnogo godina iskustva i znanja sa jedinstvenom energijom našeg restorana. Ono što bi sigurno trebalo da istaknemo jeste da smo svakom jelu dali posebnu notu, kao što kod nas rakija odležava isto tako odležava i meso, vrlo često koliko i rakija, koja je sastavni deo nekolicine jela iz svih rublika našeg menija. Zbog toga je za kuvare flambiranje vrlo česta zabava. Ono što je manje zabavno su procesi kada začinjavamo meso koje odležava i do 30 dana. Teleću glavu sa škembićima kao i ragu od junećih repova, kuvamo minimum 48 osam sati na nižim temperaturama kako bi očuvali jedinstvenost ukusa koja tada nastaje. Suvidiranje junećih obraza, prasećih obraza, pačetine, ragua od sipe, svinjskog stomaka, tehnike su koje praktikujemo na određenim temperaturama koje smo prilagodili u cilju da iz namirnica izvučemo maksimum, a goste ubedimo da nam se vrate. General među sosevima u našoj kuhinji sigurno je “demiglas sos” koji obavezno kuvamo barem 72 sata a čine ga tri vrste kostiju i naravno mnogo strpljenja”, zaključuje Marko.
Barrel House tim specijalizovan je za organizaciju različitih vrsta dešavanja poput korporativnih i privatnih proslava, prezentacija, rođendana a poseban akcenat stavljen je na proslavu venčanja
Pored spomenutih jela ovde možete probati još specijaliteta kao što su: svinjski mozak, juneći jezik, teleća glava, punjena teleća džigerica, kobasice od mangulice, tripice, konfitirana jagnjetina, odležali juneći vrat kao i rozbif u biberu. Zatim, grilovani koziji i miročki sir, zapeca burata sa mariniranim bukovačama, prolećne rolnice, falafel loptice, gravadlaks losos, njoke sa spanaćem, rolnice od brancina, naravno čim se zasladitie braunijem kome je lešnika preko glave, giozama koje su se ugojile od jabuka i meda pa se kriju ispod maskarpone krema, krempitom koja je toliko kremasta da se oseća najlepše samo servirana u čaši, tu su i krem brule sa slatkim od lubenica, pečeni ciz sa listom limete i kukisi sa bademima vanilom i suvom malinom.
Jedan je od najinteresantnijih proizvoda Barrel House destilerije – u pitanju su organizovana predavanja od strane stručnog lica, kao i degustacija rakije uparena sa nacionalnim mezetlucima. Muzički pravac restorana je jazz muzika u različitim oblicima i varijantama. Dani vikenda rezervisani su za žive svirke i nastupe renomiranih džez muzičara iz Srbije i regiona.
Obzirom na veličinu prostora i njegovu konfiguraciju, Barrel House tim u situaciji je da realizuje veliki broj privatnih i korporativnih proslava kao i različitih dešavanja. Nakon više stotina zadovoljnih klijenata dosta njih se odlučuje da baš ovde proslavi venčanje tako da je Barrel ekipa specijalizovana i za taj segment. Venčanja nisu baš u tradicionalnom maniru ali su izuzetno autentična premda se odvijaju jednim delom u destileriji, što daje dodatnu draž a kompletan vizual čini zanimljivim.
Žorža Klemansoa 19, Beograd
060/44 66 039
IG: barrelhousebelgrade
Pred vama je novembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, g...
pročitaj jošRestoran Magellan dobio je novo ruho i novog vlasnika, chefa Aleksandra Ilića. Uz sjajan koncept i a la carte sezonski meni, zaplovio je punim jedr...
pročitaj jošTradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj još