Najbolji restoran na svetu 2024: Lista od 100 do 51 mesta
World's 50 Best Restaurants i ove godine donosi odgovor na pitanje koji je najbolji restoran na svetu. Najbolji restoran na svetu bira preko 1.000...
pročitaj jošNa tradicionalnoj svečanosti u Las Vegasu u organizaciji World’ 50 Best Restaurants restoran Disfrutar proglašen je za najbolji restoran na svetu. Drugi na listi je Asador Exteberri, takođe iz Španije, a treći francuski La Table de Bruno Verjus.
Disfrutar su pre deset godina u Barseloni otvorili učenici i sledbenici slavnog Ferana Adrie, avangardni chefovi Oriol Castro, Mateu Casanas i Eduard Xatruch. Disfrutar je prošle godine bio na drugom mestu, a ove godine je dobio treću Michelinovu zvezdicu.
Njihova zajednička priča počinje pre više od dvadeset godina, kad su se ova trojica obrela u kuhinji najvažnijeg restorana u istoriji moderne gastronomije – reč je o restoranu El Bulli, koji je vodio vanzemaljac među šefovima Feran Adria. Sa ocem molekularne gastronomije su radili sve vreme, do zatvaranja restorana 2011. godine, i to kao vodeći tim na koji se Adria i te kako oslanjao. Godinu dana kasnije, osnivaju sopstvenu firmu bez spoljnog investitora, što im je omogućilo samostalnost, mada su zbog toga bili osuđeni i na sporiji razvoj.
Prvi restoran koji je pobednička trojka otvorila bio je Compartir, u regiji Kosta Brava u severoistočnoj Kataloniji. U restoranu, smeštenom u seocetu koje ima onaj uvek traženi divlji šarm Mediterana, tri kuvara predstavila su savremenu mediteransku kuhinju, kombinujući je sa tradicionalnim metodama i recepturama.
Dve godine kasnije, otvaraju i Disfrutar u Barseloni. Savršena lokacija, veći prostor, veća platežna moć gostiju bili su dovoljni da se njih trojica razmašu i – puste mašti da ih odvede do neslućenih gastronomskih visina.
„U početku smo želeli da nastavimo s istim menijem, ali ubrzo smo shvatili da ne želimo samo da fabrikujemo nove restorane, već da nam je u cilju da Disfrutar bude hrabar, moderan i – pre svega – zabavan projekat. Spojili smo mediteransku priču s najnovijim tehnikama kuvanja, a glavna vodilja nam je bio ukus jela”, rekao je Mateu Casanac pre četiri godine u intervjuu za magazin Cafe Bar & Restoran.
View this post on Instagram
1. Disfrutar, Barcelona
2. Asador Etxebarri, Ačondo
3. Table by Bruno Verjus, Pariz
4. DiverXO, Madrid
5. Maido, Lima
6. Atomix, Njujork
7. Quintonil, Meksiko Siti
8. Alchemist, Kopenhagen
9. Gaggan, Bangkok
10. Don Julio, Buenos Aires
View this post on Instagram
11. Septime, Pariz
12. Lido 84, Gardonj Riviera
13. Trèsind Studio, Dubaji
14. Quique Dacosta, Denia
15. Sézanne, Tokio
16. Kjolle, Lima
17. Kol, London
18. Plénitude, Pariz
19. Reale, Castel di Sangro
20. Wing, Hong Kong
View this post on Instagram
21. Florilège, Tokio
22. Steirereck, Beč
23. Sühring, Bangkok
24. Odette, Singapur
25. El Chato, Bogota
26. The Chairman, Hong Kong
27. A Casa do Porco, Sao Paulo
28. Elkano, Getaria
29. Boragó, Santjiago
30. Tim Raue, Berlin
View this post on Instagram
31. Belcanto, Lisabon
32. Den, Tokio
33. Pujol, Meksiko Siti
34. Rosetta, Meksiko Siti
35. Frantzén, Stockholm
36. The Jane, Antverpen
37. Oteque, Rio de Žaneiro
38. Sorn, Bangkok
39. Piazza Duomo, Alba
40. Le Du, Bangkok
View this post on Instagram
41. Mayta, Lima
42. Ikoyi, London
43. Nobelhart & Schmutzig, Berlin
44. Mingles, Seul
45. Arpège, Pariz
46. Single Thread, Hildsburg
47. Schloss Schauenstein, Firstenau
48. Hiša Franko, Kobarid
49. La Colombe, Kejptaun
50. Uliassi, Senigalija
Pistaći su danas planetarno popularni, što zbog svog ukusa, a još više zbog svestranosti. Ovo je bilo dovoljno da Mattia Michelangeli, mladi chef s...
pročitaj jošU Srbiji postoje dve privredne oblasti koje svrstavamo u sezonske. Na prvom mestu je ugostiteljstvo, na drugom građevina. Ugostitelji su u potrazi ...
pročitaj jošNe smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj još