06.06.2024 Restoran

Disfrutar je najbolji restoran na svetu za 2024.

Na tradicionalnoj svečanosti u Las Vegasu u organizaciji World’ 50 Best Restaurants restoran Disfrutar proglašen je za najbolji restoran na svetu. Drugi na listi je Asador Exteberri, takođe iz Španije, a treći francuski La Table de Bruno Verjus.

Chefovi Disfrutara već 20 godina rade zajedno

Disfrutar su pre deset godina u Barseloni otvorili učenici i sledbenici slavnog Ferana Adrie,  avangardni chefovi Oriol Castro, Mateu Casanas i Eduard Xatruch. Disfrutar je prošle godine bio na drugom mestu, a ove godine je dobio treću Michelinovu zvezdicu.
Njihova zajednička priča počinje pre više od dvadeset godina, kad su se ova trojica obrela u kuhinji najvažnijeg restorana u istoriji moderne gastronomije – reč je o restoranu El Bulli, koji je vodio vanzemaljac među šefovima Feran Adria. Sa ocem molekularne gastronomije su radili sve vreme, do zatvaranja restorana 2011. godine, i to kao vodeći tim na koji se Adria i te kako oslanjao. Godinu dana kasnije, osnivaju sopstvenu firmu bez spoljnog investitora, što im je omogućilo samostalnost, mada su zbog toga bili osuđeni i na sporiji razvoj.

Disfrutar najbolji restoran na svetu

Disfrutar je hrabar, moderan i pre svega zabavan projekat

Prvi restoran koji je pobednička trojka otvorila bio je Compartir, u regiji Kosta Brava u severoistočnoj Kataloniji. U restoranu, smeštenom u seocetu koje ima onaj uvek traženi divlji šarm Mediterana, tri kuvara predstavila su savremenu mediteransku kuhinju, kombinujući je sa tradicionalnim metodama i recepturama.
Dve godine kasnije, otvaraju i Disfrutar u Barseloni. Savršena lokacija, veći prostor, veća platežna moć gostiju bili su dovoljni da se njih trojica razmašu i – puste mašti da ih odvede do neslućenih gastronomskih visina.
„U početku smo želeli da nastavimo s istim menijem, ali ubrzo smo shvatili da ne želimo samo da fabrikujemo nove restorane, već da nam je u cilju da Disfrutar bude hrabar, moderan i – pre svega – zabavan projekat. Spojili smo mediteransku priču s najnovijim tehnikama kuvanja, a glavna vodilja nam je bio ukus jela”, rekao je Mateu Casanac pre četiri godine u intervjuu za magazin Cafe Bar & Restoran.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Disfrutar Restaurant (@disfrutarbcn)

World’ 50 Best Restaurants

1. Disfrutar, Barcelona
2. Asador Etxebarri, Ačondo
3. Table by Bruno Verjus, Pariz
4. DiverXO, Madrid
5. Maido, Lima
6. Atomix, Njujork
7. Quintonil, Meksiko Siti
8. Alchemist, Kopenhagen
9. Gaggan, Bangkok
10. Don Julio, Buenos Aires

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Septime Family✖️ (@septimeparis)

11. Septime, Pariz
12. Lido 84, Gardonj Riviera
13. Trèsind Studio, Dubaji
14. Quique Dacosta, Denia
15. Sézanne, Tokio
16. Kjolle, Lima
17. Kol, London
18. Plénitude, Pariz
19. Reale, Castel di Sangro
20. Wing, Hong Kong

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Florilège (@restaurant_florilege)

21. Florilège, Tokio
22. Steirereck, Beč
23. Sühring, Bangkok
24. Odette, Singapur
25. El Chato, Bogota
26. The Chairman, Hong Kong
27. A Casa do Porco, Sao Paulo
28. Elkano, Getaria
29. Boragó, Santjiago
30. Tim Raue, Berlin

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Belcanto (@belcanto_joseavillez)

31. Belcanto, Lisabon
32. Den, Tokio
33. Pujol, Meksiko Siti
34. Rosetta, Meksiko Siti
35. Frantzén, Stockholm
36. The Jane, Antverpen
37. Oteque, Rio de Žaneiro
38. Sorn, Bangkok
39. Piazza Duomo, Alba
40. Le Du, Bangkok

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jaime Pesaque (@jaimepesaque)

41. Mayta, Lima
42. Ikoyi, London
43. Nobelhart & Schmutzig, Berlin
44. Mingles, Seul
45. Arpège, Pariz
46. Single Thread, Hildsburg
47. Schloss Schauenstein, Firstenau
48. Hiša Franko, Kobarid
49. La Colombe, Kejptaun
50. Uliassi, Senigalija

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: WORLDD'S 50 BEST RESTAURANTS

FOTO: FRANCESC GUILLAMET, ADRIA GOULA, JOAN VALERA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije