Caffe Pizzeria Scampia, mesto za ljubitelje tradicionalne italijanske pizze
Ukoliko ste ljubitelj tradicionalne italijanske pizze u opuštajućoj atmosferi u srcu Vračara, onda je Caffe Pizzeria Scampia mesto za vas. Pizza ma...
pročitaj jošPizzeria Pietra je jedan od uspešnih primera kako se na ugostiteljskoj sceni može malim, odmerenim koracima postići veliki uspeh.
Pietra je danas popularna i prepoznatljiva pizzeria koja goste privlači autentičnom ponudom, što ovo mesto izdvaja i čini ga jedinstvenim.
O modelu poslovanja i daljem razvoju razgovarali smo sa osnivačem i direktorom firme, Milošem Stojkovićem koji nas je najpre upoznao sa idejom i nastankom pizzerije Pietra.
– Od starta smo imali jasnu viziju šta želimo i u kom pravcu treba da se kreće naše poslovanje. Sve je počelo kad sam posetio jedno od najpopularnijih mesta u Milanu – Dry Milano. Oduševilo me je to što su spajali nespojivo i to je na mene ostavilo jak utisak. Služili su vrhunsku napolitansku picu i koktele, a dizajn, neo industrijal vrhunskog kvaliteta. Osetio sam posebnu energiju koju sam poželeo da prenesem u Beograd. Ostalo je istorija – u jednom dahu priča naš sagovornik i nastavlja – Glavne tri figure u Pietri su pica majstor, bartender i DJ. Od tad se trudimo zajedničkim snagama da gostima pružimo kvalitet, dobar ugođaj i osećaj pripadnosti, u čemu smo, kako kažu, uspeli.
Iznenadila me je činjenica da nismo imali bilo kakva negodovanja zbog toga što smo nepušački lokal. U početku me je to brinulo ali sad shvatam da je bila mudra odluka koja se poštuje. Nisam želeo da gosti osete druge mirise osim mirisa koji ispuni prostoriju kad pizza izađe iz peći.
Kako prepoznati pravi momenat za otvaranje takvog objekta i kako se istaći pored tolike konkurencije?
– Kad je pravi trenutak za otvaranje nezahvalno je reći. Izgleda da taj momenat morate sami da osetite ali naravno pre toga da se pozabavite analitikom i procenom. Bitno je da prođete sve segmente poslovanja ne propuštajući detalje. Različiti faktori na to utiču. Bio sam više fokusiran na strat, jer po jutru se dan poznaje. Kako bi jedan objekat stekao kredibilitet i bio autentičan, od velike važnosti je uloga tima koji gradi celu priču.
U našem slučaju od samog početka bila je velika zainteresovanost za picu premda je meni formirao sad već prvak sveta u pravljenju S.T.G. pice Napoletane, osnivač i profesor u Pizza Akademiji, pizzaiuolo Goran Abramović. Kvalitet i lepa reč doprineli su da za kratko vreme pokupimo simpatije gostiju. Naravno, ne smem da zanemarim i fantastične barmene, bariste i konobare koji su doprineli da Pietra bude to što je danas.
Na putu do uspeha prošli ste različite faze. Koji su momenti znatno uticali na razvoj Pietre?
– Prošao bih hronološki bitne momente u našem razvoju. Godine 2021. nastao je prvi objekat na Vračaru, prva Pietra – Pizzeria & Cocktail bar. Nedugo zatim, vetar u leđa nam je dalo priznanje dodeljeno od strane Associazione Pizzaiuoli Napoletani koje garantuje kvalitet i autentičnost u pripremi.
View this post on Instagram
Nagradu je dodelio četvorostruki prvak sveta u pripremi Napolitana pice i potpredsednik A.P.N, gospodin Umberto Fornito. Goran Abramović, pica majstor koji je inače prvi doneo kod nas novi stil pice Napolitane bio je izričit kad su u pitanju standardi i oni se moraju poštovati prilikom pripreme, bez odstupanja.
Od ogromne važnosti bilo je i to kad je Pietra, 2022. godine u Milanu, uvrštena među 50 najboljih picerija u Evropi. To je samo bila potvrda našeg rada i potrudili smo se da se poigramo sa različitim ukusima što je dovelo do znatiželje i pozitivnih reakcija. Plasirali smo tad pice sa vrganjima i biberom, mortadelom i pistaćima, u kojima mogu da uživaju i naši gosti u Srbiji.
Godina koja će ostati upisana u analima srpskog ugostiteljstva je 2023, kao godina u kojoj je pokrenuta jedinstvena Akademija na ovim prostorima. Te godine Pietra, u saradnji sa najprestižnijom napuljskom asocijacijom pizzaiuola (A.P.N.), osniva prvu sertifikovanu Pizza Akademiju u Beogradu.
Projekat je inspirisan najboljom pizza školom iz Napulja. Od tad konstantno vršimo obuke i trudimo se da širimo znanje i umeće što kao rezultat ima rasprostranjenost u kvalitetu i to ne samo na našim prostorima već u celom svetu.
Ova godina posebna je po tome što smo proširili poslovanje na Novi Beograd. Otvorili smo Pietra – Pizza & Cucina u popularnom kompleksu, West 65. Obogatili smo i proširili ponudu kada je kuhinja u pitanju, ali je novina i angažovanje internacionalnog bar menadžera Nikole Nikoletića koji je kreirao koktel kartu i “začinio” svaki koktel na poseban način dajući mu lični pečat. Interesantno je i to da gosti mogu da probaju koktele na točenje, što je apsolutna premijera u gradu. Mislim da je kreativa i sloboda da probate nešto novo uvek dobrodošla.
Moramo istaći da je Pietra ove godine proglašena za zvanično najbolju piceriju u Srbiji.
– Da. Pored svega navedenog zaista me je iznenadila vest da se ove godine Pietra našla na listi 50 Top Pizza ali ovaj put kao najbolje rangirana picerija u Srbiji. To je nešto za šta smo se borili i čemu stremimo. Zadovoljstvo nam je što našim ljudima možemo da poslužimo najbolju picu jer smatram da to zaslužuju. Postoje grupe ljudi koje nas prate i podržavaju i ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su bili uz nas sve ovo vreme.
Uskoro ćete goste obradovati novim projektom.
– Najavio bih sa zadovoljstvom otvaranje trećeg objekta i ujedno pozvao sve čitaoce magazina Cafe Bar & Restoran da svrate u Pietra Terrazza na Kalemegdanu, koji na neki način predstavlja vrhunac našeg dosadašnjeg rada i zaokružuje celu priču. Beskrajni pogled na reku i prirodu koji se pruža sa terase zaista je impozantan. Pozivam vas da dođete i da se opustite, a mi vam garantujemo pravo uživanje i zaklon od gužve i vrućine.
View this post on Instagram
Pored toga, gosti mogu da probaju specifične koktele, ne samo na terasi već i na balkonu čuvene kule iz 15. veka. Večeri su rezervisane za nastupe popularnih DJ izvođača, tako da je hedonizam neizbežan.
Na kraju razgovora, imate li preporuku za kolege iz sektora?
– Istakao bih da se naporan i posvećen rad zaista isplati u nekom trenutku, ali mislim da je ključno da pored dobre ideje imate dobar i posvećen tim jer jedan čovek teško da može sam da ostvari ciljeve.
Trudim se i savetujem da svi mi poseban akcenat stavimo na brigu o ljudima, da gradimo fin, porodični odnos jer znamo kakva je situacija i koliko je to danas bitno. Mudro birajte partnere u poslu jer od toga mnogo zavisi dalji tok posla i, ponavljam, bavite se analitikom, statistikom. Nek vam ne bude teško da upoznate sve delove poslovanja. Budite istrajni i uporni u ostvarenju svojih ciljeva.
Kumanovska 6
Tel. +381 11 690 2020
Radno vreme: 08.00-00.00
IG @pietra_belgrade
West 65
Tel. +381 11 423 9085
Radno vreme: 08.00-00.00
IG @pietra_west65
Kalemegdan
IG @pietra.terazza
Hercegovačka ulica u Beogradu na vodi postaje sve življa i življa kada je gastronomska ponuda u pitanju. U proleće ove godine otvoren je Focaccia A...
pročitaj jošRestoran Uzbechka, prvi restoran uzbekistanske kuhinje u Beogradu, se otvorio na Dedinju. S obzirom da je ovaj restoran počeo kao pekara, prave vrh...
pročitaj jošRestoran Panta Rei, jedan od simbola starog Beograda, poznat po kvalitetnoj usluzi, odabranom meniju i predivnom pogledu na Dunav, proslavio je 30 ...
pročitaj još