Svaki novi projekat koji izađe iz kuhinje chefa Vanje Puškara i tima koji je okupljen pod kapom projekta New Balkan Cuisine izaziva pažnju profesionalne gastronomske javnosti.
Restoran Dragoljub donosi kafanske ukuse
Chef Puškar je svakako jedna od najznačajnijih figura srpske moderne kuhinje, a sada sa Dragoljubom nastavlja da oplemenjuje tradicionalna jela iz balkanskog regiona stavljajući u fokus kafanu. Kafana je kroz istoriju bila daleko više od prostora za obedovanje, bila je mesto gde su se donosile važne odluke i gde su se vodili razgovori koji su oblikovali društvo.
Sada, u novom ruhu, restoran Dragoljub želi da nastavi tu tradiciju, ali sa savremenim pečatom New Balkan Cuisine koncepta.
– Želja za reinterpretacijom kafane kao ugostiteljskog formata tinja već dugo, a sada konačno dobija svoje mesto. Prvobitna ideja bila je da se kafana otvori na nekoj od kultnih lokacija, onih koje nose težinu ugostiteljskog nasleđa. Ta prilika nam je jednom promakla, ali želja nije nestala. Tisa se u tom procesu prirodno nametnula kao mesto gde će ta priča zaživeti. Tako je odluka da ona evoluira u kafanu Dragoljub došla kao logičan korak iz potrebe da se kafani vrati uloga kakvu je nekada imala – kaže nam chef Vanja Puškar.
Restoran Dragoljub na svom meniju donosi kafanske ukuse, ali na način kako ih vidi chef Puškar. Već na startu, gost dobija šoljicu domaće supe kao topli uvod u iskustvo koje ga čeka. Naravno,
kakva bi to kafana bila da ne služe i teleću čorbu i domaću supu, a za razliku od obrok salata koje možete videti na jelovnicima velike većine prestoničkih restorana, ovde služe obrok supu koja se pravi od junetine, zelja, povrća, jaja i bukovače. I stvarno je kompletan obrok koji i te kako okrepljuje.
Restoran Dragoljub jelovnik – snažni karakter glavnih jela
Predjela su izuzetno bitan segment ritualnog uživanja i primetno je da sve više restorana, kroz hranu koju nude, prezentuju lokalitet. I ovde je isti slučaj. Gužvara sa sirom i koprivom vas upoznaje sa tradicijom, hrskavi hleb sa đubekom sa pomalo zaboravljenim vrednostima, a kroz zapečeni sir sa medom, orahom, malinama i tartufima saznajemo nešto više o geografji našeg
podneblja.
Rolnice od heljde sa medom, karamelizovanim orahom i matičnjakom su višeslojan eksponat iz imaginarnog muzeja hrane, a namaz od butkice, pečenih jabuka, čvaraka i masti je odličan za građenje prijateljstva, ali i prilika za nova poznanstva kroz deljenje hrane. To isto će učiniti i lardo od mangulice sa suvim šljivama i kozjim sirom, a šta tek reći o koštanoj srži u kombinaciji sa vinjakom.
Instagram/@dragoljubnewbalkancuisine
Nakon startera sledi – konkretno. Glavna jela snažnog karaktera koja evociraju duh balkanske kuhinje su kafana u punom sjaju. Na meniju su zapečena teleća glava u škembetu, pljeskavica sa junećim repom i đubekom, a jagnjetinu rade u “kapama stilu” i služe sa mileramom.
Ako želite da pošteno umastite prste tu je prasetina uz dimljenu mast sa orašastim plodovima i čvarcima i, obratite pažnju, šatoom od moče.
Instagram/@dragoljubnewbalkancuisine
U Dragoljubu su uspeli da hranu prilagode i modifikuju sadašnjem vremenu i potrebama današnjeg čoveka, a da su spremni i da nas iznenade najbolje pokazuje jelo od belih bubrega koji su na puteru uz pesto od sremuša sa čipsom od pe*isa.
Za goste koji žele jela bez mesa osmišljeni su specijaliteti poput sporo pečenog celera sa umami glazurom i paljenim puterom sa vinjakom, zatim hrskavo sočivo uz velute od sira, a pratnja jelu dolazi u vidu pečene paprike.
Instagram/@dragoljubnewbalkancuisine
U Tisi smo i ranije jeli pljukance, a ovoga puta su u Dragoljubu ukomponovani sa bukovačom i prazilukom.
Slatka završnica dolazi u vidu klasika iz 70-ih godina iz prošlog veka, palačinki u vinskom šatou, a pored jabuka u šatou sa vanilom, u slatkiše se upleo i kajmak sa kompotom sa rtanjskim čajem, a sve začinjeno svežim matičnjakom.
Nakon svega ovoga viđenog i doživljenog preostalo mi je da chefa Puškara upitam da li su se njegova razmišljanja o hrani promenila od našeg poslednjeg susreta.
– Moj način razmišljanja je dobra hrana. Od ulične hrane do fine dininga. Divno je kada imaš izbor, kada za svaku priliku imaš nešto što nadražuje čula, poigrava se i daje dodatnu vrednost elementarnom procesu zadovoljavanja gladi. Svi obroci mogu biti lepo spakovani, ukusni, kreativni i na taj način oplemenjuju dan. Hrana je neraskidivi deo naše svakodnevnice i njenu lepotu ne treba čuvati za posebne prilike već se truditi da ta lepota bude prisutna u svakom danu. Želja mi je da akcentujem kvalitetan obrok u pogledu sastojaka, ukusa i izgleda – rekao je moj sagovornik, a mi ćemo zaključiti da Dragoljub čuva izvorne vrednosti i gastronomsko nasleđe dok pomera formu, što stvara potpuno novi doživljaj konzumiranja hrane.