Tradicionala 2025: Najbolji restorani sa autentičnim jelima Srbije
Ne smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli očuvanje srpske kuhinje, Cafe Bar & Restoran organizuje izbor:
Svako ko je bar jednom imao prilike da pročita magazin Cafe Bar & Restoran, zna da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji. Da predstavljamo inostrane restorane, zatim domaće restorane sa internacionalnim jelovnicima drugih zemalja, ne zapostavljajući restorane i chefove koji neguju domaću kuhinju. Ta simbioza ukusa i različitosti uvek iznedri novi kvalitet, i to je dobro. No, nikako ne smemo zaboraviti ko smo i odakle smo.
Freepik/stockking
U nastavku vas upoznajemo sa još tri restorana koji po mišljenju naše redakcije zaslužuju da se nađu u konkurenciji.
103. SALAŠ ZVONKO BOGDAN
Karađorđeva 2, Beton hala, Beograd
Radno vreme: 12.00-01.00
Osmišljen po uzoru na originalni Salaš koji se nalazi na Paliću, restoran donosi uživanje u domaćinskoj hrani. Namirnice nabavljaju od dugogodišnjih dobavljača i od njih kreiraju dobro poznate klasike vojvođanske kuhinje.
Vojvođanska gibanica
Pohovane paprike sa sirom
Dimljeni teleći jezik
Pačetina sa mlincima
Jagnjeća kapama
Svinjski papci
Šomloi galuške
104. ĆEVABDŽINICA LOTIKA
Drvengrad, Mokra Gora
Radno vreme: 10.00-18.00
U okviru Drvengrada radi nekoliko ugostiteljskih objekata sa imenima iz dela Ive Andrića. Jedan od njih je i nacionalni restoran Lotika koji krasi rustičan ambijent, domaća kuhinja i lep izbor rakija i vina iz sopstvene proizvodnje.
U objektu koji je pod zaštitom države kao spomenik kulture, ovaj restoran podseća goste na bogatu istoriju Niša i okoline. Pored nacionalne kuhinje, spremaju i moderno izvedena internacionalna jela.
Slane priganice
Koziji sir sa plesnima
Domaća sukana pita
Teleća čorba na staroplaninski
Testo sa dimljenim vratom i čvarcima
Sporo kuvane jagnjeće grudi
Baklava sa pistaćima
∴∴∴∴∴∴∴∴
Prijave za izbor trajale su do novembra meseca 2024, a zatim vi, čitaoci našeg magazina, svi vaši gosti, kao i svi posetioci ovog portala određujete koji to restorani zaslužuju da ponesu titulu RESTORAN SRPSKE TRADICIONALNE KUHINJE uz GARANCIJU KVALITETA našeg magazina.
Glasanje će se odvijati u periodu od decembra do februara, a rezultate glasanja ćemo objaviti u magazinu u martu 2025. godine.