Francuska vinska industrija uzdrmana je velikim skandalom! Bivši vinar Didier Chopin osuđen je u Remsu na 18 meseci zatvora, uz dodatnih 30 meseci uslovno, kao i novčanu kaznu zbog proizvodnje stotina hiljada boca lažnog šampanjca. On je mirna vina iz Francuske i Španije gazirao ugljen-dioksidom, dodavao arome i prodavao ih kao originalan šampanjac.
U periodu od 2022. do 2023. godine, prema procenama, proizvedeno je više od pola miliona boca lažnog šampanjca. Šema je procenjena na nekoliko miliona evra, a Chopin sada ulaže žalbu na presudu.
Zločin Didijea Šopena sa lažnim šampanjcem prvi su otkrili zaposleni u kompaniji SAS Chopin 2023. godine, nakon čega je njihov poslodavac pobegao u Maroko, gde je pokrenuo novi biznis u proizvodnji povrća. U Maroku je ubrzo uhapšen po drugoj optužbi i zatvoren zbog pisanja čekova bez pokrića. Njegov advokat je na sudu u Remsu izjavio da je Šopen već proveo sedam meseci u marokanskom zatvoru „u užasnim uslovima“, te da zbog toga zaslužuje isključivo uslovnu kaznu.
Ovaj slučaj više nego jasno pokazuje koliki je rizik za restorane, barove i distributere koji ne proveravaju poreklo i dokumentaciju pića koje kupuju i poslužuju u svojim objektima. Nabavka neproverenih boca može direktno značiti ozbiljne finansijske gubitke i slabljenje reputacije, naročito kada se radi o premium proizvodima poput šampanjca.
Stručnjaci ističu da se ovakve prevare ne odražavaju samo na krajnje potrošače, već direktno ugrožavaju i ugostiteljski sektor. Lažni šampanjac može uništiti poverenje gostiju, koje se teško ponovo zadobija i obnavlja.
Regionalno telo Comité Champagne pridružilo se tužbi (kao građanska strana), naglašavajući da će i dalje insistirati na nultoj toleranciji prema ovakvim prekršajima. Njihova misija je da zaštite ugled i vrednost šampanjca, što je ključno i za poziciju šampanjca na međunarodnom tržištu.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.