
Vodič za raskošnu platu sa sirevima, idealno posluženje za svaku priliku
Plata sa sirevima je sjajan izbor za svečane prilike, intimne večere, ali i opuštene zakuske sa prijateljima. Kombinacija raznolikih sireva, voća, ...
pročitaj jošNovogodišnji praznici donose posebnu čaroliju, a ništa ne oličava slavlje bolje od boce šampanjca ili kvalitetnog penušavog vina. Osim što simbolizuju luksuz i svečanost, penušava vina su izuzetno prilagodljiva kada je u pitanju uparivanje s hranom. Njihove osvežavajuće note i karakteristična perlaža čine ih idealnim pratiocem raznih jela, od predjela do deserta.
Penušava vina odišu radošću i elegancijom, zahvaljujući svojim mehurićima koji podstiču osećaj svežine i lakoće. Njihova visoka kiselost i kompleksnost aroma čine to da se ova vina savršeno slažu s raznovrsnim ukusima, čineći ih nezamenljivim za praznične trpeze.
Predjela: Bruskete s lososom, kamenice ili kozji sir na tostu savršeno se slažu s suvim tj. brut šampanjcem. Njegova suptilna mineralnost ističe delikatne morske i kremaste ukuse.
Glavna jela: Za pečeno belo meso poput ćuretine ili piletine s blagim začinima, odaberite penušavo vino od sorte šardone tj. blanc de blancs. Njegova kremasta tekstura savršeno prati sočna jela.
Deserti: Voćni tartovi ili macaron kolačići divno se kombinuju s demi-sec ili doux šampanjcima, čije slatke note naglašavaju voćne i kremaste ukuse.
Za večere s morskim plodovima: Prosecco ili cava s citrusnim notama idealni su za lakša jela poput rižota sa škampima ili grilovanih lignji.
Za pikantna jela: Rosé penušava vina s nijansama crvenog voća odličan su balans za začinjene ukuse, poput azijskih jela ili suhomesnatih proizvoda.
Za vegetarijance: Penušava vina od Pinot Noir sorte savršeno idu uz jela s pečurkama, pečenim povrćem ili gratiniranim sirom.
Na kraju, šampanjac i penušava vina nisu samo piće za zdravicu, to je obavezan deo gastronomskog iskustva. Kada se pažljivo upari s hranom, svaka čaša penušavca može vam pružiti nezaboravan trenutak svečanosti i posebnih večeri. Uz malo planiranja, neka vaša trpeza za npr. novogodišnju noć bude sinfonija ukusa i elegancije.
Ove nedelje, 13. aprila u vinilskoj izakayi i baru KISSA10, koji se nalazi u Dobračinoj 29A u Beogradu, posetioci će imati priliku da uživaju u jed...
pročitaj jošKoliko puta ste odlučili da popijete više vode, ali vas je brzo obeshrabrila njena „dosadna“ nota? Iako svi znamo koliko je važno ostati hidriran, ...
pročitaj jošPrvi Rakia bar ponikao je u Dobračinoj ulici br. 5, u samom centru Beograda, i to tada započinje prava rakijska avantura. - Rakia Bar postao je ...
pročitaj još