1 Wine Mart
04.04.2022 Drink

Dopustite da vas očaraju andaluzijska vina Pérez Barquero vinarije

Vinarija Pérez Barquero (Peres Barkero) nalazi se u Andaluziji, u vinskoj regiji Montilja-Moriles (Kordoba), jednoj od najstarijih, najiskonskijih, ali paradoksalno, najnepoznatih oblasti za proizvodnju vina u Španiji.

2 Perez barkero vinograd

Od pastirskog sna do 100 poena

1905. – Tri brata pastira, Hose, Hulijan i Emilio Peres Barkero, došla su sa severa Španije u Kordobu i osnovala vinariju. Najstarija solera današnje vinarije datira iz ove godine.
1985. – porodice Kordoba, Rus i Grasija, sa dugom vinarskom istorijom u regiji Montilja-Moriles, preuzimaju nasleđe porodice Peres Barkero. Ova promena pokreće brend na svim nivoima.
2016. – vino Amontillado 1905 Solera Fundacional dobija 100 poena Roberta Parkera.

1 Perez barkero grožđe

Vina regije Montilja Moriles odležavaju u sistemu krijadera i solera

Vinska regija Montilja Moriles (Montilla Moriles) nalazi se u Andaluziji, na jugu provincije Kordoba, i u njoj se prave tradicionalna vina koja odležavaju u sistemu krijadera i solera (criadera i solera) – burad poređana u redove jedna na druge i svaki red sadrži vino različite starosti. Ono na dnu najstarije, a na vrhu najmlađe.
Klima ove regije je topla i suva mediteranska klima. Temperature tokom leta prelaze i 40 stepeni, dok tokom zime nikada ne padnu ispod 3-4 stepena Celzijusa. Zemljište albarisa (albariza) – krečnjak, bele boje, pomaže da se voda iz padavina sakuplja u grudvama od albarise, koju će loza kasnije koristiti kada joj vlaga zatreba.

2 Wine Mart

Visoki plafoni i otvoreni prozori

Plafoni vinarija u Montilji su izuzetno visoki, a na vrhu se nalaze prozori, koji su uvek otvoreni. Taj način gradnje vinarija tradicionalno se koristio kako bi, u izuzetno toplim uslovima regije Montilja i Moriles, kroz vinarije mogao da struji vazduh. Topao vazduh se podiže i zahvaljujući otvorenim prozorima na vrhu vinarija se rashlađuje.
Sorta pedro ximenez (pedro himenes) je najvažnija sorta ove regije. Dostiže veliku količinu šećera, te otuda od ovog grožđa lako dobijamo i vina sa povišenim nivoom alkohola, bez kasnije potrebe za pojačavanjem neutralnim vinskim destilatom. Ima veoma tanku pokožicu i zato je pogodna za sušenje na suncu.
Poreklo i naziv sorte pedro himenes često se povezuje sa imenom nemačkog vojnika koji se zvao Peter Siemens i koji ju je doneo u Španiju u vreme Karla V, u 16 veku. Bila ili ne bila tačna ova legenda, sorta pedro himenes se savršeno prilagodila ovoj regiji, čija klima pogoduje da do berbe, a i tokom daljeg procesa prerade, ona ostane zdrava, s obzirom na njenu dosta tanku pokožicu.
Osim sorte pedro himenes, u regiji se koriste i druge bele sorte kao baladi-verdejo, torrontés, moscatel, airén. Sade se nekada u istom vinogradu u kom je i pedro himenes.

4 Perez barkero

Pre buradi, odležava u amforama

Pre nego što vino pređe u sistem krijadera i solera, odležava u amforama. Unutrašnjost tih amfora je obložena solima vinske kiseline – tartaratima. Sudovi su zapremine od 6000 litara, a visoki su oko 4 metra, a debljine su 5-6 cm. Prekriveni su drvenim poklopcem – tapa.
Criaderas i soleras. Solera – od reči suelo, a znači pod. Vina iz bureta koje se nalazi na podu vinarije se pretaču u boce… Takođe može označavati i nešto staro, sa mnogo tradicije.

Perez barkero burad vinski podrum

Iz najnižeg reda (solera) istače se deo vina, a ta količina se dopunjava vinom iz reda iznad (criadera). Sudovi od hrasta se nikada ne pune celi, već se jedna šestina uvek ostavlja prazna, kako bi se uz pomoć kiseonika koji ostaje u sudu na površini vina stvorio i održao kvasac (flor) koji se hrani nutrijentima iz vina. Takvo odležavanje vina naziva se biološko odležavanje. To je vino koje se naziva fino – nastaje od samotoka iz grožđa sorte pedro himenes. U regiji Montilla Moriles, fino se ne pojačava vinskim destilatom, jer sama sorta dostiže visok nivo šećera, pa time i oko 15% alkohola. Vino koje je opredeljeno da bude oloroso, biće pojačano čistim vinskim destilatom na otprilike 17% alkohola, što dovodi do nestanka kvasca, koji može da podnese najviše 15,5% alkohola, zbog čega dolazi do kontakta vina sa vazduhom i vino onda odležava na oksidativan način.

6 Perez barkero

Slatka vina prolaze kroz proces pasifikacije

Tipovi vina koja nastaju u solera sistemu: Fino, amontillado, oloroso, palo cortado, pedro ximénez. Oloroso znači mirisno. Biološko odležavanje – vino dolazi od prve prese – samotoka – kao rezultat dobijamo fino (i amontillado). Oksidativno odležavanje – dolazi od druge prese – kao rezultat dobijamo oloroso i PX. Velo de Flor – veo od kvasca, mikroorganizama koji se lako mogu naći u ovoj regiji. Pokriva vino (fino tip), čime ga štiti od vazduha koji se nalazi u buretu, jer se bure nikada ne puni do vrha, već se ostavlja prostora kako bi se na površini razvijao kvasac.
Za proizvodnju slatkih vina primenjuje takozvani proces pasifikacije – sušenje bobica grožđa na suncu. Ubrani grozdovi se osunčavaju na suncu do sušenja (7-15 dana), čime se koncentruju šećeri… šira od ovako sušenog grožđa je dosta tamnija i gušća, te otuda i tamna boja vina, iako je u pitanju bela sorta grožđa.
Kako bi obrano grožđe ostalo zdravo tokom ovog procesa, od velike je važnosti klima ove regije koja je suva i topla. Regija nije blizu okeana, te klima u njoj veoma pogoduje sušenju grožđa koje se odvija na velikim otvorenim površinama na prostirkama koje su raširene na zemlji.

Ova vrhunska vina su u našu zemlju stigla posredstvom agencije za vinski konsalting Team4. Fokus ove agencije je na vinu, tako da za vinske klijente obavljaju usluge predstavljanja, posredovanja, organizacije dogadjaja, treninga, marketinga, kao i  prodaje.

Team 4
Adresa: Timočka 20, Beograd
Telefon: +381 60 06 23 456
E-mail: [email protected]
Web: team4.rs

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: TEAM4 I PEREZBARQUERO.COM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije