27.03.2023 Drink

Degustacija vrhunskih šeri vina andaluzijske vinarije Peres Barkero

Vinarija Pérez Barquero (Peres Barkero) nalazi se u Andaluziji, u vinskoj regiji Montilja-Moriles u Kordobi , jednoj od najstarijih oblasti za proizvodnju vina u Španiji.

Vinariju Peres Parkero su 1905. godine osnovala tri brata pastira

Tri brata pastira, Hose, Hulijan i Emilio Peres Barkero su 1905. godine došla sa severa Španije u Kordobu i osnovala vinariju. 80 godina kasnije porodice Kordoba, Rus i Grasija, sa dugom vinarskom istorijom u regiji Montilja-Moriles, preuzimaju nasleđe porodice Peres Barkero. Ova promena pokreće brend na svim nivoima. 2016. godine vino Amontillado 1905 Solera Fundacional dobija 100 poena Roberta Parkera.

Pedro himenes je najvažnija sorta ove regije

U beogradskom restoranu Sette Nani nedavno je održana degustacija ovih šeri vina uz detaljno predavanje o njihovom nastanku, kao i o solera sistemu koji podrazumeva pretakanje vina iz bureta u bure tokom procesa fermentacije.
Sorta pedro ximenez (pedro himenes) je najvažnija sorta ove regije. Dostiže veliku količinu šećera, te otuda od ovog grožđa dobijamo i vina sa povišenim nivoom alkohola, bez kasnije potrebe za pojačavanjem neutralnim vinskim destilatom. Ima veoma tanku pokožicu i zato je pogodna za sušenje na suncu. Poreklo i naziv sorte pedro himenes često se povezuje sa imenom nemačkog vojnika koji se zvao Peter Siemens i koji ju je doneo u Španiju u vreme Karla V, u 16 veku.

Biološki odležala vina

Plafoni vinarija u Montilji su izuzetno visoki, a na vrhu se nalaze prozori, koji su uvek otvoreni. Taj način gradnje vinarija se tradicionalno koristio kako bi u izuzetno toplim uslovima regije Montilja i Moriles kroz vinarije mogao da struji vazduh. Osim toga, drugi faktor koji potpomaže prirodnom hlađenju prostora jeste pod na kom se nalazi pesak. Tokom leta se pod kvasi vodom, prvo kako bi toplota odlazila ka plafonu i dalje kroz prozore.
Iz najnižeg reda buradi (solera) istače se deo vina, a ta količina se dopunjava vinom iz reda iznad (criadera). Sudovi od hrasta se nikada ne pune celi, već se jedna šestina uvek ostavlja prazna, kako bi se uz pomoć kiseonika koji ostaje u sudu na površini vina stvorio i održao kvasac (flor) koji se hrani nutrijentima iz vina. Takvo odležavanje vina naziva se biološko odležavanje. To je vino koje se naziva fino – nastaje od samotoka iz grožđa sorte pedro himenes.

Utisci sa degustacije

Prvo vino koje je degustirano je Finca la Cañada 2020, suvo belo od sorte baladi verdeho koje potiče sa najboljih parcela u predelu Sijera de Mintilja, na albarisa zemljištu. Fino Los Amigos je vino koje je odležavalo u solera sistemu, te nema oznaku berbe kao i sva ostala vina nastala u solera sistemu. Krase ga prirodno visoki šećeri i arome badema i drugog koštunjavog voća i sa 15% ABV.

Gran Barquero amontillado je odležalo 10 godina u buradima od američkog hrasta, a nakon toga još 15 godina oksidativno sazrevalo. Suvo sa 19% ABV i aromama drveta, badema, začina i prezrelog voća. Robert Parker ga je ocenio sa 95 poena. Gran Barquero oloroso od sorte pedro Hhmenes se pojačava na 18% akohola i odležava u buradima od 500-600 litara i odležava oko 25 godina.

Od iste sorte dolazi i Gran Barquero palo cortado koje takođe oksidiše tokom 25 godina, a krase ga arome kore pomorandže i karamela. Na kraju predstavljeno je vino Gran Barquero Pedro Ximénez takođe proizvedeno u solera sistemu. Sušenje bobica na suncu koje traje 7 dana pojačava se čistim vinskim destilatom nakon završene fermentacije. Krasi ga spoj aroma suve smokve, urme, suvog grožđa, kafe, kakao, a na ukusu i čokolada.

Sve u svemu, jedna vrlo uspešna promocija vrhunskih vina iz Andaluzije koja se odnedavno mogu kupiti i u Beogradu.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: TEAM4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije