bakemax piZZA
16.03.2022 Food

Bakemax zna! Otklanjamo zablude koje prate zamrznuto testo za picu (VIDEO)

Ako mislite da je vreme fermentacije testa od 18 do 48 sati veoma dugo, pa čak i nepotrebno, imajte na umu da šampanjac stoji godinama u buradima u hladnom podrumu, pre nego što dođe na police supermarketa i na vaše stolove.

Kako do lake svarljivosti pizze?

Smanjen glikemijski indeks, laka svarljivost tek izašle pizze iz pećnice je plod duge fermentacije testa, gde se gluten tokom vremena fermentacije u potpunosti razlaže. Tom prilikom se javljaju pozitivne bakterije koje blagotvorno utiču na rad creva i tada bol u želucu od vrućeg testa izostaje. Nema osećaja nadutosti i težine u stomaku.
Proces ručnog pravljenja kiselog testa za pizzu za dugu fermentaciju, od samog početka je veoma složen. Od momenta kada dodajete u zames vodu ili so, ili da li se zames pravi u junu ili januaru, kakvi su vremenski uslovi, pada li kiša ili je sunce… To je proces koji poznaju samo vrhunski majstori sa godinama iskustva da reaguju u datom momentu. Ako mislite da preterujemo, pitajte bilo kojeg iskusnog baristu da li je espresso koji priprema isti kada je napolju kiša ili vedar dan. To su samo naizgled sitnice. Gost kada napusti vaš objekat ne sme da se pita zašto je pizza ili kafa prethodni put bila bolja. Ujednačeni kvalitet je ono čemu svi težimo, a gosta zanima samo  finalni proizvod.

Kum pica

Kako sprečiti neuspeh

Korišćenjem zamrznutog testa za pizzu otklanjaju se svi faktori koji vode neuspehu, a to su novi, uglavnom neiskusan radnik, vremenski faktori ili kvalitet sirovina.
Koristimo priliku da otklonimo zablude o zamrznutom testu za pizzu, a one se obicno odnose na zdravstveni aspekt, cenu, kvalitet i jednostavnost upotrebe.

Zabluda 1
Da li je zdravo?

Radi se o potpuno prirodnom proizvodu napravljenom od vrhunskog brašna sa dodatkom kiselog testa, soli, vode i ekstra devičanskog maslinovog ulja. Priroda na delu! Trenutno ili šok zamrzavanje testa čuva sve ono prirodno u proizvodu jer u procesu zamrzavanja nema kristalizacije vode i odvajanja materija. Testo sačuva sva svojstva koje je imalo i pre zamrzavanja!

Zabluda 2
Košta više nego kada sami mesimo testo?

Cena sirovina i energenata, rastur pri proizvodnji, prostor za skladištenje sirovina i mikser za testo koji vam oduzimaju prostor… su definitivno izazovi sa kojim se susreće svaki ugostiteljski objekat. Kada realno sagledate sve ove činioce dolazite do surove realnosti da cene sirovina svaki dan skaču. S druge strane izuzetno je teško doći do stručne radne snage, a o manjku prostora u kuhinji i da ne govorimo. Kada stavite sve na papir jasno se vidi da je upotreba zamrznutog testa za pizzu isplativija. Kako za nekog ko već ima razrađen posao, tako i za nekog ko ulazi u ugostiteljski biznis. U svetu je odavno prisutan trend korišćenja gotovog zamrznutog testa jer se radi o standardizovanom visokokvalitetnom proizvodu.

Zabluda 3
Fermentacija i priprema smrznutog testa za rad je komplikovana?

Izvadite zamrznuto pizza testo iz zamrzivčca, složite ih na nauljeni plastični pleh ili plastične kasete, obavezno prekrijte prijanjajućom folijom i odložite u frižider na temperaturu od 5-7°C . Nakon 18 sati fermentacije, odnosno od danas do sutra, imate spremno testo za rad. Verujem da ne postoji jednostavniji proces za pripremu nekog jela ni u jednoj ugostiteljskoj kuhinji!

2 Bakemax pica

Najbolje testo, vrhunskog ukusa i kvaliteta

Rezime svega gore navedenog bi bio da zahvaljujuci dugoj fermentaciji imamo mogućnost da koristimo najbolje testo, vrhunskog ukusa i kvaliteta. Da uživamo u ukusima koji su zbog industrijalizacije iščezli iz naših čula. Danas, kada je budućnost tu, možemo dobiti sve ovo i u našim ugostiteljskim objektima.

Bakemax doo Beograd
+381 66 88 66 898
[email protected]
www.bakemax.rs 

AUTOR: DUŠAN STANKOVIĆ

FOTO: BAKEMAX I SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije