Đanduja – neprikosnoveni spoj lešnika i čokolade, koji živi vekovima
Međunarodni slatki megalit, đanduja - izaziva najpozorniju svetsku pažnju samo na spomen imena legendarne italijanske čokoladne mešavine. Nekada de...
pročitaj jošNajpopularniji slatki hleb panetone, koji je neizostavan na Božićnoj trpezi je nastao kao plod ljubavi milanskog plemića i zanosne pekarke
Panetone je, kao i većina italijanskih jela, plod ljubavi. Naime, milanski plemić Ughetto degli Atellanieto se igrom sudbine zaljubio u siromašnu lokalnu pekarku. Jednog dana je puštao svoje sokolove pod smokvom, ispred pekare gde je radila devojka po imenu Adalgisa. Plemić je spazio mladu pekarku zanosne lepote i ljubav je rođena. Zavoleo je Adalgisu i sve što ona radi. Ubrzo je prodao sokolove i počeo je da se bavi pekarstvom.
Pod naletom inspiracije izmislio je recept za za poseban svečani hleb od najfinijeg brašna i jaja, koji će obogatiti kandiranim voćem. Kombinacija kiselog testa i suvog grožđa bila je božanstvena i svi su poželeli da probaju taj novi slatki hleb. Nedugo potom, zatražio je ruku od Adalgisinog oca, starog pekara, a venčanje im je priredio Ludovico Sforca, a među zvanicama se načao čak i Leonardo da Vinci.
I, da, živeli su dugo i srećno.
Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 60 min odmora
SASTOJCI ZA 5 KOMADA
250 g mekog putera plus za rad
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
125 g suvog grožđa
1 mahuna vanile
170 g šećera
1 prstohvat soli
½ limuna (rendana kora)
½ pomorandže (rendana kora)
50 g kandiranog limuna
50 g kandirane pomorandže
6 jaja
100 ml mleka
30 ml ruma
Podmažite 5 konzervi ili vatrostalih posuda u obliku tegli (oko 500 ml svaka) sa malo putera ili obložite papirom za pečenje.
Pomešajte brašno, kvasac, suvo grožđe, pulpu vanile, šećer, so, koru limuna i pomorandže, seckani kandirani limun i pomorandžu u posudi za mešanje.
Dodajte puter, jaja, mleko i rum, pa umesite glatko testo.
Podelite na pet jednakih delova i rasporedite testo u pripremljene konzerve i pokrijte.
Ostavite na sobnoj temperaturi oko 60 minuta.
Pecite panetončine u zagrejanoj rerni na 160°C 35-40 minuta. Po potrebi prekrijte aluminijumskom folijom.
Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade, pa poslužite.
Međunarodni slatki megalit, đanduja - izaziva najpozorniju svetsku pažnju samo na spomen imena legendarne italijanske čokoladne mešavine. Nekada de...
pročitaj jošGastronomski identitet Sardinije se izražava kroz malloreddus i culurgiones pastu, prasetinu sa ražnja uz pane karaso, pekorino Sardo i limončelo. ...
pročitaj jošTitula kraljice luksuznog turizma sa pet zvezdica je, čini nam se, oduvek pripadala obali Amalfi. Između Sorenta, Pozitana, Amalfija, Ravela nalaze...
pročitaj još