Made in Italy. Pardulas, slatke korpice pune duše
Gastronomski identitet Sardinije se izražava kroz malloreddus i culurgiones pastu, prasetinu sa ražnja uz pane karaso, pekorino Sardo i limončelo. ...
pročitaj jošNovi broj magazina La Cucina & Vino za zimu je u prodaji
Buongiorno Italia col caffè ristretto, Buongiorno Italia, gli spaghetti al dente… pevao je Toto Cutugno u svom najvećem hitu L’Italiano. Nažalost, legendarni pevač nas je napustio ove godine 22. avgusta u 80. godini, ali ova pesma će ostati nezvanična himna svih nas kojima je Italija na srcu. I ristretto, i spaghetti al dente, i mnogo toga još.
Ne bih da vas lažem, niti da preterujem, ali ovaj broj najlepšeg magazina je rađen sa nekom posebnom notom emocije. Sigurno je da je na to uticala ružnoća događaja koji su spopali našu planetu i brojne nedužne ljudske žrtve. Kako ostati normalan je pitanje koje sve nas muči, a mi smo pokušali da naše oružje u toj borbi bude ljubav. Ljubav prema porodici, prijateljima, svoj deci sveta, ali i prema svima vama, nama nepoznatima, kojima je naš magazin u srcu.
Kada se spomene ljubav i Italija u istoj rečenici, asocijacija je mnogo. No, mi smo odlučili da posetimo Veronu, grad Romea i Julije, obišli smo restorane, probali risotto con vino, uz čašu Amaronea. Fernando Natale nam je otkrio recept za čokoladna srca, koja pravi u svojoj poslastičarnici u Lećeu od 7. do 14. februara u slavu Dana zaljubljenih. Zatim smo spojili mortadelu i sir pekorino koji svoju ljubav svakodnevno iskazuju jedno drugom među kriškama tople fokače. A sigurno će se složiti i u raženom alpskom hlebu iz Valle d’Aoste.
Kad smo već kod Alpa, uživaćete u reportaži iz Alta Badie, kraljice Dolomita, a za one koji već sada planiraju letovanje, donosimo vam 10 razglednica sa ostrva Elbe ili, kako ga još zovu, Toskane na moru.
Ljubav jednog plemića i siromašne pekarke, zaslužna je za izum najpoznatijeg slatkog hleba – panetonea. Uz panetone će vam najviše prijati mehurići, te vam predstavljamo regiju Franciacorta, gde se penušava vina prave po metodi kojom se pravi šampanjac.
Da bi vam bilo toplo oko srca i u ovom hladnom periodu pripremili smo tople napitke po receptima italijanskih majstora, a i donosimo vam predloge kako da provedete vikend u Torinu. Februar je mesec kada se cela Italija, a i dobar deo sveta sjati u Veneciju na tradicionalni karneval. Mi vam, iz prve ruke, predstavljamo manje poznata mesta gde se sjajno jede i gde se toče odlična vina.
U Kuvaru, po običaju vas čekaju sve sami specijaliteti, a moći ćete se uveriti kakav slatki zalogaj je Zuppa Inglese i napraviti Peruginu, čokoladnu poslasticu iz italijanske prestonice čokolade.
Vest da slavni chef Jamie Oliver, otvara Italian restoran u Beogradu nas je silno obradovala, a da biste znali šta možete očekivati od ovog simpatičnog Britanca, ispričali smo vam kako nam je bilo u Jamie’s Italian u Budimpešti.
I za kraj, uz najlepše želje u Novoj godini, neka i vaše oružje bude ljubav. Sigurni smo da će vam biti uzvraćena, kao što smo sigurni da se ponovo vidimo na proleće u najlepšem magazinu. Jer, Italija.
Titula kraljice luksuznog turizma sa pet zvezdica je, čini nam se, oduvek pripadala obali Amalfi. Između Sorenta, Pozitana, Amalfija, Ravela nalaze...
pročitaj jošSicilija je jedna od najsiromašnijih regija Italije, pa se to primeti i na ulicama glavnog grada. No, bez obzira na lošiji standard Palermo je grad...
pročitaj jošBez obzira da li žudite za ukusima italijanske kuhinje, pasta se danas ne može izbeći. Bilo da je u pitanju romantična večera, ukusan porodični ruč...
pročitaj još