Vafli sa maskarpone kremom po receptu chefa Krisa Bigsa
Vafli sa maskarpone kremom je recept chefa Krisa Bigsa koji pred vas donosimo direktno iz divnog, autentičnog seoskog The Rectory hotela u engleskom Malmezberiju. O startnom potencijalu ovog hotela govori priznanje The Michelin Plate za 2020. godinu.
The Rectory hotel
Danas se u kuhinji hotela The Rectory nalazi tim Michelinovih kuvara.
Iskusni poslastičar sa bogatim radnim iskustvom u ugostiteljstvu – Kriss Bigs je o svom desertu rekao:
„Ovo je jedno od jela u kojima uživam; volim tu teksturu – hrskava granola, svežina voća i velvetasta kremoznost maskarponea sa vanilom.“ Zaista, sve je tu.
Vafli sa maskarpone kremom
SASTOJCI (za 6 komada) ZA VAFLE
115 g putera
255 g brašna
480 g jogurta
30 g šećera
2 kašike praška za pecivo
1 kašika sode bikarbone
4 g soli
2 jajeta
Rastopite puter u šerpi, pa ostavite da se ohladi. Umutite jogurt i jaja. Dodajte prethodno prosejane suve sastojke u mešavinu jaja i jogurta, pa mutite da dobijete glatku smesu. Postepeno dodajte puter u testo i potpuno sjedinite sastojke. Pecite vafle u ugrejanom aparatu za vafle oko 2.5 minuta ili do zlatno smeđe boje.
Rasecite mahunu vanile, ostružite pulpu oštrim nožem i dodajte u posudu za mućenje. Zatim, dodajte maskarpone i šećer u prahu, pa umutite sastojke da se formira glatka masa. Pre upotrebe, dobijeni krem ohladite 30 minuta u frižideru.
Zagrejte šećer, med, maslinovo ulje i so. Pomešajte pahuljice sa mešavinom dobijenom mešavinom. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180ºC dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Tostirajte lešnike, kokos i badem u listićima. Sve pomešajte sa brusnicama, suvim grožđem i semenkama bundeve.
KOMPLETIRANJE
Pripremljen vafl položite na tanjir.
Preko dodajte quenelle maskarpone krema i bogato ukrasite pripremljenom granolom.
Dodajte maline, kupine, jagode, borovnice ili drugo sveže sezonsko voće.